Monday, November 18, 2019

Dr. Ruth Guttman Ben Zvi



Dr. Ruth Guttman Ben Zvi
O somitate de seamă
în muzicologie


Pentru a se scrie despre Dr. Ruth Guttman Ben Zvi (născută Schonblum), drumul parcurs până în prezent, nu-mi ajunge spaţiul rezervat, dar este o mare bucurie pentru mine că numele domniei sale va apare în publicaţia noastră, „Revista Mea”, după o întrerupere destul de îndelungată.
Dr. Ruth Guttman Ben Zvi este o supravieţuitoare a progromului de la Iaşi, care a traumatizat-o din frageda copilărie.
Din tinereţe manifesta o dragoste deosebită pentru desluşirea tainelor muzicii şi, astfel, după terminarea liceului, o vom găsi la Facultatea de Muzicologie din cadrul Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.
Mânată de o dragoste deosebită pentru muzică, încă de pe băncile facultăţii, sub pseudonimul Raluca Ioanid, semnează consecutiv materiale de specialitate în săptămânalul „Contemporanul”, gustate cu mult interes de publicul meloman. Dar ea nu se limitează doar la publicarea unor relatări de specialitate, o găsim şi semnând montaje muzical-literare la Radio Bucureşti.
Una dintre apreciatele apariţii la Radio Bucureşti, a fost concertul de clarinet şi a quartetului cu pian de Aron Copland, mult mai târziu autorul, fiind oaspetele Israelului, a avut cuvinte de laudă la adresa competenţei şi talentului criticului muzical Dr. Ruth Guttman Ben Zvi.
Cine a avut ocazia să citească criticile muzicale semnate de domnia sa, a constatat că toate au fost scrise cu mult talent, cu dragoste şi sensibilitate, pentru care muzica înseamnă deschidere spre absolut, comunicare deplină cu semenii şi cu divinitatea.
O lungă şi intensă carieră de critic muzical a făcut-o martora şi comentatoarea unor evenimente artistice marcante şi a interesantei evoluţii a artei sunetelor în a doua jumătate a secolului XX.
Prima parte a vieţii a trăit-o în România, apoi în Israel, Franţa şi, la sfârşit, din nou în Israel, unde va semna multe critici muzicale în presa ebraică şi română.
Datorită talentului ei, a fost invitată şi a luat parte la numeroase festivaluri din Europa, America şi în Israel.
Aici, mai mult ca oriunde, cronicile fie în limba ebraică, română semnate de criticul, muzicologul dr. Ruth Guttman Ben Zvi au dovedit maturitatea, reuşita, integrarea în viaţa israeliană şi competenţa profesională recunoscută.
Datorită unor critici competenţi şi interesaţi, printre care şi eroina relatării mele, muzica care a trăit milenii, însă fără un suport ce asigura durabilitatea, persistenţa a ieşit, în sfârşit, la lumină, atrăgând marea masă de iubitori ai muzicii, dar în special ceea ce poartă semnătura unor mari compozitori. Muzica a fost şi rămâne arta sufletului, a sensibilităţii, fermecătoare, încântătoare, vehiculatoarea intimităţii personale, chiar şi a marilor sentimente colective.
Cunoaşterea intensivă şi extensivă a veritabilei realităţi muzicale israeliene a fost unul din elementele decisive în alegere domniei sale ca Directoare a activităţii muzicale din cadrul Muzeului Tel Aviv, începând cu anul 1975.
Continuând să „cotrobăiesc” în biografia domniei sale am găsit că, în virtutea obligaţiilor familiare, pleacă cu familia la Paris, unde are ocazia să se perfecteze şi mai mult, datorită vieţii de concert din alt unghi decât al auditoriului.
Întreaga perioadă de şedere la Paris a avut o influenţă considerabilă asupra activităţii de viitor în scrierile critice. În octombrie 1981 revine în Israel şi este invitată să semneze cronica muzicală a ziarului MAARIV, pe atunci cel mai răspândit cotidian israelian.
Devine repede binecunoscută în desluşirea tainelor sunetelor muzicale şi, în anul 1987, când Orchestra Filarmonică israeliană îşi sărbătoreşte a 60-a aniversare, găsim numele şi prezenţa criticului muzical dr. Ruth Guttman printre cei consemnaţi ca oameni valoroşi ai tribului şi întregului nostru popor.
Dr. Ruth Guttman Ben Zvi semnează, mai târziu, valoroase critici muzicale în cotidianul ebraic HATZOFE, fondat în anul 1937. Aici o găsim permanent la rubrica „Musica Klasit”. De data aceasta se adresează unui public tânăr, adânc ancorat în cultura iudaică, atras de muzică bună sub toate formele.
Pentru fructuoasa sa activitate este răsplătită cu nenumărate diplome, premii, ultimul fiind cel ce poartă numele lui I. Gooper, în decembrie 2013.
Ceea ce a rugat să consemnez, în relatarea mea, este că întreaga sa activitate profesională s-a desfăşurat alături şi în umbra tovarăşului ei de viaţă. ITZHAC, ŢICU, omul care, cu inteligenţă şi îndrăzneală, asumându-şi, uneori, riscuri enorme, şi-a înfăptuit visele din tinereţe, a fost unul dintre cei mai însemnaţi oameni de ştiinţă, care a construit avioane pentru patria evreilor.
Cu ani în urmă am avut ocazia şi bucuria să scriu despre viaţa şi realizările sale în rubrica mea, „Oameni care ne fac cinste”.
Din păcate, anul trecut acest tovarăş scump de viaţă, la bune şi rele, a plecat în lumea umbrelor, după multe zile de suferinţe, lăsând un mare gol în inimile familiei şi a celor care l-au cunoscut şi apreciat la valoarea sa reală.
Dumnezeu să-l păzească şi să se roage pentru cei iubiţi lăsaţi pe pământ.
Sigur, sunt încă multe de scris despre viaţa şi realizările eroinei mele de astăzi, dar mă opresc aici, nu fără a evidenţia valoroasa competenţă împărtăşită în volumul TEMPUS FUGITIV (616 pagini), o culegere de materiale, de învăţătură, de lectură pentru generaţia de acum şi cea de mâine.
Dr. Ruth Guttman Ben Zvi a scris, în mult discutata şi apreciata carte editată de domnia sa, care a văzut lumina tiparului în anul 2008, despre unul dintre cei mai însemnaţi pianişti postbelici, MÎNDRU KATZ.
Merită să scriem despre acest mare pianist care a investit şi în educaţia tinerei generaţii de muzicieni din Israel, devenind un factor important în viaţa artistică a ţării.
Mîndru Katz a avut o mare influenţă asupra dezvoltării şcolii pianistice şi a vieţii muzicale din Israel. Păcat că a fost dat uitării.
Trist, foarte trist, acest GOLIAT al muzicii şi-a încheiat viaţa decedând pe scenă, la vârsta de numai 52 de ani, în timpul unui recital, interpretând Sonata „Furtuna” de Beethoven.
Cele 178 de pagini despre Mîndru Katz din valoroasa lucrare a dr. Ruth Guttman Ben Zvi oferă cititorilor un deosebit prilej pentru a cunoaşte, a pătrunde în viaţa şi fructuoasa activitate a acestei mândrii din tribul nostru.


No comments: