Monday, February 08, 2021

Albert Einstein și curiozitățile vieții sale

 




 
Marele  savant a schimbat lumea fizicii, s-a bucurat de o mare recunoaștere pentru contribuțiile pe care le-a adus domeniului științei și a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1921.
Născut pe 14 martie 1879, în Germania, a fost unul dintre cei mai importanți oameni ai secolului XX. Așadar, iată câteva curiozități despre Albert Einstein (și  amănunte mai puțin cunoscute).

1.A refuzat să fie președintele Israelului

În ciuda ofertei generoase făcută printr-o scrisoare oficială de către ambasadorul Israelului în SUA, Einstein a refuzat președinția Israelului în 1952. În scrisoarea sa de răspuns, savantul spunea:
„Sunt profund mișcat de oferta statului Israel și totodată întristat și rușinat că nu o pot accepta. Toată viața m-am ocupat de chestiuni obiective, prin urmare îmi lipsește aptitudinea naturală și experiența de a exercita funcții oficiale.”

2. A murit fiindcă a refuzat o operația chirurgicală ce i-ar fi putut salva viața
Pe 17 aprilie 1955, Einstein a suferit un anevrism de aortă abdominală, care a avut drept rezultat o hemoragie internă. Când i s-a propus o intervenție chirurgicală, a spus:
„Vreau să mor atunci când aleg eu. Este o lipsă de decență să îți prelungești viața în mod artificial. Mi-am făcut treaba, este timpul să plec. O voi face cu eleganță.”
A murit în ziua următoare.

3.Creierul i-a fost îndepărtat ilegal și a fost dat pierdut vreme de 50 de ani
Deși doctorul Thomas Stolz Harvey a fost cel care i-a făcut autopsia lui Einstein, nu au fost descoperite documentele care îl delegau în mod oficial să întreprindă procedura. Așadar, autopsia a fost făcută în mod ilegal.
La șapte ore după moartea lui Einstein, Harvey a îndepărtat creierul lui Einstein, în ciuda faptului că savantul ceruse să fie incinerat „în întregime”. Harvey a păstrat creierul, însă nimeni nu știe de ce.

4. Contrar convingerilor populare, nu a picat niciodată la matematică
În 1935, publicația „Ripley’s Believe It or Not!” a publicat un articol cu titlul „Cel mai mare matematician în viață a picat la matematică”. Această „curiozitate” circulă și în ziua de azi pe rețelele sociale.
În realitate, Einstein nu a picat niciun examen la matematică. Când i s-a arătat articolul, a râs și a spus:
„Nu am picat niciodată la matematică. Înainte de vârsta de 15 ani, stăpâneam calculul diferențial și integral.”
De fapt, tânărul Einstein a fost în fruntea celor mai multe clase din care a făcut parte și a depășit cu mult așteptările profesorilor lui.

5.A avut o fiică, dar nu se știu multe despre ea
Lieserl a fost primul copil al savantului cu prima lui soție, Mileva Maric. Singurele documente care se referă la fată sunt scrisorile schimbate de părinții ei.
Fata s-a născut când cei doi nu erau căsătoriți, în ianuarie 1902, și nu s-a vorbit prea mult de ea. Este posibil să fi murit în septembrie 1903, de scarlatină.
Se crede că Lieserl s-a născut cu handicap mintal și că a fost menționată pentru ultima oară într-o scrisoare trimisă de Albert Milevei, datată pe 19 septembrie 1903.
Scrisoarea sugerează faptul că părinții ei se gândeau să o ofere spre adopție înainte ca aceasta să moară. „Cum este înregistrat oficial copilul?”, întreba Einstein. „Trebuie să fim precauți ca să nu întâmpine probleme mai târziu.”

6. După ce a divorțat de prima soție, s-a însurat cu verișoara lui primară
În cele din urmă, Albert s-a însurat cu Elsa, cu care avea o relație încă de când era însurat cu prima lui soție, Mileva.
Divorțul de Mileva s-a finalizat abia în 1919, la șapte ani după ce savantul începuse să se întâlnească cu verișoara lui primară.

7.Nu a luat premiul Nobel pentru cea mai celebră dintre teoriile sale
Nu celebra teorie a relativității i-a adus premiul Nobel, ci „serviciile aduse fizicii teoretice, și în special descoperirea legilor efectului fotoelectric.”

8. Toți banii primiți odată cu premiul Nobel au ajuns la prima lui soție, ca plată de divorț
Cuplul a fost de acord ca banii pe care savantul avea să-i primească odată cu decernarea premiului Nobel să fie depuși într-un cont de economii pentru cei doi fii, Hans și Eduard.
În cele din urmă, banii au fost folosiți pentru cumpărarea a trei case în Zurich: una în care să locuiască Mileva, iar celelalte două drept investiții.

9. Ochii lui sunt într-un seif din New York
Doctorul care i-a făcut ilegal autopsia i-a furat nu numai creierul, ci și ochii. I-a dat oftalmologului lui Einstein, Henry Abrams. Ochii sunt păstrați într-un seif din New York chiar și în ziua de azi.

10. Einstein a fost sursă de inspirație pentru personajul Yoda
Stuart Freeborn, artistul care l-a creat pe Yoda din Star Wars, a modelat fața jedi-ului după propria sa figură, însă a adăugat riduri în jurul ochilor, inspirate de figura lui Einstein, pentru a denota înțelepciune și inteligență.

11. Unul dintre cele mai celebre citate ale sale este prost interpretat
„Dumnezeu nu joacă zaruri” este unul dintre cele mai celebre și întrucâtva criptice citate ale lui Einstein.
Referința la Dumnezeu îi face pe mulți să creadă că Einstein era o persoană credincioasă. De fapt, nu era. Einstein îl folosea pe Dumnezeu drept metaforă.
Într-o scrisoare din 1954, Einstein spunea următoarele:
„Nu cred într-un Dumnezeu personal și nu am ascuns niciodată acest lucru, ci l-am exprimat cât se poate de clar. Dacă există înăuntrul meu ceva care să se asemene cu religia, acest lucru este admirația nețărmurită pentru structura lumii, atât cât a putut-o revela știința.”
Când pomenea jocul de zaruri, savantul se referea la natura imprevizibilă a particulelor subatomice în fizica cuantică. Pe scurt, citatul subliniază cât de ciudată este mecanica cuantică.

12. Principala sa pasiune nu era știința
În pofida celorlalte talente și realizări, muzica era lucrul care îl făcea pe savant cel mai fericit.
Nu călătorea niciodată fără vioara lui și cândva a spus:
„Viața fără muzică este de neconceput pentru mine. Îmi trăiesc visările diurne sub formă de muzică. Îmi văd viața într-un fel muzical. Cea mai mare bucurie din viața mea este muzica.”(preluare Internet)

No comments: