Saturday, March 10, 2012

Vinete



 Vinete





 





Descrierea vinetelor

Vinetele (solanum melongena) sunt plante legumicole anuale, cu o perioada de vegetatie de 120-140 de zile, care cresc sub forma de tufa. Ele formeaza un sistem radicular bine dezvoltat, ramificat, care patrunde in sol la 40-50 cm adancime. Tulpina la inceput este erbacee, apoi se lemnifica, isi mentine pozitia verticala, este ramificata si foarte viguroasa, atingand inaltimea de 0,6-1 m, in functie de soi.
Frunzele sunt intregi, mari, cu marginile ondulate, de culoare verde-inchis, uneori violacee, cu spini pe nervuri. Florile apar in grupuri de 1-3 pe ramificatii si la axila frunzelor si au culoare violacee.
Fructul este o baca mare, de forma si marime diferita in functie de soi, iar culoarea predominanta este violet-inchis. S-au obtinut si fructe albe-verzi sau violet foarte deschis. Semintele sunt mici, reniforme, de culoare galben-cenusiu si devin roscate pe masura invechirii. Se pot pastra 4-5 ani.

Cele mai importante soiuri de vinete

Principalele soiuri cultivate in Romania sunt:
Pana Corbului - este un soi foarte productiv, semitimpuriu, cu fructe cilindrice, alungite, colorate in violet-inchis spre negru, foarte lucioase si cu o greutate medie de 200-300 g.
Bucurestene - soi semitimpuriu, viguros, cu fructe oval-alungite, de circa 300 g, si colorate in violet-inchis.
Danubiana - soi semitimpuriu, mai putin viguros, formeaza fructe oval-alungite, cu o greutate medie de 250-300 g.
Contesa - soi semitimpuriu, viguros, cu fructe alungite, suple, colorate in violet-inchis, foarte lucioase si cu o greutate medie de peste 200 g.

Cerintele vinetelor fata de factorii de mediu
1. Caldura
Ca si ardeiul, vinetele sunt plante legumicole pretentioase fata de factorii de mediu. Fata de temperatura, manifesta pretentii ridicate in toate fazele, incepand de la germinarea semintelor, cand au nevoie de 25-30°C. In cursul vegetatiei, cresc si fructifica bine la o temperatura de 27-32°C, iar daca temperatura scade la 10-12°C, cresterea se opreste. Suporta bine si temperaturile mari, de peste 35°C.
2. Lumina
Vinetele au pretentii foarte ridicate fata de lumina, de aceea distantele de plantare trebuie sa fie mai mari, pentru ca plantele sa nu se umbreasca reciproc. Umbrirea reciproca, in cursul infloririi si fructificarii, determina avortarea florilor si deci scaderea productiei.
3. Apa
Deoarece sistemul radicular, fiind superficial, nu poate sa extraga apa din straturile foarte profunde ale solului, in cursul perioadei de vegetatie se impune aplicarea suplimentara a apei prin irigare, la interval de 7-8 zile, mai ales in zonele secetoase. Lipsa apei din sol determina caderea florilor, iar fructele formate raman mici si imbatranesc repede, isi pierd calitatile gustative.
4. Solul
Vinetele se cultiva in general pe soluri plane sau cu panta mica, cu usoara inclinatie spre sud, bogate in elemente nutritive, langa sursa de apa, bine drenate, bine structurate, cu pH 6,5-7. Se recomanda solurile aluvionale si cernoziomurile.


Cum se cultiva vinetele?
Vinetele se cultiva in camp dupa mazare, fasole, castraveti, ceapa, acestea fiind considerate plante foarte bune premergatoare.
In tara noastra, vinetele se cultiva numai prin rasad, care se produce in rasadnite calde, semanatul facandu-se intre 25 februarie si 10 martie. Cand plantele au 1-2 frunze se repica fie in cuburi nutritive fie direct pe strat la distanta de 7/7 cm. Plantarea in camp este posibila numai dupa ce a trecut pericolul ultimelor brume de primavara si cand temperatura in sol este in jurul a 14 0C, adica in jurul datei de 5-15 mai.
Lucrarile de intretinere a vinetelor sunt:
- completarea golurilor  in primele zile dupa plantare, si udarea obligatorie in cuib a rasadurilor plantate.
- irigarea culturii la intervale de 7-10 zile
- afanarea solului de 3-4 ori, iar daca terenul nu a fost erbicidat atunci aceasta operatie se va repeta de mai multe ori.
-fertilizarea de 2-3 ori in perioada de vegetatie.
-combaterea bolilor si daunatorilor.
Cele mai comune boli ale vinetelor sunt: patarea frunzelor si fructelor, putregaiul cenusiu, putregaiul fructelor, boli vasculare. Daunatorul care produce cele mai multe pagube este gandacul de Colorado.

Vinetele, arma secretă a dietelor

Vinetele, legume hrănitoare de sezon, pot ajuta, în funcţie de modul în care sunt preparate, în lupta cu kilogramele în plus. „Cunoscute şi ca pătlăgele vinete, aceste legume nu au o densitate energetică prea mare, drept urmare, ele nu îngraşă”, afirmă prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Vinetele, legume hrănitoare de sezon, pot ajuta, în funcţie de modul în care sunt preparate, în lupta cu kilogramele în plus. „Cunoscute şi ca pătlăgele vinete, aceste legume nu au o densitate energetică prea mare, drept urmare, ele nu îngraşă”, afirmă prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Singura condiţie este să nu le consumăm prăjite, cu mult ulei sau sub formă de salată cu sos de maioneză. Specialistul spune că cel mai bine este să pregătim vinetele la grătar sau salată. Atunci când le preparăm pe grătar, vinetele se taie rondele, se sărează şi se adaugă puţine ierburi aromate. Dacă optăm pentru salată, după ce coacem vinetele, le lăsăm să se scurgă şi, apoi, sucul rezultat îl aruncăm, pentru că are un gust amărui. Delicioasele legume se combină, apoi, cu un sos sănătos, preparat din ulei de măsline extravirgin şi zeamă de lămâie. „Nu se recomandă consumul de salată de vinete cu maioneză sau cu mult ulei”, subliniază prof. dr. Mencinicopschi. Sfatul medicului este să profităm cât se poate de mult de aceste legume în sezon. „Mai mult, studiile întreprinse de cercetătorii japonezi au arătat că vinetele, datorită conţinutului de substanţe antioxidante pe care le conţin, ajută la scăderea incidenţei cancerului”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Nutriţioniştii apreciază că vinetele sunt un adevărat izvor de vitamine şi minerale pentru organismul nostru. În afara conţinutului foarte ridicat de apă (93%), vinetele conţin potasiu – mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu – cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu - pentru întărirea sistemului osos, vitamina A şi C pentru sistemul imunitar. Specialiştii sunt de părere că delicioasele vinete reprezintă alimentul potrivit pentru zilele caniculare, datorită conţinutului foarte mare de apă. În această perioadă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să recurgem la consumul salatei de vinete, atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi.


Vinetele sunt legume folosite de om pentru consum. Aceste legume au un aspect unic si atragator si o culoare vibranta. Se gasesc in piete pe tot parcusrul anului si sunt foarte nutritive. Iata mai jos cateva lucruri inedite pe care nu le stiai despre vinete.

1 Vinetele sunt originare din sudul Indiei si din Sri Lanka. Aici, aceasta leguma era considerata regina legumelor.
2 Vinetele fac parte din familia Solanacee, din care mai fac parte si rosiile, cartofii si ardeii iuti.
3 Ca si celelalte membre ale familiei Solanacee, vinetele sunt fructe.
4 Tutunul face si el parte din familia Solanaceee. Vinetele contin nicotina, insa intr-o proportie mai mica decat tutunul.
5 Multe persoane sunt alergice la vinete.
6 Daca suferi de artrita, este indicat sa nu mananci niciodata vinete.
7 Potrivit unor pergamente vechi din secolul V, femeile din China obisnuiau sa faca o vopsea din coaja vinetelor cu care se spalau pe dinti pana ce acestia capatau o nuanta gri.
8 O vanata contine 95% apa.
9 In Statele Unite si Canada, vinetele erau folosite pentru oranmentarea caselor si erau vopsite in alb.
10 In Marea Britanie si Franta, vinetele poarta numele de aubergine.
11 In Africa de Sud si in India, vinetele se numesc brinjal.
12 Italienii numesc vinetele melanzane, ceea ce in traducere libera ar insemna "mere nebune".
13 Vinetele sarate reduc absorbtia de ulei in timpul gatitului.
14 China este primul producator de vinete din lume
15 India, Egipt, Turcia si Japonia sunt alte tari mari producatoare de vinete.
16 Vanata este leguma cu cel mai mare continut de nicotina. Nu trebuie insa sa iti faci grji. Trebuie sa consumi cel putin 9 kilograme de vinete pentru a atinge nivelul de nicotina continut de o tigara.

Vinetele protejeaza inima

In aceasta perioada, o salata gustoasa de vinete nu trebuie sa lipseasca din meniu. Sarace in calorii si bogate in vitamine, preparatele din vinete sunt foarte sanatoase. Iata de ce sunt recomandate de specialisti.
Sunt pline de vitamine. Oboseala, stresul si caldura suparatoare va pot da batai de cap daca aveti un organism slabit.
Pentru a-l intari, mancati vinete! Nutritionistii apreciaza ca acestea sunt un adevarat izvor de vitamine si minerale pentru corpul nostru.
Nu ingrasa. Vinetele sunt legume sarace in calorii, neavand o densitate energetica prea mare, drept urmare, ele nu ingrasa.
Le puteti consuma fara a sta pe ganduri. Nu au niciun efect negativ asupra siluetei. Singura conditie este sa nu le consumam prajite, cu mult ulei sau sub forma de salata cu sos de maioneza.
Scad colesterolul rau. Vinetele contin multa apa si fibre, dar foarte putine calorii, calmand astfel atat foamea cat si setea, fara a ingrasa.
Fibrele pe care acestea le contin ajuta la marirea ratei metabolismului scazand nivelul de colesterol.
Protejeaza inima. In afara continutului foarte ridicat de apa (93%), vinetele mai au si potasiu, mineral care ajuta la stimularea inimii, magneziu, cunoscut pentru rolul sau de combatere a stresului, calciu, pentru intarirea sistemului osos, vitamina A si C pentru intarirea sistemului imunitar.


 

Ali Nazik

Ingrediente
1 kg vinete,
1/2 kg carne de miel tocata,
10 ardei verzi,
iaurt amestecat cu usturoi si sare,
2 ls boia iute (ardei rosu iute pisat),
3 ls unt
Mod de preparare:
Vinetele si ardei se coc si se curata. Pe un platou se asaza vinetele si deasupra ardeii. Se toarna
pe deasupra iaurtul cu usturoi si se amesteca. Carnea tocata se rumeneste separat si se pune pe
deasupra. In untul topit se dizolva ardeiul rosu pisat si se toarna peste mincare.


Ardei umpluti cu vinete

Ingrediente:
12 ardei,
3 vinete mijlocii,
1 felie de pâine,
1 ceapă,
1 ou,
1 lingură făină,
sare, piper,
2 linguri untură.
Pentru sos:
500 g roşii,
1 linguriţă făină,
1 linguriţă zahăr,
sare,
1 frunză de ţelină.
Mod de preparare:
Se scot cotoarele de la ardei şi se curăţă de seminţe. Se coc vinetele ca pentru salată, se toacă împreună cu puţin miez de pâine albă muiat în lapte şi o ceapă tocată, prăjită. Se adaugă un ou, sare, piper şi făină. Se umplu ardeii cu această compoziţie, se înmoaie capătul în puţină făină şi se prăjesc în untură, Se aşază în cratiţă cu un sos de roşii (Se spală câteva roşii frumoase, se rup bucăţi şi se pun să fiarbă; se trec prin sită, se adaugă sarea, zahărul, untul şi frunza de ţelină. Se lasă să mai fiarbă până se îngroaşă cât trebuie) şi se dau la cuptor să fiarbă încet.



Baba Ghanouj (pasta de vinete cu piure de susan)

Ingrediente
3 vinete medii,
o jumatate de ceasca de suc de lamiie,
trei sferturi de ceasca de tahina (piure de susan, se gaseste la supermagazin la sectia de mincaruri arabesti sau la magazinele orientale),
2 linguri de ulei de masline,
2 lingurite sare
Mod de preparare
Se coc vinetele, se lasa sa se raceasca, se curata si se lasa sa se scurga de apa. Se amesteca vinetele cu mixerul impreuna cu tahina, sarea, uleiul si sucul de lamiie pina cind se obtine o pasta fina si pufoasa (aprox 5 minute). Se lasa la rece cel putin o ora inainte de servire.
Servire
Se serveste in castronele de lut (preferabil) cu putin ulei de masline deasupra si citeva frunze de menta ca decor


Baba ghanoush – salata de vinete cu parfum oriental

Baba ghanoush, baba ganush, baba ghannouj sau baba ghannoug… Patru variante de nume pentru aceasta salata de vinete arabeasca, cu vinete coapte pe flacara sau in cuptor, curatate, maruntite si scurse, amestecate apoi cu diferite legume si mirodenii. De pilda, cu ceapa si rosii maruntite, cu tahini (pasta de susan), cu usturoi, otet alb sau suc de lamaie. In ceea ce priveste condimentele, boiaua si chimionul sunt folosite frecvent. In varianta numita “mutabbal”, intalnim si menta si/sau patrunjel. In vestul Indiei, in “bharta” se pune si iaurt. Daca in unele tari baba ghanoush-ul este servit pe post de aperitiv, in altele poate fi intalnit ca garnitura sau salata.
Ideal este, pentru pregatirea acestei salate, sa avem vinete proaspete, pe care sa le coacem pe loc si sa le maruntim, dar nu ca pentru salata romaneasca (trebuie sa ramana bucati un pic mai mari). Data fiind insa luna, eu am folosit niste vinete coapte si congelate, tocate marunt. Chiar si asa a iesit o salata foarte buna, pe care am servit-o cu lipie. Nu in ultimul rand, luati in considerare ca Baba ghanoush-ul este mai bun servit a doua zi, dupa ce s-au “asezat” aromele.
Ingrediente:
- vinete coapte si scurse 450 g
- ulei de masline 2 linguri
- usturoi 2 catei
- tahini 2 linguri (70 g)
- sucul de la jumatate de lamaie
- iaurt gras si scurs (gen iaurt grecesc) 60 g
- boia dulce 1/2 lingurita
- sare, piper
Daca aveti vinete proaspete, le coaceti pe tabla sau in cuptor, la grill, le curatati de codita si de piele si le lasati la scurs. Adica, la fel ca pentru salata romaneasca de vinete. Le tocati apoi, dar nu foarte marunt. Puneti vinetele intr-un castron, impreuna cu tahini, iaurtul scurs si usturoiul pisat marunt. Omogenizati. Adaugati o lingura de ulei de masline, boiaua, un pic de sare si de piper. Puneti si suc de lamaie dupa gust. Omogenizati bine, bine.
Puneti salata intr-un bol, iar pe deasupra turnati lingura de ulei de masline ramasa. Daca doriti, puteti presara si un pic de boia dulce. Serviti cu lipie, taiata triunghiuri, rumenita sau nu un pic in cuptor.




Bruschete din vinete
Ingrediente:
Pentru 2 tavi:
 2 vinete ,
2 rosii,
200 g mozzarella,
busuioc proaspat,
sare de mare,
oregano,
cimbru,
piper alb ( e mai aromat),
ulei masline,
parmezan ras
Mod de preparare:
Feliile de vinete se aseaza pe hartie de copt, se stropesc cu ulei si se adauga compozitia cu rosii tocate, mozzarella zdrobita cu furculita, frunze de busuioc rupte cu mana si condimentele mentionate   Deasupra se rade putin parmezan si se dau la cuptor ( 200 grade) pentru 20 de minute.


Bărcuţe umplute cu legume
Ingrediente:
4 vinete mari,
două cepe,
6 roşii, câteva fire de pătrunjel proaspăt,
300 g de caşcaval,
o conservă de ciuperci,
4 - 5 căţei de usturoi,
o lingură de bulion,
ulei,
sare şi piper.
Mod de preparare
Se spală vinetele, se curăţă de codiţe şi se taie în două, pe lung. Se scoate uşor miezul din ele cu un cuţit, având grijă să nu se strice forma vinetei, apoi se toacă şi se pune la călit împreună cu ceapa tocată mărunt, usturoiul pisat şi ciupercile spălate. Când e gata, compoziţia se pune în interiorul vinetelor-bărcuţă. Se acoperă cu rondele de roşii, precum şi cu feliuţe subţiri de caşcaval, apoi se introduce la cuptor cel mult o oră. Se ornează cu pătrunjel tocat.

Budinca de vinete I
Ingrediente
4 vinete,
300 g carne,
8-9 rosii,
3-4 linguri unt sau untura,
1 lingura sos alb,
2-3 linguri cascaval ras,
 sare, piper, patrunjel verde
Mod de preparare
Taiem vinetele in felii lungi, subtiri. Presaram putina sare si le lasam 1 1/2-2 ore sa li se scurga apa amaruie. Zvantam feliile intr-un servet, le presaram cu faina si le prajim in unt, untura sau ulei, dupa gust. Ungem cu unt o cratita de budinca si presaram cu putin pesmet.
Pregatim o tocatura, de preferinta din 100 g carne de vaca, 100 g carne de vitel si 100 g carne de porc.
Taiem ceapa marunt, o prajim in grasime, adaugam tocatura si o lingurita de faina, o lingura de bulion de rosii sau 4 rosii proaspete fara pielite si fara seminte. Punem sarea si piperul, amestecam bine tocatura si cand a scazut zeama ei, adaugam un polonic de zeama de carne sau apa clocotita. Lasam sa fiarba pana scade din nou. Potrivim gustul. Punem apoi in tocatura 1-1 1/1 lingura de sos alb, nu prea gros, precum si putin patrunjel tocat, si amestecam totul.
Alegem din fiecare vanata cate doua felii cu coaja si le asezam cu coaja in afara, pe peretii unei cratite. Pentru fund alegem patru felii cu coaja - si doua rondele (una din coada vinetei si alta din varful ei). Cu aceste felii si cu rondelele prajite tapisam fundul cratitei si completam lipsurile de pe pereti.
Punem o lingura de tocatura, o intindem, asezam apoi un rand de felii de vinete, iar tocatura, si asa mai departe. Deasupra punem vinete. Feliile mai lungi, puse in picioare in jurul peretilor cratitei, le indoim peste budinca.
Coacem budinca la un cuptor nu prea tare. Este gata in 3/4 de ora. O scoatem din cuptor si o lasam putin sa se racoreasca.
In acest timp pregatim cinci rosii taiate in doua, fara pielite si fara seminte. Infierbantam unt proaspat intr-o tigaie, punem rosiile presarate cu sare si cu piper, intoarcem repede pe o parte si pe alta, lasandu-le numai sa se moaie putin, fara sa-si piarda forma.
Rasturnam budinca pe o farfurie rotunda. Cea mai frumoasa jumatate de rosie o punem in varf, iar cu celelalte jumatati garnisim budinca de jur imprejur.
Fierbem sosul ramas in tigaie pana scade si il turnam deasupra.

Budinca de vinete II

Ingrediente:
3-4 vinete,
3 cepe,
5 ardei grasi,
6-8 rosii,
un pahar cu ulei,
1 lingura cu faina,
8-10 catei de usturoi,
verdeata, sare.
Mod de preparare:
Speli vinetele, le stergi si le tai in felii groase de 1 cm, pe care le presari cu sare si le pui intr-o strecuratoare, sa-si lase sucul amar. Separat, calesti ceapa, tai ardeii in rondele si inabusi totul cu putin ulei. Adaugi rosiile curatate de coaja si taiate, verdeata, sarea si usturoiul. Treci prin faina feliile de vinete, le prajesti pe ambele fete si le lasi la o parte. Intr-o tava, pui un rand de vinete, un rand din compozitia de rosii, astfel ca ultimul strat sa fie de vinete . Presari patrunjel si coci la cuptor potrivit de cald, timp de 30 de minute.

Calamar cu vinete

Ingrediente:
calamar,
vinete,
 lamaie,
 faina,
usturoi,
ulei de masline extra virgin
oregano
Mod de preparare:
Inainte sa ajunga pe gratar  - calamarul il ungi cu putin ulei si apoi presari putin oragano. Il lasi pe gratar cat sa se patraunda putin. In timpul acesta vinetele la tai feli si le tavalesti prin faina si sare. Dupa tavaleala le lasi sa se odihneasca intr-o baie de ulei extra virgin in tigaie. Cat sa prinda culoare. Sosul de usturoi il faci din ulei de masline, usturoi zdrobit si oregano.
Mod de servire: Imediat dupa preparare.

Carne de vita cu vinete

Ingrediente:
2 vinete mari, prajite, curatate de coaja
1 ardei verde, gras
150 g carne tocata, de vita
sare, piper, dupa gust
½ ceasca iaurt cu sare si usturoi
Pentru garnisire:
1 lingura unt
1 lingura boia
Mod de preparare
Se coc vinetele si ardeiul si se curata de coaja. Se toaca marunt. Carnea tocata se sareaza, pipereaza si se prajeste amestecand continuu. Pe un platou se face un pat din vinete si ardei, deasupra se intinde iaurtul, apoi se asaza carnea tocata. Se garniseste cu unt si boia iute. Se serveste cald.

Cartofi copţi cu vinete şi usturoi

Ingrediente:
- 4-5 cartofi,
- 1 vanata mica,
- 3 linguri ulei,
- 1 ceapa mica,
- 1 ardei gras rosu,
- 2 catei de usturoi,
- sare .piper
- 1 varf de cutit cimbru, facultativ
- 4 linguri iaurt,
- pătrunjel,
Mod de preparare:
- se spala cartofii si se sterg , se pun in cuptor sa se coaca ;
- se taie ceapa marunt si se pune intro tigaie cu ulei la prajit , fara sa o ardem ;
- se adauga ardeiul gras taiat fasii ,usturoiul taiat ,cimbrul si la sfarsit vanata curatata si taiata marunt , se potriveste de sare si piper si se inabusa pana cand se inmoaie bine legumele , fara sa se flescaie ;
- se scoţ cartofii din cuptor, se curata de coaja si se taia felii , de ½ cm grosime , peste fiecare felie de cartofi se pune iaurt, si cate o lingura din amestecul de legume ;
- deasupra se presara pătrunjel taiat marunt ;
- se pot folosi si ca si garnitură la o friptură ;
Nota :
- cartofi se pot taia in doua ii scobim putin cu gija sa nu se rupa , ii ungem cu iaurt si punem cate o lingura din amestec, deasupra presaram cascaval razuit si patrunjel si ii mai bagam 5-10 min, la cuptor;

Chiftelute din vinete

Ingrediente
2 buc. vinete,
100 gr. franzela,
o lingura cu virf de faina,
2-3 catei de usturoi,
1 buc. ceapa,
100 gr. telemea,
1 ou,
piper, sare, verdeata
Mod de preparare
Se coc vinetele ca pentru salata si se toaca bine, impreuna cu piinea muiata si stoarsa. Se adauga in tocatura ceapa data pe razatoare, calita cu putin ulei, 2 linguri de ulei, oul, usturoiul tocat, faina, ½ lingurita de sare, marar, piper si se omogenizeaza foarte bine. Se ia cite o lingurita din amestec, se trece prin faina, se formeaza chiftelute si se prajesc in ulei fierbinte.

Chutney iute din vinete

Ingrediente:
3 kg vinete mai mici
6 cepe mari, taiate mic
50 g radacina de ghimbir, curatat si taiat cubulete
5 capatani de usturoi,curatate si  taiate bucati mari
5 linguri pudra de turmeric
3 linguri chimen pudra
1 ardei iute rosu uscat, taiat bucati mici (sau 1 lingurita pudra de chilli) 
2 linguri de frunze de curry uscate (optional) sau 1 lingura coriandru praf
2 linguri schinduf (optional)
2 linguri boabe de mustar, pudra
400 ml suc de rosii (poate fi mai mult)
1 l otet de vin alb
500 g zahar brun
2+ 4 linguri de sare
Mod de preparare:
Taie vinetele cuburi, sareaza-le cu 4 linguri de sare si lasa-le cateva ore. 
Clateste bine vinetele, amesteca-le cu celelalte ingrediente si fierbe-le la foc mic 1,5 ore.
Pune-le fierbinti in borcane pe care le inchizi bine si le lasi sa le raceasca invelite in carpe grose, pana a doua zi.

Clatite cu vinete

Ingrediente :
- 16 clatite sarate,
- 1 vanata de 600 g,
- 2 linguri de ulei,
- 2 catei de usturoi,
- sare, piper macinat.
Mod de preparare :
Vinetele spalate si sterse se prajesc in cuptor timp de 25 de minute, apoi se curata si se zdrobeste miezul.
Usturoiul zdrobit se prajeste in ulei, se adauga vinetele, se sareaza, se pipereaza si cu aceasta compozitie se umplu clatitele.

Conserva de vinete - Caponata

Ingrediente:
4 vinete
4 ardei
2 cepe
4 catei de usturoi
30 masline fara samburi
700 g rosii (decojite daca se poate)
100 ml ulei
frunze de telina
90 ml otet de vin
2 lingurite zahar
sare dupa gust
Mod de preparare:
Spala vinetele si curata-le de coaja. Taie-le cuburi mai mari. Pune vinetele intr-un castron mare, presara o lingura de sare, acopera-le cu apa si lasa-le asa 30 minute.
In timpul acesta curata celelate legume. Taie ceapa destul de mic si ardeii julienne. Toaca marunt cateva frunze de telina. Rosiile taie-le cuburi mici, sau fa din ele un suc cu ajutorul blenderului.
Scurge bine de tot vinetele. Incalzeste 50 ml de ulei intr-o tigaie mare (eu fac in wok). Adauga cateii de usturoi si lasa-i putin. Adauga vinetele si lasa 10 minute. Scoate vinetele intr-o strecuratoare, ca sa se scurga uleiul.
In acelasi wok pune restul de ulei si soteaza ceapa, la foc mic pana devine aurie. Adauga ardeiul si soteza-l  si pe acesta. Scoate ceapa si ardeiul in strecuratoare.
In wok pune rosiile si lasa-le sa fiarba cam 10 minute, pana sucul devine mai gros.
Pune in wok toate legumele din strecuratoare, maslinele, otetul, zaharul si frunzele de telina. Amesteca bine. Lasa 5 minute la foc mic si apoi sareaza dupa gust. Mai lasa 15-20 de minute, pana ce caponata se mai ingroasa.
Pune caponata fierbinte in borcane (tinute pe o tava metalica, ca sa nu se sparga) si inchide-le bine cu capace.
Pune borcanele intr-o oala incapatoare, peste cateva straturi de ziare. Toarna apa foarte calda (nu rece, pentru ca se sparg borcanele) peste borcane, astfel incat sa le cuprinda minim 3/4. Incalzeste oala, iar cand apa incepa sa fiarba pune-i capacul si las-o la foc mic 30 de minute. Lasa borcanele sa se raceasca in oala, pana a doua zi.

Conserve de vinete pentru musaca

Ingrediente
7-8 vinete mari,
sare,
3 litri suc de roşii.
 Mod de preparare:
Spălaţi şi stergeti vinetele, tăiaţi-le în felii, presarati-le cu putina sare şi lăsaţi-le o jumatate de ora. Tamponati-le apoi cu un prosop curat, asezati-le în borcane şi acoperiti-le cu sucul de roşii. Legaţi borcanele cu celofan şi fierbeti-le pe baie de aburi 15 minute. Iarna feliile de vinete se folosesc la musaca.

Crochete de vinete

Ingrediente:
2 căni pulpă de vinete
1 ceapă mică tocată
făină
1 lingură praf de copt
sare
1 ceaşcă pătrunjel tocat
2 ouă
pesmet
1 ceaşcă brânză rasă (parmezan sau kefalograviera)
piper
Mod de preparare:
Se spală vinetele şi se înţeapă din loc în loc. Se fierb în apă cu sare, până se înmoaie. Se scurg bine de apă, se decojesc şi se îndepărtează seminţele. Se zdrobesc bine.
Se bat ouăle bine, cu furculiţa şi se amestecă cu vinetele. Se adaugă pesmetul, praful de copt, ceapa şi pătrunjelul tocat.
Se condimentează, după gust, cu sare şi piper. Dacă amestecul este prea moale, se mai adaugă pesmet şi făină.
Se modelează crochete din acest aluat, se dau prin făină şi se prăjesc bine pe ambele părţi, sau se pot coace în cuptor, la foc mediu, o oră.

Ingrediente:
3 vinete mari,
1,5 kg de roşii mari,
300 g de caşcaval,
un cubuleţ de unt,
o legătură de mărar,
sare şi piper după gust.
Mod de preparare
Se spală vinetele, se taie rondele cu grosimea de un centimetru, se sărează şi se piperează după gust, apoi se pun într-o sită, pentru a se scurge apa, după care se aşază în tava mare de la cuptor, unsă cu unt. Roşiile se spală şi se taie rondele, apoi se pun pe feliile de vinete. Caşcavalul, tăiat în pătrăţele, se pune deasupra roşiilor. Tava se introduce în cuptorul bine încins şi se lasă 30-40 de minute (ca să se coacă bine vinetele). Când sunt gata, se scot pe un platou şi se pun deasupra lor cuibuşoare din mărar proaspăt tocat. Se servesc calde.

Curry de vinete

Ingrediente:
3 vinete nu foarte mari
1 ceapa, tocata marunt
5 catei de usturoi, rasi fin
3 cm radacina de ghimbir, rasa fin
4 rosii
cate 1 lingurita de: coriandru boabe, chimion, schinduf
2 cm scortisoara
2 linguri pudra de turmeric
1-2 ardei iuti mici, uscati
7 linguri cu ulei de porumb sau floarea soarelui
sare dupa gust
1/2 legatura de patrunjel
garnitura de orez cu mustar negru
Mod de preparare:
Mai intai pregateste legumele. Spala vinetele si taie-le coaja fasii una da, una nu. Taie vinetele in jumatati pe lungime, apoi felii groase de 3-4 cm.
Taie rosiile felii, apoi cubulete. Le poti da coaja jos inainte, daca vrei. Pentru asta pune la fiert 1litru de apa. Cand apa clocoteste, pune rosiile spalate inauntru si lasa-le pana numeri la 10. Scoate-le din apa fierbinte si se vor decoji foarte usor. De data asta, mie mi-a fost cam lene :D
Pune coriandru, chimion, schinduf, ardeiul uscat, scortisoara intr-un mojar macina-le pana ajung praf (poti face asta si cu o rasnita electrica). In final amesteca cu 1 lingurita de turmeric.
 Intr-o tigaie mare incalzeste uleiul. Pune praful de condimente din mojar si prajeste-le putin.
 Pune usturoiul si ghimbirul si caleste-le putin.Adauga ceapa si las-o pana ce devine sticloasa.
Pune rosiile si amesteca bine. Acopera tigaia cu un capac etans silasa la foc mic pana ce rosiile sunt aproape fierte. 
Pune sare, restul de turmeric, vinetele si amesteca. 
Acopera cu un capac etans si lasa curry-ul la foc mic, pana ce vinetele devin moi. Inchide aragazul.
Taie marunt frunzele de patrunjel si amesteca-le in mancarea de vinete.
Curry-ul de vinete se mananca alaturi de orez basmati fiert cu putin mustar negru

Cus cus cu sos pesto si vinete

Ingrediente:
200 g. de cuscus
200 g. branza
o vanata
50 g. sos pesto
ulei de masline
ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
Se lasa cus-cus-ul la inmuiat intr-un castronel cu apa fiarta, sarata si cu putin ulei de masline.
Intre timp se taie vanata cuburi si se frige in ulei.
Se amesteca cus-cus-ul cu pesto si branza taiata cubulete mici.
Se adauga si vinetele, se sareaza si se serveste.

Drob de vinete cu cascaval

Ingrediente:
1 kg vinete,
1 lingura gris,
200 g cascaval ras,
5 oua,
1 legatura patrunjel,
sare si piper.
Mod de preparare:
Cureti vinetele, le tai cuburi si le pui in apa clocotita cu sare pentru 5 minute. Dupa oparire le scurgi bine si pregatesti un vas pe care-l ungi cu unt. Presari vinetele cu gris si le pui in vas, jumatate de cantitate de vinete , jumatate din cantitatea de cascaval ras, apoi iarasi vinetele si cascavalul. Bati ouale, toci patrunjelul si le amesteci cu sare si piper si torni totul peste vinete , apoi dai vasul la cuptor.

Drob de post

Ingrediente
4 cepe mari,
1 kg. de vinete,
5 linguri gris,
5 oua,
100 gr. cascaval de post,
2-3 rosii,
3 legaturi patrunjel,
100 ml. ulei de masline,
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Se curata vinetele de coaja, se taie pe lungime apoi in cubulete si se oparesc in apa cu sare. Ceapa tocata se caleste in ulei de masline incins pana devine aurie. Peste vinetele oparite si scurse de apa se presara grisul, se amesteca totul cu cepa prajita, se adauga patrunjelul tocat marunt, sare, piper si ouale batute. Se toarna totul intr-un vas neuns si se introduc la cuptor. Se presara cascaval ras deasupra.

Drob de vinete I

Ingrediente
4 vinete micute,
4 cepe,
4 oua,
4 linguri gris,
 verdeata,
sare dupa gust
Mod de preparare:
Vinetele se curata, se taie cubulete si se fierb, se pun la scurs in strecuratoare. Ceapa se taie marunt si se caleste. Apoi se amesteca totul si se pune intr-o tava de cozonac tapetata, se da la cuptor pina capata o crusta la suprafata, se taie rece
Se serveste ca atare

Drob de vinete II

Ingrediente:
2 dovlecei, cubulete ,
1 ceapa tocata marunt ,
2-3 catei usturoi ,
250 gr ciuperci tocate marunt ,
sare, piper ,
aluat, 1 foaie
Mod de preparare:
Vinetele si dovleceii se sareaza, se lasa putin, apoi se scurg. Se caleste ceapa si usturoiul. Se adauga ciupercile tocate marunt, apoi vinetele si dovleceii. Se amesteca continuu, sa nu se prinda. Cand legumele sunt patrunse, se lasa la racit si apoi se adauga puale, condimentele si verdeata. Compozitia asta se pune in tava, se acopera cu foaie de aluat, se inteapa si se da la cuptor pina la rumenirea foii. Foaia de aluat se poate unge cu ou.

Gem de vinete

Ingrediente:
- 3-4 kg de vinete
- 1,5-2 kg de zahar (depinde de gustul fiecaruia)
- 200 ml zeama de lamaie
- 1 varf de cutit sare
- arome:
vanilie sau tot cea ce doriti si va place. Dupa gustul meu cel mai bine se asorteaza aroma de fructe tropicale sau citrice.
- dupa dorinta - coloranti (pe cat posibil naturali)
Mod de preparare
Vinetele se taie in 4 si se fierb in apa cu putina sare. Eu in timpul fierberii am schimbat apa de cel putin 2-3 ori sa iasa gustul acela specific. Dupa ce sant bine fierte, se scot pielitele si se trec printr-un pasoar (sau o sita) pentru a separa semintele (exact ca la sucul de rosii). Vinetele strecurate de coaja se pun la fiert cu zaharul si aromele. Dupa ce au fiert si au scazut la consistenta dorita, se adauga zeama de lamaie se mai fierbe vreo zece minue si apoi se procedeaza ca la orice gem, adica se pune in borcane si deasupra se pune un conservant ori se sterilizeaza (un fel de pasteurizare).
Pentru a obtine aroma dorita, scoateti cateva linguri de gem, amestecati cu zeama de lamaie si apoi puneti cate o lingura de gem in cateva compotiere. Amestecati doar o mica picatura din fiecare aroma - sau combinatii de arome si alegeti aroma care va place cel mai mult. Nu uitati ca zeama de lamaie este cea care ii da gustul si deliciul special.
Nu este obligatoriu, dar pentru colorare, eu am folosit un ceai f f concentrat de bisap - un fel de hibiscus minune care se gaseste aici este de culoare rosie si are un fantastic gust acrisor.

Ingrediente:
4 vinete,
11 ardei graşi (unul pentru tocat),
doi ardei iuţi,
o legătură de pătrunjel,
o căpăţână de usturoi,
două-trei roşii,
 sare, ulei.
Mod de preparare
Se spală vinetele, li se taie cotoarele şi se feliază pe lung. Se sărează, se lasă la scurs şi apoi se prăjesc puţin într-o tigaie din teflon, cu puţin ulei. Uşor rumenite, feliile de vinete se scot într-un castron şi se acoperă. În acest timp se coc roşiile şi ardeii, se sărează şi se ţin într-un vas acoperit, cam 15 minute, ca să poată fi decojite mai uşor. După ce sunt curăţaţi de coajă şi de seminţe, se aşază într-un castron, ca şi vinetele. Separat, într-un alt vas se pun usturoiul pisat, ardeiul iute, tăiat rondele, pătrunjelul, un ardei copt şi roşiile tocate mărunt. Se pune sare şi se toarnă peste ele circa o jumătate de litru de apă fierbinte. Se amestecă, apoi se toarnă peste ardei şi peste vinete. Înainte de servire, castroanele se ţin acoperite cu un şervet de bucătărie.

Karniyarik

Ingrediente
300g.carne tocata(porc,vita,miel,
6 vinete potrivite,
2 cepe,
3 rosii,
o legatura patrunjel,
100g margarina,
sare,piper,
2-3catei usturoi
Mod de preparare:
Se curata vinetele de coaja,dar nu de tot un rand de coaja se ia unul se lasa,iar un rand se ia unul se lasa. Dupa ce am curatat vinetele le punem in apa cu sare si le lasam cca 30 min. Dupa 30 de min. le scoatem din apa cu sare le punem pe un stergar sa se usuce,dupa aia le prajim in ulei pe o parte si pe alta. Dupa ce le-am prajit pe toate le lasam pe o tava.
Ceapa se taie marunt si se caleste in 100g margarina, dupa ce s-a rumenit putin adaugam carnea tocata si o mai calim cca 10 min. Se adauga si rosiile curatate de coaja si taiate cubulete mici, patrunjelul verde, sarea si piperul. Dupa ce compozitia este gata se ia de pe foc. Vinetele se desfac in miloc pe lungime ca o barcuta si se umplu cu compozitia preparata. Dupa ce am terminat de umplut toate vinetele le asezam intr-o tava de cuptor si punem deasupra lor cativa catei de usturoi taiati feliute, o bucata de rosie taiata rotund si o feliuza de ardei. In tava de cuptor se adauga putina apa si se baga la cuptorul incalzit dinainte cca 25-30min.

Lasagna cu vinete I

Ingrediente:
2 vinete
patrunjel verde
ulei de masline
un pachet de foi de lasagna
250 g. cascaval
un catel de usturoi
pentru sos:
50 g. de margarina
50 g. de faina
2 linguri de patrunjel tocat
500 ml. supa de legume
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu margarina topita si se pune pe foc impreuna cu supa de legume, patrunjelul, sare si piper, pana se ingroasa putin.
Vinetele se curata si se taie cubulete, apoi se sareaza si se lasa sa stea 15 minute.
Se prajeste putin catelul de usturoi (intreg) in ulei apoi se adauga vinetele iar dupa cateva minute, patrunjelul verde tocat.
Se unge o tava cu unt, se pun pe fund cateva linguri de sos si se aseaza primul strat de foi de lasagna.
Deasupra se aseaza un strat de vinete, branza si niste sos, apoi se continua cu foi de lasagna si tot asa pana la ultimul strat, de foi.
Deasupra se pune restul de sos si ce a mai ramas din branza si se da la cuptor 20 de minute.

Lasagna cu vinete II

Ingrediente:
~15 foi lasagna
2 vinete
~50g cascaval(Gouda)
2-3 linguri parmezan ras
300 ml sos de rosii
500 ml lapte
2 lingurite unt
1 lingura faina
4-5 catei de usturoi
1 lingurita nucsoara
1/2 lingurita scortisoara
1 lingurita zahar
3-4 frunze de busuioc
ulei
sare, piper
* tava utilizata: 20x30cm
Mod de preparare:
Usturoiul se piseaza marunt si se amesteca cu 2-3 linguri ulei. Vinetele se taie rondele cu grosimea de 1 cm, se sareaza, se ung cu uleiul de usturoi si se dau la cuptorul preincalzit pana capata o culoare usor maronie. Grija sa nu se arda!
Intr-o cratita se topeste untul, se adauga faina si se amesteca pana la omogenizare. Se tine pe foc pana se prajeste un pic faina (fara sa se arda insa!). Se toarna laptele incet, amestecand mereu sa nu se faca cocoloase. Se adauga nucsoara si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se ia de pe foc cand compozitia s-a ingrosat.
Intr-un bol se amesteca sucul de rosii, zaharul, scortisoara si frunzele de busuioc maruntite.
Cascavalul se taie felii. Foile de lasagna se fierb in apa cu sare conform indicatiilor de pe ambalaj.
Se unge tava de lasagna cu sos de rosii, se pune un strat de foi, deasupra se toarna sosul de rosii, urmeaza feliile de vanata, feliile de cascaval si un strat de sos becha­mel. Se repeta pro­ce­sul pen­tru fie­care strat, cu foile, sosul de rosii, vinetele, becha­me­lul si cascavul pana se ter­mină ingre­dien­tele. Peste ultimul rand de foi se pune doar sos bechamel peste care se presara parmezan.
Se da la cuptor pentru 25 minute la foc moderat. Se lasa la racit vreo 5 minute inainte de servire.

Mabo cu vinete

Ingrediente
4 vinete mici (400~500g)
150g carne tocata de porc
1 lingura usturoi tocat
2 linguri de ghimbir tocat
1 ceapa mica
1-1/2 lingura tenmenjan
1-1/2 lingura tobanjan
300ml supa
amidon de porumb
1 lingura sake (sau vin alb)
1-1/2 lingura sos de soia
2 lingurite zahar
putin piper
1 lingura amidon de cartofi dizolvata intr-o lingura de apa
1 linguta otet
2~3 fire ceapa verde taiata
Mod de preparare:
Vinetele se taie in doua pe lungime. Fiecare jumatate se cresteaza putin pe partea cu coaja, apoi se taie in bucati potrivite - care se dau prin amidonul de porumb si apoi se prajesc in ulei adanc si bine infierbantat. Se scot pe servete de hartie absorbante.
Intr-o tigaie se infierbanta 1~2 linguri de ulei si se caleste ceapa impreuna cu carnea tocata. Se adauga usturoiu, ghimbirul si cele doua paste: tobanjan si tenmenjan si se caleste putin. Se toarna supa, se adauga vinetele, sake-ul, sosul de soia, zaharul si piperul si se lasa pe foc mic-potrivit sa dea in cateva clocote. Se ia putin tigaia de pe foc, se adauga amidonul dizolvat in apa, se amesteca, se readuce pe foc si se mai tine, amestecand, pana se leaga. Se inchide focul, se adauga otetul si se amesteca. Se trece pe farfurie si se presara ceapa verde deasupa...



Makluba

Ingrediente:
carne de pui,
cartofi,
vinete,
conopida,
orez,
ceapa
Mod de preparare
Se pune la fiert carnea de pui si cind apa incepe sa fiarba se taie o ceapa solzi si se pune in
oala; se lasa sa fiarba pina puiul este moale. Separat se taie cartofii rondele la fel si vinetele si
impreuna cu conopida desfacuta in bucati se prajeste bine in ulei. Cind sint toate gata, se ia o
oala mai mare in care se pune in ordinea urmatoare: pe fundul oalei se pun cartofii, apoi
carnea, un strat de orez, conopida si vinetele, iar orez. La urma se ia zeama in care a fiert puiul
si se condimenteaza apoi se adauga peste ingrediente in oala, sa le acopere. Cind este fiert
orezul si nu mai este apa se stinge focul.Se serveste calda, cu iaurt si salata

Melanzane col pien

Ingrediente:
4 vinete de marime medie
4 felii de carne de vita ( 350 G)
3 linguri rase de parmezan ras
1 ou intreg
sare, ierburi aromate
Mod de preparare:
Spalam bine vinetele, le taiem in doua jumatati egale.  Adaugam parmezanul, bucatile de carne, sarea…
Introducem totul la cuptor timp de 35-40 de minute.
Vinetele trebuie sa atate in varianta finala ca in imaginea noastra!

Miel fript cu piure de vinete

Ingrediente pentru miel
fript la groapa:
800 g de cotlet de miel
2 morcovi tocati
2 cepe tocate
patrunjel
2 ardei lungi
200 ml de zeama de
carne
3 rosii tocate
3 linguri de unt (pentru
prajit)
sare
piper negru
cimbru
Ingrediente pentru piureul de vinete:
8 vinete
2 linguri de unt
½ lingura de faina
400 ml de lapte
40 g de branza cuser,
rasa
o jumatate de lamaie
sare
piper negru
Mod de preparare:
Gatiti vinetele la gratar in cuptorul Beko timp de 20-30 de minute, folosind setarea pentru "Strong Grill". Intoarceti vinetele pe partea cealalta la jumatatea duratei de gatire. Decojiti-le sub jetul de la robinet. Ungeti-le cu lamaie si zdrobiti-le cu o furculita. Prajiti faina in ulei pana incepe sa-si schimbe culoarea si adaugati laptele, iar cand capata consistenta unei budinci, puneti vinetele zdrobite, amestecati 7-8 minute si asezonati cu sare si piper negru. Prajiti cotletul de miel pe ambele parti intr-o tigaie. Decojiti rosiile, cepele si morcovii, pentru a-i pregati pentru friptura. Asezati cotletul de miel, ceapa, morcovii, rosiile, ardeii si patrunjelul intr-o oala de pamant si adaugati apa, presarati sare, piper negru si cimbru deasupra si frigeti in cuptorul Beko, mai intai timp de 25 de minute la 250°C, folosind functia de gatire asistata de ventilator, apoi timp de 100-110 minute la 180-190°C. Lasati carnea sa se odihneasca in cuptor. Serviti mielul fript cu piure de vinete.

Minitarte cu vinete

Ingrediente:
ptr 18 tarte (diametru 10 cm)
-1 pachet aluat foietaj
-2 vinete marisoare
-3-4 rosii ( sau 8 rosii uscate la soare si pastrate in ulei)
-1 ceapa mare
-2 catei de usturoi zrobiti
-2 oua
-300 ml smantana
-150 g branza telemea rasa
-parmezan
-1 ardei iute (optional)
-sare,piper
-ulei de masline
-4 felii de prosciutto crudo.
Mod de preparare:
-se coc vinetele pe o plita sau in cuptor,se decojesc si se lasa la scurs timp de o ora, apoi se toaca grosier ca pentru salata de vinete.
-ceapa se toaca marunt,rosiile, daca sunt zemoase si cu seminte se scobesc ,iar carnea ramasa se taie cubulete
-se amesteca smantana cu oul batut apoi se amesteca toate ingredientele impreuna(vinetele tocate,ceapa,usturoiul,rosiile,branza rasa,parmezanul,smantana cu oul) ,adaugandu-se putin ulei de masline si se potriveste gustul de sare,piper
-aluatul fraged se decupeaza si se imbraca formele de tarta cu el,se inteapa cu o furculita (fiecare tarta se poate acoperi cu hartie de copt si se presara cu boabe de fasole sau orez pentru a impiedica cresterea aluatului ,dar eu nu am procedat asa ) si se baga in cuptorul preincalzit la 200* C,timp de 15 minute.Daca nu ati pus boabe si aluatul a crescut (cazul meu) ,apasa-ti-l usor cu mana si umpleti tartele cu amestecul de vinete,apoi mai bagati in cuptor,tot la 200.8C,pentru aproximativ 10-15 minute.
-ornati cu prosciutto crudo si stropiti cu putin ulei de masline.

Mincare de miel cu vinete

Ingrediente:
1 kg spata de miel fara os,
500 gr rosii,
2 vinete lunguiete,
2 cepe,
3 catei de usturoi,
3 linguri ulei de masline,
20 g unt,
2 linguri otet alb,
100 ml vin alb sec,
1 foaie de dafin,
2 fire de menta,
sare, piper
Mod de preparare:
Se spala vinetele si se taie cubulete de 1 cm. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie cubulete. Se curata carnea de grasime si fibre si se taie bucati mai mari, iar ceapa si usturoiul se toaca marunt. Se-ncinge uleiul intr-o cratita mai mare si se prajesc, pe rand, bucatelele de vanata, la foc potrivit, amestecand intruna, apoi se scot deoparte. In cratita se pune untul si se prajesc bucatile de carne. Se scot si ele si in grasimea ramasa se dunstuiesc ceapa si usturoiul. Se pun inapoi in cratita bucatile de vanata si de carne, se adauga rosiile, otetul, vinul, foaia de dafin, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba acoperit circa 1h la foc mic, amestecand din cand in cand si adaugand - daca e nevoie - putina apa. Cand mancarica e aproape gata, se incorporeaza frunzele de menta spalate si taiate marunt, iar cateva se presara deasupra. Se serveste calda, cu salata verde.

Mincare de vinete

Ingrediente:
cinci vinete
trei ardei grasi
patru cepe
doi morcovi
patrunjel radacina
doua rosii
o capatana de usturoi
o ceasca cu ulei
doua linguri de bulion
doua legaturi de patrunjel verde
sare dupa preferinta
apa
Mod de preparare
Alegeti vinete potrivite ca marime, curatati-le de coaja, taiati-le rondele, presarati-le cu putina sare si lasati-le la scurs intr-o sita. Intre timp maruntiti ceapa, morcovul si patrunjelul. Ceapa trebuie calita in ulei pana devine lucioasa, dupa care se adauga patrunjelul si morcovul maruntite si se caleste in continuare. Stoarceti din vinete zeama ramasa dupa scurs si prajiti-le in ulei.
Puneti intr-o cratita pe rand, cate un rand de vinete si unul de legumele calite si usturoi feliat pana ramane deasupra un ultim strat cu legume calite peste care adaugati rosiile feliate. Diluati bulionul cu apa, sarati dupa gust si adaugati patrunjelul maruntit, amestecati pana la omogenizare si turnati peste legume. La nevoie se completeaza cu apa astfel incat legumele sa fie acoperite in totalitate. Mancare de vinete trebuie sa stea la foc potrivit aprox. 45 de min. Reteta mancare de vinete poate fi servita si calda si rece (eventual impreuna cu mujdei de usturoi).

Mincare de vinete I

Ingrediente:
doua vinete
o ceapa mare 100 gr
cinci linguri de untdelemn
doi ardei
trei rosii (300gr)
trei catei de usturoi
patrunjel
sare
Modul de preparare:
Se aleg vinete frumoase de culoare aproape neagra, coaja lucioasa, moi la pipait si nu prea mari circa 250 gr bucata.
Se curata in forma de 8, adica, patru dungi albe si 4 dungi negre. Se taie in sferturi pe mijlocul dungilor negre si inca o data in jumatate pe grosime. Se pun intr-un castron si se presara bine cu sare. Se lasa sa stea asa circa o ora ca sarea prin topirea ei sa extraga zeama amara din vinete. Se spala apoi cu apa rece, de sare si de zeama, si se storc in pumni sau intr-un tifon, fara sa se striveasca prea tare. Intr-o cratita se caleste in untdelemn ceapa taiata felii subtiri pana devine lucioasa, fara sa se rumeneasca; se pun vinetele si se lasa acoperite la foc mic, sa se caleasca si ele putin.
Dupa 5 minute se pun ardeii taiati felii subtiri si doua-trei linguri de apa. Cand vinetele sunt aproape fierte, cam dupa 15 minute, se pun si rosiile taiate felii, usturoiul tocat, patrunjelul. Se da la cuptor 15 minute si se serveste calda ca garnitura la fripturi, sau la rulade de carne si rece ca intrare.

Mincare de vinete II

Ingrediente:
4-5 vinete micute (in total cam 600g),
1 ceapa rosie mai mare,
5-6 catei de usturoi,
doi gogosari, de preferinta rosii,
3-4 linguri pasta de rosii,
1 lingurita boia de ardei,
8-9 linguri sos Classico de usturoi si ceapa,
patrunjel,
o lingura ulei de masline,
sare si piper dupa gust.
Puteti folosi apa sau supa.
Mod de preparare:
Ceapa se taie juliene si se pune la dunstuit in ulei. Se adauga usturoiul, apoi vinetele si gogosarii, taiati ca in poza de mai jos...
Se acopera cu apa sau supa si se lasa sa fiarba sub capac vreo 15 minute.
Se pune pasta de rosii, boiaua si sosul Classico, apoi se condimenteaza si se mai lasa la fiert inca 15 minute. Mancarea este gata cand vinetele sunt fierte. Tocati patrunjelul si puneti-l in mancare. Luati creatita de pe foc si acoperiti cu capacul pentru inca vreo 5 minute.


Mincare de vinete cu ardei

Ingrediente:
2 vinete
2 ardei grasi
2 cepe
100 g. de telina
100 g. de masline negre
10-12 rosii mici
20 g. de nuci
20 g. de stafide
100 ml. de otet
o lingura de zahar
Mod de preparare:
Se taie vinetele si ardeii cubulete si se prajesc, dupa care se lasa deoparte.
Se prajeste si ceapa cu telina taiata subtire, apoi se adauga in tigaie rosiile, vinetele, ardeii, maslinele, stafidele si nucile, se potriveste de sare si piper si se adauga ulei si otet.

Mincare de vinete cu carne tocata de vitel

Ingrediente
6 vinete coapte cel putin 1kg.-1,5kg.
1 cutie rosii tocate in buluion(Pomodore).
6 linguri de ulei de masline.
2 lingurite rase de busuioc verde taiat cat mai marunt sau uscat la punga de la Carrefour.
1 praf devegeta(dupa gust).
1 kg carne tocata de vitel(Carrefour).
500 gr Mozzarella-Premium(Carrefour).
Mod de preparare:
Vinetele coapte si scurse se codimenteaza dupa gustul fiecaruia.Carnea se prajeste in putin ulei cu doua cepsoare mai mici,dupa care se lasa sa se odihneasca.Uleiul care se depune pe langa carne se indeparteaza(se scurge).Cand carnea este gata se adauga si cutia de rosii tocate si se condimenteaza dupa gust.
Intr-o tava se pune in urmatorul mod:un rand de vinete coapte, un rand de carne tocata de vitel,un rand de branza mozzarella(taiate felii rotunde) si asa pana se umple tava, pe care o dam la cuptor cel putin 50 minute.Vinetele pot fii si de la congelator(eu pun toamna pentru iarna) Aceast fel de mancare l-am mancat in Grecia si pe care l-am facut si eu acasa,este o mancare delicioasa

Mancarica de vinete cu rosii si oua

Ingrediente:
3 vinete
2 rosii
2~3 catei de usturoi
2 oua
putin ulei - cam 2 lingurite
putin unt - cam cat un sfert de nuca ;)
sare, piper - dupa gust :)
1 lingurita pudra cumin - optional
Mod de preparare:
Vinetele se coc, se curata si se lasa sa se scurga de zeama. Se taie apoi bucatele.
Rosiile se curata de pielita si se taie cubulete.
Usturoiul se toaca marunt, apoi se pune intr-o tigaie impreuna cu uleiul si untul. Se pune tigaie pe foc mic-potivit si cand a inceput sa se simta aroma usturoiul se adauga vinetele si se calesc putin (1~2 min.), se adauga apoi rosiile, sarea si piperul si se caleste pana se absoarbe aproape toata zeama lasata de rosii. Se adauga ouale batute si se caleste in continuare amestecand usor pana ce acestea din urma s-au facut. Se adauga si pudra de cumin (cine doreste), se mai amesteca de vreo 2 ori si se trece pe farfurie...

Mancare de vinete cu usturoi

Ingrediente:
-3 vinete 
-5 catei de usturoi
-1-2 lingurite de vegeta
-ulei
Mod de preparare:
Vinetele le spalam bine, le stergem si le taiem felii.Feliile le prajim in ulei, dupa care le asezam intr-o cratita. Usturoiul il dam prin presa si il amestecam cu apa si vegeta.Acest amestec il turnam in cratita peste vinete si le punem la fiert cca.10 minute, amestecand un pic sa se patrunda vinetele. Se pot servi asa sau alaturi o garnitura de cartofi sau orez.Sunt foarte bune in zilele de post.

Mousaka

Ingrediente
1, 1/2 kg de vinete la gratar,
2 cepe,
1 kg carne tocata de vita,
2 sticle de passata (pulpa de rosii),
ulei de masline,
sare, piper, oregano,
2 foi de dafin
parmezan
ptr bechamel:
1 l lapte,
100g unt,
2 oua,
sare, nucusoara
12 linguri faina
Mod de preparare:
Se taie ceapa marunt, se pune intr-o cratita cu un pic de ulei la prajit, se adauga carnea si se claeste bine, apoi se adauga passata, sarea si piperul dupa gust, oregano si foile de dafin. Se lasa la fiert cam 2 ore. Cand este gata, se ia o tava, se adauga un strat de vinete care au fost deja taiate rondele si coapte pe gratar, apoi se adauga un strat de sos de carne si parmezan deasupra si se repeta inca o data. Trebuie sa se termine cu un strat de vinete peste care se va adauga bechamelul care se prepara astfel: se fierbe bine laptele intr-o alta cratita se topeste untul, iar cand sunt gata se dau la o parte. Peste unt se adauga sarea, nucusoara, ouale, faina si imediat si laptele. Se amesteca totul cu mixerul bine sa nu ramana cocoloase. Se toarna peste mousaka si se mai pune deasupra putin parmezan. Se baga la cuptor timp de 30 min sau pana devine aurie deasupra.

Moussaka de mouton

Ingrediente:
1 kg carne de oaie,
9 vinete,
125 g ciuperci albe,
75 g de ceapa,
100 ml sos espagnole,
O lingura de patrunjel tocat,
un catel de usturoi,
3 oua
Mod de preparare:
1 kg de carne de oaie se pune la cuptor sa se rumeneasca si apoi se toaca: 6 vinete se taie in
jumatati pe lungime si li se inteapa pulpa, nu se curata de coaja. Se prajesc in ulei. Se scoate
carnea vinetelor si se pastreaza coaja; 125 g ciuperci albe se prepara sote in unt 75 g de ceapa
asemenea 100 ml de sos espagnole* (se gaseste la capitolul sosuri); 3 vinete se taie in rondele
si se prajesc in uleiSe serveste cu vin alb demisec

Moussakas in stil cypriot

Ingrediente:
2 vinete mari (cat se poate de proaspete)
2 dovlecei verzi marime mijlocie (de asemeni proaspeti)
2 cartofi marisori
Ulei pt prajit
600g-700 g carne tocata de pork
1 ceapa
1 lingura bulion sau suc de rosii dupa gust
sare, piper dupa gust
patrunjel verde tocat
Crema bechamel:
1 l lapte fiert
1/3 pachet the unt
5-6 linguri faina
2 oua
¿-2/3 cascaval ras (sau halloumi ⿢ branza ciprioata)
sare/piper dupa gust
Mod de preparare:
Se taie vinetele, dovleceii si cartofii in felii de-a lungul si se prajesc pe ambele parti dupa care se aseaza pe hartie de bucatarie ca sa absoarba uleiul.
Carnea tocata se prajeste cu ceapa dupa care se adauga bulionul si se lasa la foc domol pana scade zeama lasata de carne. La sfarsit se adauga sarea/piperul si patrunjelul.
Crema bA?chamel:
Se fierbe laptele separat.
In vasul in care se va prepara crema se adauga untul si se inmoaie la foc domol. Cand este topit si face spuma se adauga faina incet incet si se freaca repede cu o lingura de lemn pana ce se absoarbe toata faina. Daca mai este nevoie adaugati putin unt.
Si acum partea mai dificila: adugarea laptelui se face incet amestecand repede ca sa nu se faca cocoloase (amestecati cu telul de batut oua sau mamaliga acela de sarma). In cazul nefericit in care se fac cocoloase (mi s-a intamplat odata), bateti compozitia la blender si apoi adugati restul de lapte. Foarte important: crema se face pe aragaz la foc mic ca sa se incorporeze faina si sa-i dea volum cremei (trebuie sa fie consistenta, nici prea subtire nici prea groasa). Se i-a de pe foc. Sarea si piperul se pot adauga in lapte la inceput. La 2-3 minute dupa ce s-a luat de pe foc se pot adauga ouale intregi, nebatute si se amesteca repede ca sa se incorporeze in crema. Dupa oua adaugam cascavalul ras.
Dupa ce am pregatit toate cele de mai sus ungem un vas de PYREX mai mare (35-40cm lungime) cu putina crema si asezam un strat de legume, apoi un strat de carne tocata peste care optional se poate presara cascaval ras si putina crema (2-3 linguri), dupa care adugam alt strat de legume. Peste legume se toarna crema. Optional se presara cascaval ras dupa care se da la cuptor la 170C-175C pentru 40-45 minute (pana ce se rumeneste crema).
Se poate servi cald sau rece cu salata.

Musaca I

Ingrediente
2 vinete
4 cartofi
500 g carne tocata de vita
7 rosii
5 catei de usturoi
o ceapa
dafin, cimbru, nucsoara, scortisoara
1 pahar vin alb
sare, piper,ulei de masline
parmezan ras
pesmet
Sos alb:
100 g unt
4 linguri faina
1 litru lapte
zeama de la o lamaie
un pahar parmezan ras
sare, piper
Mod de preparare:
Vinetele si cartofii se taie rondele si se prajesc in ulei de masline, separat, pana devin aurii, apoi se scurge aseaza pe prosoape de hartie.Se caleste carnea tocata se adauga ceapa tocata fin si usturoiul zdrobit. Se toarna vinul si condimentele, se fierb pana scad la jumatate, se adauga apoi rosiile taiate cubuti si se lasa pe foc 15 minute.
Se prepara sosul alb: se topeste untul si se adauga treptat faina amestecand continuu. Se toarna laptele treptat zeama de lamaie. Se omogenizeaza bine cu galbenusurile frecate in prealabil, se adauga parmezanul ras. Toata compozitia se tine pe foc cateva minute, se potriveste la gust de sare, piper, cand este gata se lasa sa se raceasca.
Intr-o tava se presara pesmet dupa care se asaza un strat de vinete apoi un strat de cartofi un strat de carne si un strat de sos alb repetand operatia pana la epuizarea ingredientelor deasupra punandu-se sos alb. Se presara deasupra pesmet si parmezan ras, se da vasul la cuptor 45 de minute, pana parmezanul capata o culoare aurie.


Moutabal - salata arabeasca de vinete cu tahini

1. Cele trei vinete se coc la cuptor, pe o tava, timp de 30 de minute sau pana cand sunt coapte si se pot decoji usor.
2. Dupa ce s-au copt, le lasam sa se racoreasca 10 minute si scoatem interiorul vinetelor.
3. Intr-un blender mixam bine vinetele, dupa care punem piureul de vinete intr-un bol. Adaugam peste piure tahini (pasta de susan), zeama de la o lamaie, sare si un varf de pudra de piper cayenne.  Amestecam bine, gustam si mai ajustam atat cat mai este nevoie cu lamaie sau sare.

Musaca II

Ingrediente
1kg cartofi mari
1/2 kg carne de porc
1/2 kg carne de vita
2 cepe
ulei
sare,piper
4 oua
sare, piper
Sosul
2 oua
200 ml smantana
4 linguri pasta de tomate
Mod de preparare:
Cartofii se taie feli,se prajesc pe ambele parti in tigaia incinsa,se scurg pe prosop de hartie.
Ceapa se caeste,se adauga carnea tocata, se lasa la calit pana scade zeama, dupa ce e raceste se adauga ouale,se condimenteaza.
Se asaza un strat de cartofi in tavs unsa,un strat de carne,iar cartofi.Se intinde sosul obtinut din amesecul de oua, smantana, pasta de tomate,sare, piper si se da la cuptor.
Se serveste fierbine.
Cartofii se pot inlocui cu vinete, carese taie rondele, se sareazase lasa la scurspt o ora, se prajesc pe ambele parti si se procedeaza la fel ca mai sus

Musaca a la grec cu carne de miel

Ingrediente
4 vinete,
300 g carne tocata de miel,
1-2 cepe,
2 catei usturoi,
1 legatura patrunjel,
1 lingura pasta de tomate,
1 ceasca sos bechamel sau branza rasa,
sare, piper,
Mod de preparare:
Vinetele se curata, se taie in rondele se dau cu sare(grunjoasa), se lasa o jumatate de ora sa iasa apa. Ceapa se toca marunt, usturoiul se piseaza si se pun la calit in ulei de masline. Cand ceapa a devenit translucida, se adauga carnea tocata, sare si piper. Se adauga si pasta de tomate desfacuta cu 1/2 pahar apa rece. Se amesteca bine si se lasa 30 minute. Vinetele se spala, se scurg. Se pune 2 linguri de ulei masline intr-un vas, se aseaza un pat de rondele de vinete apoi un start din amestecul de carne. Se continua operatia pana se termina ingredientele, ultimul strat sa fie de vinete. Se varsa sosul bechamel sau branza rasa. Vasul se da la cuptor pentru 35 minute, la foc mediu.

Musaca combinata

Ingrediente
-1 kg de carne tocata (eu folosesc combinata, vita cu porc)
-2-3 vinete
-1 kg cartofi
-150ml ulei
-2 cepe
-4 oua
-2 linguri faina
-patrunjel si marar verde
-sare, piper, busuioc
-2 linguri pesmet
-100 g cascaval
-2 felii de paine
Pentru sos
-50 ml ulei
-3 linguri pasta de tomate
-o cana de supa (poate fi si apa)
-sare, piper, busuioc,oregano, o de dafin foaie
-1 lingura de zahar
-50 ml vin (facultativ)
-4-5 catei de usturoi
Mod de preparare:
Cartofii se spala si se fierb in coaja.
Vinetele se spala si se taie feliute, se sareaza si se lasa la scurs.
Painea se pune la inmuiat si se stoarce.
Carnea se amesteca cu ceapa tocata, jumatate din verdeata,2 oua, sare, piper, busuioc,painea. Se pot cali toate, dar eu prefer sa le las crude, pentru a fi mai dietetic, si va garantez ca iese la fel de bun !!!
Cartofii se curata si se feliaza.
Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu pesmet.
Se pune un strat din felii de cartofi, peste care se pune compozitia de carne, care se niveleaza bine.
Feliile de vinete se pun deasupra.
Din faina, 2 oua, si o cana de apa rece se face un sos, la care se adauga putina sare, piper, busuioc. Se toarna uniform peste vinete si se da la cuptor pentru 30 de minute.
Se scoate musacaua si se rade cascaval deasupra.
Pentru sos se pun toate ingredientele si se fierb la foc mic 5-7 minute. Vinul si usturoiul se pun la sfarsit.
Musacaua se serveste cu sos de rosii, cu smantana presarat cu verdeata.

Musaca de cartofi si vinete

Ingrediente
1 kg de carne tocata,
500 g vinete,
800 g catofi,
5 cepe mari,
150 g pasta de tomate,
100 ml ulei,
100 g cascaval,
5 oua,
100 g smantana,
mirodenii.
Pentru sos:
250 ml lapte,
50 g unt,
200 g faina.
Mod de preparare:
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei cu 2 linguri de apa. Cand se ingalbeneste usor se adauga carnea tocata si mirodeniile. Se lasa sa fiarba amestecand continuu, apoi se adauga pasta de tomate si se lasa sa fiarba acoperit la foc mic, pana fierbe carnea. Cartofii si vinetele se curata de coaja,se taie rondele si se prajesc in ulei incins.se scot pe o hartie absorbanta. Separat se prepara sosul din lapte, faina, sare si putin piper. Cand sosul s-a racorit se amesteca cu ouale batute spuma. Intr-o forma unsa se pune un rand de felii de cartofi, unul de vinete, carne si se repeta operatia pana la terminarea ingredientelor. Deasupra se toarna sosul, cateva linguri de smantana si cascavalul ras. Se tine la cuptor pina se rumeneste frumos pe deasupra.
Se serveste calda.

Musaca de oaie

Ingrediente
1 kg de carne de oaie se pune la cuptor sa se rumeneasca (avec du mouton cuit ils disent en original) si apoi se toaca:
6 vinete se taie in jumatati pe lungime si se inteapa pulpa, nu se curata de coaja.
Se prajesc in ulei. Se scoate carnea vinetelor si se pastreaza pieile;
125 g ciuperci albe se prepara sote in unt 75 g de ceapa asemenea 100 ml de sos espagnole* (se gaseste la capitolul sosuri); 3 vinete se taie in rondele si se prajesc in ulei
Mod de preparare:
Se amesteca carnea tocata, cu vinetele prajite (cele 6) cu ceapa si ciupercile calite in unt, o lingura de patrunjel tocat, un catel de usturoi taiat, sosul spaniol, si doua-trei oua.
Montajul musacalei: Tapisati interiorul si peretii unei forme de sarlota sau ale unei tavi dreptunghiulare cu pieile de vinata (partea neagra, coaja exterioara in afara). Se pune un strat de umplutura, un strat de vinete prajite si se alterneaza astfel. Se taseaza bine. Se acopera partea superioara cu piei de vinete si cu o hartie pergament unsa cu unt.
Se coace la cuptor, la bain marie timp de 1 ora. Se scoate de la cuptor, se lasa sa se odihneasca cateva minute, si se scoate pe un platou din forma pentru a se servi. Daca se prepara in tava dreptunghilara se poate servi din tava

Musaca de vinete I
Ingrediente:
5-6 vinete mai lungi si nu prea groase (cca 1 1/2 kg ),
300-500 g carne de porc,
vitel, vaca sau piept de pasare, sau amestecata,
o ceapa mare,
750 g rosii,
1-2 ardei grasi,
patrunjel, piper, sare.
Mod de preparare:
1.Vinetele se spala, se taie pe grosime in felii de 1 cm si se pun intr-un castron.Se presara cu o lingurita de sare, se amesteca si se lasa cca 30 minute sa-si lase zeama .Apoi, se spala bine in 2-3 ape reci si se storc in pumni sau in tifon, fara sa se striveasca. Se asaza intr-o tava mare, smaltuita, se stropesc bine cu 100 ml untdelemn si se amesteca bine;apoi tava se introduce in cuptor, la foc mai mare, unde se lasa 25-30 minute; intre timp, se mai intorc ca sa se prajeasca uniform. 2.Vinetele, dupa ce au fost spalate si stoarse, se pot praji si in tigaie, dar nu direct pe flacara. In tigaia infierbintata, 3-4 minute, se pun 1-2 linguri de untdelemn, se asaza vinetele unele linga altele, cit mai apropiate si se prajesc, 2-3 minute, pe fiecare parte.Nu trebuie sa se moaie prea mult. 3.Vinetele, spalate ca al punctul 1, se fierb numai 5 minute in apa clocotita, se rastoarna apoi in strecuratoare , unde se lasa sa se scurga bine de apa .Carnea, trecuta de 2 ori prin masina de tocat, se caleste in untdelemn cu ceapa, uleiul si condimentele.Intr-un vas termorezistent , uns cu untdelemn, se pune 1/2 din cantitatea de vinete, asezind feliile unele linga altele;peste ele se pune jumatate din cantitatea de carne, apoi jumatate din rosiile taiate felii, presarate cu patrunjel taiat marunt si se continua cu 1/3 din vinete, restul de tocatura si de rosii , presarate cu sare si patrunjel si, la urma, restul de vinete, asezate unele linga altele. Deasupra se presara cu 50 g brinza telemea rasa sau numai cu 2 linguri cu pesmet, prajit cu trei linguri de untdelemn.Vasul se introduce la cuptor cu 30 minute inainte de servirea musacalei.

Musaca de vinete II

Ingrediente:
vinete – 2 -3 buc potrivite,
ceapa – 2 buc,
carne tocata – 500 – 600 gr,
patrunjel – o legatura,
leustean – 1/2 legatura,
oua – 3 buc,
bulion – 3 linguri,
smantana -4 linguri,
lapte- 50 ml,
faina – 1 lingura,
boia -  un varf de cutit,
cimbru – un varf de cutit,
busuioc – un varf de cutit,
usturoi – 4 catei,
cascaval – 150 gr,
unt- 20 gr,
pesmet- 50 gr,
sare si piper dupa gust.
Timpul de preparare al acestei retete este 1,5 ore pentru 10 portii de musaca de vinete.
Mod de preparare
Pentru inceput, curatam vinetele de coaja, le taiem rondele si le dam cu putina sare. Se lasa pe un prosop pentru a-si lasa apa din ele si pentru a fi absorbita.
In acest timp, pregatim umplutura tocand  ceapa  marunt o calim pana devine aurie iar apoi punem si bulionul. Apoi adaugam si restul ingredientelor: carnea tocata, leusteanul si pantrunjelul tocat marunt, mirodeniile si condimentele, 2 oua, usturoiul pisat. Mestecam bine pana devine o pasta omogenizata.
Vinetele stoarse de apa lasata, le trecem prin faina si le pregatim pane. Intr-un vas yena uns cu putin unt si tapetat cu pesmet asezam un prim strat de vinete, iar apoi unul de umplutura de carne. Se rade un pin de cascaval, iar apoi se continua procedeul. La final, punem deasupra compozitia din smantana, lapte si galbenusul de la oul ramas, cat si cascavalul ramas. Totul se de la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru 45 de minute.
Dupa expirarea timpului lasam inca 10 min musacaua de vinete, iar apoi se poate  servi aceasta musaca de vinete cu smantana.

Musaca de vinete III

Ingrediente
4 vinete mari, lunguieţe (nu rotunde)
4 roşii mari
1,5  kg carne porc slabă
1 ceapă
2-3 ouă
sare, piper măcinat
ulei de floarea-soarelui
1 pahar de iaurt sau de smântână
Mod de preparare
Se curăţă ceapa şi se dă prin răzătoarea mică. Se înăbuşeşte cam 20 minute, pe foc moale, în puţină apă şi ulei, acoperită. Se adaugă din când în când câte puţină apă şi se amestecă.
Carnea se curăţă de pieliţe şi se toacă. Atunci când ceapa este gata, se pun carnea şi ceapa într-o cratiţă, se adaugă un praf de sare şi apă, să depăşească cu un deget nivelul cărnii. Se amestecă, se acoperă şi se pune la foc, tot moale. Din momentul în care fierbe, se lasă cam 45 de minute, amestecând din când în când.
Vinetele se curăţă de partea cu codiţa, se spală bine, se şterg, se taie de-a latul felii groase de 5 mmm. Se încinge un deget de ulei în tigaie şi se prăjesc feliile, pe rând, la foc iute. Atenţie ! Se ard repede, trebuie supravegheate permanent. Feliile prăjite se scot într-o strecurătoare pusă pe un şervet absorbant. Înainte de a scoate rândul următor, le treceţi într-un castron.
După ce s-a înăbuşit tocătura şi s-au prăjit vinetele, se spală şi se taie roşiile felii. Se bat ouăle împreună cu o linguriţă de pastă de tomate, un praf de sare şi unul de piper. Se adaugă şi puţină apă (1/2 cană).
Se aşează ordonat pe fundul tăvii un strat de felii de vinete, intercalate, la 3-4 felii, cu câte o felie de roşie. Se răstoarnă carnea deasupra şi se nivelează. Se stropeşte cu jumătate din ouăle bătute, apoi se aşează un alt strat de felii de roşii şi de vinete. Se stropeşte cu restul ouălor bătute şi se dă la cuptor, la foc potrivit, cam 20 de minute. Se scoate şi se acoperă cu capacul tăvii sau cu folie de aluminiu alimentară.
Se serveşte cu smântână, dar e mai bună cu iaurt, e mai acrişor .

Musaca de vinete IV
Ingrediente:
4 vinete mijlocii,
750 g carne macra,
1 morcov,
1 cartof,
2 cepe,
1 ou,
2 linguri smantana,
sare, piper,
4 linguri untura,
2 linguri faina,
1 Iingura pesmet,
4 rosii sau
1 lingura bulion,
1 ceasca zeama de carne sau apa
Mod de preparare
Se aleg vinete mijlocii. Se taie fara sa se curete, in felii groase de un deget. Se oparesc cu apa sarata si se asaza sub un fund cu o greutate pe el, ca sa se scurga.
Se da prin masina carnea impreuna cu morcovul si cartoful crud. Se prajeste carnea si ceapa taiata marunt cu o lingura de untura. Dupa ce s-a racorit putin, se adauga un ou, smantana, sare si piper. Se scot vinetele de sub teasc, se zvanta cu un servet, se dau prin faina si se prajesc in untura, fiecare felie pe ambele parti, Vinetele se pot praji si fara a fi oparite. Intr-o cratita unsa cu untura si presarata cu pesmet se asaza un rand de vinete, un strat de carne, si asa mai departe, pana se ispravesc carnea si vinetele. Este de preferat ca ultimul strat sa fie de vinete. Deasupra se toarna o ceasca de zeama de carne cu o lingura de bulion de rosii, sau se prin cateva rosii taiate felii. Se da la cuptor sa scada. Cand este gata, se rastoama pe o farfurie. Pentru a economisi untura si totodata pentru ca mancarea sa fie mai usoara, se pot pregati vinetele neprajite in untura. Astfel, vinetele taiate felii se prajesc usor, pe ambele parti, direct pe plita potrivit de incinsa. Pe masura ce se rumenesc, se pun intr-un castron presarate cu putina sare. Se acopar si se tin sa se abureasca pana ce se pregateste carnea pentru musaca. Se face apoi musacaua la fel ca mai sus.

Musaca de vinete V

Ingrediente
1/2carne tocata
3 vinete
2 rosii
2 morcovi
2 dovlecei
1 ceapa
3 catei usturoi
5 oua
1 cutie smantana
1 legatura patrunjel
Mod de preparare:
Vinetele si dovleceii se taie rondele subtiri si se calesc in putin ulei, apoi se lasa pe o hartie absorbanta.
Separat se prepara carnea condimentata cu sare, piper, usturoi, patrunjel, 3 oua si cu ceapa si morcovul ras, care s-au calit in prealabil.
Intr-o oala se pune un strat combinat de felii de vinete, dovleceii si rosii, apoi un strat de carne, un strat de legume, iar un strat de carne si la sfarsit un strat de legume. Se bat bine doua oua cu o cutie de smantana si se toarna deasupra. Se baga la cuptor.

Musaca de vinete VI

Ingrediente
400g carne tocata amestec,
ulei,
2 cepe,
1/2 kg rosii,
1,5kg vinete,
1 ou,
1 pahar mic cu smantana,
100g cascaval ras,
sare,piper,verdeata
Mod de preparare:
Ceapa taiata marunt se caleste impreuna cu carnea in ulei,10 minute.Cand compozitia s-a racit se pune oul,condimentele si verdeata tocata.
Vinetele se curata partial de coaja si se taie felii groase.
Intr-un vas uns se asaza alternativ straturi de vinete cu straturi de carne,ultimul fiind de vinete.
Din rosii se face o pasta ce se amesteca cu smantana;se toarna deasupra vinetelor.
Tava se da la cuptor ptr. 20 minute,la foc mediu.Cand este aproape gata se presara cascaval si se mai lasa 5 minute la cuptor.

Musaca de vinete cu carne de curcan si costita

Ingrediente
300 g carne de curcan tocata
100 g costita afumata
1-2 vinete tinere (1kg)
1 dovlecel
2 morcovi
3-4 rosii
1 ardei gras rosu
1 ardei peperoni nu prea iute
4-5 cartofi potriviti
100 g ciuperci
1 legatura patrunjel
1 ou
2-3 linguri faina
2-3 linguri smantana
50 ml lapte
50 ml ketchup
100 ml bulion
optional 50 g cascaval
3-4 linguri ulei de masline
2 linguri ulei sau putina margarina pentru uns tava
sare, piper, paprika, curry, cimbru
1 cub/lingurita concentrat ciuperci
Mod de preparare:
Se curata de coaja si se taie felii de 6-7 mm grosime vinetele, dovlecelul, morcovii si cartofii.
Intr-o tigaie antiaderenta puneti putin ulei de masline si prajiti putin pe ambele parti vinetele, dovlecelul, morcovii si cartofii condimentandu-le pe toate, apoi le scoateti cu o spatula intr-un castron.
Puneti in tigaie uleiul de masline ramas si caliti ceapa taiata marunt, ardeiul gras si peperoni taiati felii subtiri, o rosie decojita taiata cubulete mici, carnea tocata, costita taiata marunt si ketchup. Caliti-le 10-15 minute la foc mic, apoi condimentati cu sare, piper, paprika, curry, cimbru, adaugati concentratul si ciupercile taiate felii subtiri, verdeata tocata.
Ungeti o tava mai inalta cu ulei sau margarina si tapetati-o cu putina faina. Asezati in straturi legumele calite incepand cu cartofii, morcovii, dovleceii, carnea calita cu legumele din tigaie. Peste carne asezati feliile de vinete, turnati bulionul si 200-300 ml apa. Acoperiti totul cu felii de rosii. Inveliti tava cu folie de aluminiu (staniol) deasupra si dati-o la cuptorul incins 30 de minute la foc mediu.
Intr-un castronel amestecati oul cu faina ramasa, smantana si laptele. Scoateti tava din cuptor, indepartati folia si turnati uniform compozitia din castronel. Mai dati la cuptor 30 minute la foc mic. Cine doreste poate presara deasupra cascaval ras cu 5 minute inainte de a scoate tava din cuptor. Se lasa la racorit, apoi se taie in portii.
Asezati musacaua pe farfurii, garnisiti cu putina smantana si frunze de patrunjel si cateva linguri din sosul ramas in tava.

Musaca de vinete cu orez

Ingrediente
4-5 vinete,
2 cepe,
2-3 catei de usturoi,
2-3 rosii,
250 g orez,
1 legatura patrunjel,
sare, ulei,
Mod de preparare
Ceapa se caleste in ulei, cand este aproape aurie se adauga orezul spalat si 2 cani cu apa, se lasa sa fiarba bine orezul. Vinetele se taie rondele si se prajesc usor in ulei. Intr-un vas uns cu ulei se aseaza un strat de vinete, apoi unul de orez, se repeta operatia pana se termina ingredientele, ultimul strat este de rosii taiate rondele. Usturoiul se piseaza, se pune putina apa si se toarna peste musaca. Deasupra se pune verdeata tocata marunt.

Musaca de vinete fara carne

Ingrediente:
4 sau 6 vinete (in functie de marime),
1 ceapa mai mare,
2 rosii curatate de pielite,
1 lingura paste de rosii,
2 oua,
100 g smantana,
putina faina.
Mod de preparare:
Coci o parte dintre vinete, le cureti, le scurgi bine de zeama, alegi semintele, iar dupa 10-15 minute le toci pe tocatorul de lemn. Inabusi in ulei ceapa tocata, peste care pui cele 2 rosii curatate si taiate bucati. Amesteci si lasi totul pe foc fara capac, pana scade sucul de rosii. Adaugi vinetele tocate si mai lasi amestecul pe foc cateva minute. Restul de vinete il tai in felii rotunde, le oparesti timp de 5-10 minute in apa clocotita cu sare, le scoti din apa si le pui pentru cateva minute sub o greutate sa se scurga. Dai vinetele prin faina si le rumenesti pe ambele parti la foc mic. Asezi intr-o cratita straturi alternative de vinete felii si vinete tocate. Adaugi o ceasca de apa in care ai dizolvat o lingura de pasta de rosii si dai la cuptor la foc moderat. Dupa 20-30 de minute, scoti cratita din cuptor si adaugi ouale batute impreuna cu smantana si cu o lingura de faina (sau cu o linguita de faina, daca cratita nu e destul de mare). Mai lasi la cuptor pana compozitia adaugata prinde o culoare aurie. Este aproape mai gustoasa facuta doar cu vinete , decat daca ar fi fost pregatita cu carne.

Musaca greceasca

Ingrediente
2 cartofi, decojiti si feliati subtire,
3 vinete,
150 ml ulei de masline,
100 ml ulei vegetal,
500 g carne de vita sau de carne de miel, tocata,
4 catei de usturoi, tocat marunt
1 ceapa, fin tocata
400 g de rosii tocate,
3 lg masa pasta de rosii,
1 lg ceai chimion,
1 lg ceai scortisoara,
2 frunze de dafin,
100 g faina,
75 g unt,
750 ml lapte,
1lg ceai, nucsoara,
3 galbenusuri de oua,
70 g parmezan ras, sare si piper
Mod de preparare:
Pasul 1: Incalziti cuptorul la la 250 °C
Pasul 2: Prepararea carnii de umplere Incalziti o cratita adanca. Cand se incinge, adaugati carnea tocata si un pic de ulei, daca este necesar. E nevoie sa se mentina tigaia fierbinte, astfel incat sa se usuce carnea. Cannd carnea este bine prajita, adaugati ceapa si un pic de ulei, daca este necesar. Dupa cateva minute, se adauga usturoiul si se amesteca. Gatiti cateva minute si apoi adaugati pasta de rosii si amestecati bine. Continuati prin adaugarea de rosii tocate, frunze de dafin, chimion, scortisoara si asezonati cu sare si piper. Se amesteca bine. Lasati-o la gatit pentru circa 20 de minute, mestecand ocazional, astfel incat carnea sa nu se arda. Cand ati terminat asezati cratita deoparte.
Pasul 3: Cojiti si taiati vinetele Decojiti vinetele, apoi feliati-le de-a lungul lor in discuri de circa 1 cm grosime.
Pasul 4: Asezonati si coaceti vinetele Plasati vinetele feliate pe o tigaie si stropiti-le generos cu ulei de masline. Sarati-le si piperati-le bine, intoarceti-le si repetati procesul pentru cealalta parte. introduceti-le in cuptorul preincalzit pentru 15 minute.
Pasul 5: Prajiti cartofii Asezati tigaia pe foc mediu-mare. Turnati uleiul si asteptati sa se incinga. Atunci cannd uleiul este fierbinte (dar nu prea fierbinte), cu atentie asezati cartofii in tigaie, folosind clestele. Cand cartofii devin maro aurii, scoateti-i din ulei si puneti-i pe o tava acoperita cu prosop de hartie, care va absorbi excesul de ulei.
Pasul 6: Efectuarea de sos bechamel Incepeti prepararea sosului prin incalzirea laptelui fara a-l aduce la punctul de fierbere. Dupa ce laptele este incalzit, asezati tigaia deoparte si puneti la incalzit o tigaie mai mare. Odata ce s-a incins, adaugati untul si lasati-l sa se topeasca. Puteti adauga apoi faina si amestecati. Acum, adaugati laptele si cu o miscare rapida, amestecati constant cu ajutorul telului, pana cand compozitia incepe sa se ingroasa. Indepartati tigaia de pe sursa de caldura. Adaugati 3 galbenusuri de oua si amestacati. Urmati acest pas prin adaugarea de aproximativ jumatate din aprmezan si asezonati cu nucsoara, sare si piper.
Pasul 7: Asamblati musacaua Acum sunteti gata sa asamblati musacaua. Incepeti prin asezarea unui strat de cartofi pe fundul unei cratite. Apoi, adaugati un strat de vinete. Acoperiti cu un strat de carne tocata si peste, restul de vinete. La final, adaugati sosul bechamel peste care cerneti restul de parmezan.
Pasul 8: Aprindeti cuptorul si coaceti Musacaua este acum gata pentru coacere la cuptor. Amintiti-va sa setati temperatura la 180 °C. Puneti musacaua in interior pentru a o coace pentru aproximativ 30 de minute.
Pasul 9: Serviti Musacaua se serveste de obicei calda, dar nu direct de la cuptor. De fapt, gustul este imbunatatit in cazul in care este permis sa se odihneasca putin.

Musaca greceasca

Ingrediente
1 vanata mare sau 2 mici
2 zucchini sau dovlecei
2 rosii mari
2 ardei grasi
800 gr. cartofi
300 ml ulei de masline
600 gr. carne tocata ( vita + porc )
300 gr. cascaval ras mascat , de preferinta cascaval tare
sare piper dupa gust
Pentru sos besamel :
100 gr unt
100 gr faina de grau
1 litru de lapte
3 oua
sare , piper dupa gust
1 lingurita praf de nucsoara
Mod de preparare:
1.Se curata de coaja vinetele preventiv taiatii codita si varful .In final dupa curatare , vinata a devenit in forma de butoias pe care il puneti pe masa de lucru vertical si il taiati fasii de 0,5 cm , dupa care o puneti intr-un vas cu 1 lingura de sare pentru 30 de minute, pentru a inlatura gustul amar din vanata,dupa ce a lasat sucul o scurgeti cu grija .
2.La fel se curata si se taie si zucchini .Daca pentru musaca folositi dovlecei de sezon cu coaja frageda , atunci puteti sa nu-i curatati , dupa care se pun intr-un vas .Cartofii se taie rondele subtiri de 0,5 cm si se pun intr-un vas aparte de celelalte legume.
3. Intr-o tigaie mare se incalzeste uleiul de masline si se prajesc rondelele de cartofi , apoi se prajesc zucchini sau dovleceii si la sfarsit vanata.
Legumele se aranjeaza pe tigaie intr-un strat si se prajesc pe doua parti la foc mijlociu
cartofii aproxemativ - 10 minute , zucchini - 8 minute , vanata -7~8 minute.
4. Dupa ce prajiti fiecare leguma le puneti sa se scurga pe rand de ulei intr-un strecurator.Faceti acest
lucru cu grija ca sa pastrati forma legumelor asa cum lea-ti taiat .Puneti fiecare tip de legume in vase separat si dati-le sa se usuce putin de grasimi.
5.Formati musaca ⿢ aranjati legumele si carnea pregatita intr-o forma pentru copt din ceramica sau din sticla rezistenta la temperaturi mari cu marimea de 36,5 x26,5 x7,0cm
Primul strat- rodelele de cartof prajit, le sarati si le piperati dupa gust. Apoi- cascavalul ras cat sa acoperiti suprafata de cartofi si un strat de carne tocata si sarata putin in prealabil ,pe care o impartiti in jumatate ca sa aveti sa acoperiti inca un strat care se repartizeaza cu o lingura.
6.Al doilea strat de musaca - fasiile de vanata care la fel se aranjeaza pe toata suprafata si se presarati cu sare si piper dupa gust , si cu cascaval ras .
7.In ultimul rand se aranjeaza un strat de zucchini, sarati , piperati , presarati cu cascaval si acoperiti cu carnea tocata care a ramas , repartizind-o cu lingura.
8.Spalati ardeii grasi si rosiile , le taiati rondele ardeiul il taiati fisii subtiri cu lungimea de 3 cm, le aranjati peste stratul de carne tocata si le presarati cu cascaval.
9. turnati peste musaca sosul basmel si dati musaca la cuptorul preaincalzit la 150 de grade pentru 40~50 minute depinde si de cuptor pentru a preveni orce accident e bine sa aveti grija si sa trageti cu ochiul ca sa nu sa se arda la suprafata sosul basmel.
Daca doriti sa coaceti musaca mai putin ,caliti preventiv carnea un pic untr-un ceaun fara grasimi la foc mijlociu spre mic, in asa fel veti coace musaca in 15~20 de minute la 180~190 grade C.
Mod de preparare sos basmel :
1. Topiti untul la foc mijlociu, amestecand in continou.
2. Adaugati faina de grau cate o lingura , amescand activ ca sa nu formeze cocolici de faina .
3. Adaugati ouale impreuna cu laptele amsecand ,sarati piperati dupa gust, adaugati nucsoara.
4. Cand vedeti varteje la suprafata sosului atunci inseamna ca este gata , el are o consistenta ca de smantana cu grasimea de 25~30 %.
Pentru a obtine o felie cu o forma bine definita, nu taiati musacaua cand e fierbinte pentru ca nu-si va tine forma si se va pleosti!

Musaca- reteta originala greceasca

Ingrediente
700 g carne de vita tocata
2 vinete mari
1 kg cartofi
4-5 dovlecei
2 rosii mari
1 ceapa
patrunjel
sare, piper
1/2 cana de ulei + ulei pentru prajit
sos bechamel
Mod de preparare:
Se curata legumele de coaja si se taie in felii de aproximativ 2 cm. Se prajesc pe ambele parti separat. Se incalzeste uleiul (1/2 cana) si se caleste ceapa cu carnea. Se adauga rosiile decojite si taiate cubulete, patrunjelul tocat, sare si piper. Se lasa pe foc 20 min.
Se aseaza un strat de cartofi intr-o tava, apoi se aseaza un strat de dovlecei peste catrofi, apoi un strat ce contine tot amestecul de carne si apoi un strat de vinete. Peste toate se toarna sosul bechamel si se da la cuptorul incalzit in prealabil pentru 45 de minute.
Sosul bechamel: se topeste intr-o oala teflonata 1/2 pachet de unt, peste care se toarna 7-8 linguri de faina. Se amesteca bine pana ce compozitia se omogenizeaza, dupa care se toarna 1/2 l lapte putin cate putin amestecand continuu pana se ingroasa putin. Se adauga sare si piper in cantitati suficiente. Dupa ce se raceste un pic se adauga 2 oua intregi si se amesteca din nou.


Mutabal (salată de vinete arăbească)

Ingrediente:
500 gr vinete coapte si tocate
100 gr iaurt
50 ml sos tahini
3 linguri ulei
sare si piper
Mod de preparare
Vinetele coapte si tocate se sareaza si pipereaza si se freaca cu uleiul.
Apoi se adauga iaurtul si se omogenizeaza complet.
Dupa ce se incorporeaz iaurtul se procedeaza la fel si cu sosul tahini.
Se gusta si se potriveste de sare si de piper. Apoi se orneaza dupa plac.
Merge foarte bine cu felii de rosii si ceapa.

Oua “a la gasconne”

Ingrediente
8 oua,
4 buc. vinete,
2 cesti sos de rosii picant,
4 felii kaiser,
4 linguri ulei,
sare, piper,
patrunjel
Mod de preparare 
Vinetele se curata de coaja si se taie in forma de rondele. Se sareaza si se lasa sa se scurga.
Dupa ce si-au lasat apa, se sterg cu un servetel si se prajesc in ulei. Costita se taie in bucatele
si se prajeste separat. Ouale se vor face jumari. Pe un platou incalzit, se aranjeaza feliile de
vinete, jumarile si costita. Se toarna sosul de rosii si se presara patrunjel tocat.

Ingrediente:
4 vinete,
500 g de carne tocată (amestec de porc cu vită),
o legătură de ceapă verde,
două roşii, un ardei gras,
300 g de brânză telemea,
câteva fire de pătrunjel,
ulei,
sare, piper.
Mod de preparare
Se spală vinetele, li se scot cozile şi se taie felii, pe lung, apoi se coc pe grătar. Separat, se călesc carnea, ceapa verde tocată mărunt, ardeiul gras tăiat cubuleţe, roşiile decojite şi mărunţiţe, cu sare şi cu piper după gust. Se ia o felie de vânătă şi se acoperă cu un strat subţire din compoziţia călită, după care se îndoaie. Deasupra ei se aşază încă o felie îndoită şi umplută în acelaşi fel, punându-se între ele un strat din compoziţia cu carne. Pacheţelele se aşază în tava de la aragaz, unsă în prealabil cu ulei. Se repetă operaţiunea până se termină feliile de vinete, apoi se presară pe pacheţelele de vinete un strat de telemea rasă. Se bagă la cuptor 30 - 40 de minute, la foc potrivit, până se rumeneşte brânza.

Pachetele cu pui si salata de vinete

Ingrediente
1 pachet foi de placinta din comert,
1 piept de pui dezosat,
2 vinete mari,
1 ceapa,
sare, piper,
1 legatura de marar,
ulei pentru prajit.
Mod de preparare:
Se lasa foile la dezgetat la temperatura camerei. Intre timp se pun vinetele la copt si se toaca pieptul de pui. Cand vinetele sunt gata se curata, se scurg si se mixeaza.Se potriveste salata cu sare si ulei. Intr-o cratita se incing 3-4 linguri de ulei, se adauga ceapa tocata marunt si pieptul de pui. Se lasa pe foc pana ce pieptul e bine rumenit.Intr-un castron se amesteca bine vinetele, puiul si mararul tocat si se potriveste de sare si piper.
Foile de placinta se taie in 4 si pe fiecare foaie in parte se adauga cam o lingura cu varf de compozitie,apoi se impacheteaza,avand grija sa nu iasa compozitia.
Se prajesc in ulei incins pana devin aurii, sau se pun in tava unsa cu ulei si se dau la cuptor pana se rumenesc.Se pot servi calde simple, calde si cu smantana sau reci.

Pachetele delicioase cu vinete

Ingrediente:
2 vinete lunguiete subtiri,
2 rosii bine coapte, dar tari,
zeama de lamaie,
2 linguri ulei,
marar, sare, piper.
Ingrediente pentru sos:
2 rosii bine coapte,
2 linguri ulei,
2 catei de usturoi,
frunze de busuioc,
sare, piper.
Mod de preparare:
Speli vinetele, le tai felii subtiri pe lungime si le stropesti cu zeama de lamaie, sa nu se oxideze. Fasiile trebuie sa aiba circa 15 cm lungime. Tai rosiile rondele, le condimentezi cu sare, piper si marar. Asezi capetele a doua fasii de vinete incrucisate una peste alta, adaugi o felie de rosie, acoperi cu cealalta jumatate a fasiei de vanata, mai adaugi o felie de rosie si acoperi si cu urmatoarea fasie de vanata, astfel ca, in final, sa para un pachetel. Prinzi pachetelul la capat cu o scobitoare. Procedezi la fel cu restul ingredientelor si, cand toate pachetelele sunt gata, le stropesti cu ulei, le condimentezi cu sare si le asezi pe gratarul bine incins pana se rumenesc frumos, pe toate partile.
Mod de preparare sos:
Decojesti rosiile, le tai cubulete, le amesteci cu ulei, usturoiul zdrobit, le condimentezi cu sare si piper dupa gust si le aromatizezi cu frunze de busuioc tocate fin.
Servesti sosul alaturi de pachetelele de vinete fierbinti.
Poti decora platoul cu rondele de rosii si crengute de marar verde.

Pachetele cu vinete

Ingrediente pentru reteta de pachetele cu vinete
2 vinete lunguiete subtiri
2 rosii bine coapte, dar tari
zeama de lamaie
2 linguri ulei
marar
sare
piper
Ingrediente pentru sosul folosit la reteta de pachetele cu vinete
2 rosii bine coapte
2 linguri ulei
2 catei de usturoi
frunze de busuioc
sare
piper
Mod de preparare
Speli vinetele, le tai felii subtiri, pe lungime, si le stropesti cu zeama de lamaie sau nu se oxideze. Fasiile trebuie a aiba cam 15 centimetri lungime. Tai rosiile rondele, le condimentezi cu sare, piper si marar.
Asezi capetele a doua fasii de vinete incrucisate, una peste alta, adaugi o felie de rosie, acoperi cu cealalta jumatate a fasiei de vanata, mai adaugi o felie de rosie si acoperi cu urmatoarea jumatate de fasie de vanatam astfel ca, in final, sa para un pachetel. Prinzi la capat cu o scobitoare.
Procedezi la fel cu restul de ingrediente si cand toate pachetelele sunt gata, le stropesti cu ulei, le condimentezi cu sare si le asezi pe gratarul bine incins pana se rumenesc frumos, pe toate partile.
Pentru sos, decojesti rosiile, le tai cubulete, le amesteci cu ulei, usturoiul zdrobit, le condimentezi cu sare, piper, dupa gust, si le aromatizezi cu frunze de busuioc tocate fin, apoi il servesti alaturi de pachetelele fierbinti.





Pachetele de vinete

Ingrediente:
12 felii de vinete congelate
1 portocala
1 lamaie
300 g. pesmet
usuroi
patrunjel
ulei
sare
Mod de preparare:
Se decongeleaza feliile de vinete si se lasa la scurs.
Se rade coaja de lamaie si portocala si se storc ambele fructe.
Se amesteca sucul de fructe cu pesmetul, coaja rasa, sare si ulei.
Se pune cate putin din amestec pe fiecare felie de vinata si se impacheteaza feliile ca un pachetel.
Se pun vinetele in tava si se dau la cuptor un sfert de ora.

Parmigiana di melenzane

Ingrediente:
4 vinete
250 ml rosii pelati
50 g parmezan ras
mozzarella, sare, piper, busuioc, usturoi
Mod de preparare:
Taiem vinetele fasii de 1 cm gorsime, apoi le parjim pe un gratar incins sau plita.
In acest timp preparam sosul de rosii, la care adaugam usturoiul tocat marunt, sarea si piperul, busuiocul…
Intr-o tava asezam un strat din vinetele prospat trecute prin grill, apoi cateva linguri sin sosul de rosii proaspat preparat, un strat de parmezan ras. Repetam aceasta operatiune pana cand vinetele prajite sunt terminate. Adaugam totul la cuptor pentru 15 minute.

Ingrediente:
1 vanata,
200 g rosii din conserva,
225 g branza cremoasa,
3 linguri coriandru proaspat,
2 catei de usturoi,
2 linguri de sare grunjoasa,
2 linguri de ulei de masline,
1 lingura paste tomate.
Mod de preparare:
1. Se spala bine vanata, se taie cubulete, se sareaza si se lasa astfel timp de 20 de minute. Se clatesc apoi cu apa rece si se pun la scurs intr-o strecuratoare timp de aproximativ 30 de minute.
2. Intr-o tigaie incapatoare se pune uleiul la incins si se pun bucatile de vanata la prajit. Intre timp se curata usturoiul, se piseaza si se presara deasupra cubuletelor de vanata.
3. Se amesteca totul si se adauga si rosiile din conserva, pasta de rosii si putina sare. Se lasa la foc mic, amestecand continuu timp de aproximativ 10 minute.
4. Se ia apoi de pe foc si se adauga branza si coriandrul amestecand bine de tot pana ce se omogenizeaza. Puteti folosi si un mixer.
5. Se pune totul intr-un borcanel sterilizat si se lasa la frigider.
Nota: A nu se consuma mai tarziu de trei zile. Se recomanda servirea acestui amestec cu crochete de paine si legume proaspete.

Patlikan musakka

Ingrediente:
1 kg vinete,
50 g ulei de masline,
250 gr carne tocata,
2 cepe mici,
2 rosii,
2 lingurite bulion,
2 lingurite sare,
1/4 lingurita piper,
1/2 cana apa,
patrunjel.
Mod de preparare:
Se curata vinetele fisii si se taie in felii de 1 cm grosime. Se prajesc usor in ulei pina devin maronii. Se scot din tigaie, pastrind uleiul. Se pune un strat de vinete intr-un vas. In uleiul ramas se caleste ceapa, dupa care se pune si carnea, lasindu-se timp de 8 -10 minute. Se adauga bulionul, o rosie taiata, sarea si piperul. Se acopera cu un capac si se lasa 4-5 minute. Se adauga apa, amestecind bine. Se lasa amestecul pina fierbe, dupa care se rastoarna peste vinete. Se acopera cu felii de rosie. Se lasa la cuptor 30 minute. Se presara deasupra patrunjel.
Se serveste ferbinte.

Pilaf cu vinete

Ingrediente :
3 1/4 cani cu orez cu bob mare si rotund
8 vinete, lungi si subtiri
7 cepe medii, tocate
3/4 cana cu ulei de masline
5 ardei iuti (de iuteala medie)
2 lingurite de sare
1 lingurita de ienibahar, macinat
2 lingurite de zahar
2 rosii, curatate de coaja si tocate
1 lingura de marar proaspat, tocat
1 lingura de menta proaspata, tocata
sare piper
Mod de preparare
Se indeparteaza cozile vinetelor si se curata coaja in fasii alternative. Se taie vinetele in patru, pe lungime, si apoi se taie fasiile cubulete mici. Se toarna peste vinete apa sarata, ca sa indeparteze sucul amarui.
Se asaza orezul intr-o cratita, se adauga peste el vinetele, se acopera cu apa fierbinte, se adauga 1 lingura de sare. Se lasa sa stea 10 minute, apoi se spala cu apa rece si se scurg. Se scot vinetele si se usuca pe prosoape de hartie. Se amesteca 1 lingurita de sare cu zaharul, se presara amestecul peste vinete si se frig intr-o tigaie, in ulei, pana se rumenesc. Se scot si se lasa sa se scurga de excesul de ulei pe prosoape de hartie.
In aceeasi tigaie, se caleste ceapa cateva minute. Se adauga rosiile si se lasa pe foc, amestecand continuu, pana se evapora lichidul. Se adauga 3 3/4 cani cu apa, 1 lingurita de sare, una de zahar si una de ienibahar. Se da in clocot si se adauga orezul. Se amesteca, se acopera si se da in clocot la foc iute. Se micsoreaza flacara si se fierbe incet, inabusit, pana ce orezul absoarbe lichidul. Se toaca mararul si menta si se presara peste orez. Se asaza vinetele deasupra, se acopera si se gatesc la foc foarte mic cca. 5-6 minute. Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa stea, acoperita, 20 de minute. Se amesteca pilaful cu grija, folosind o spatula de lemn, sau de teflon, ca sa nu se sfarame orezul. Se acopera iar si se lasa sa stea alte cateva minute.
Se serveste caldut sau rece.

Piure de vinete (qie ni)

Ingrediente:
 doua vinete de circa 200-250 de grame,
sare, zahar,
o capatana de usturoi,
ulei de susan,
un fir de praz,
praf de gust (Weijing),
Mod de preparare:
Se spala si se curata vinetele de coaja si se pun intr-un vas. Vasul cu vinete se pune apoi intr-o cratita cu circa 200-250 de grame de apa. Vasul sa fie cu 2-3 cm mai inalt decit nivelul apei, astfel, ca la clocotire, apa sa nu verse in vas.Se aseaza cratita pe foc. Dupa ce da in clocot, se face focul mic. Dupa circa 20 de minute, cand vinetele se inmoaie bine, se stinge focul si se scoate vasul din cratita.
 Se lasa vinetele la scurs. Se adauga sare, putin zahar, sos de soia, usturoiul taiat marunt, prazul taiat marunt, ulei de susan, praf de gust, se amesteca bine si mancarea este gata de servit.



Placinta cu vinete

Ingrediente:
o vinata taiata felii
branza mozzarella
cateva rosii mici
50 g branza sarata
ulei de masline
busuioc
sare si piper
Mod de preparare:
Se taie vinata si mozzarella marunt marunt, apoi se amesteca intr-un castron cu rosiile, putin ulei, sare, piper, branza sarata si busuiocul.
Se aseaza intr-o tava pe o folie si se lasa in cuptor 30 de minute.

Pui cu vinete

Ingrediente
un pui de marime potrivita
3 vinete
1 ceapa
1 lingura faina
3 4 linguri ulei
o legatura patrunjel
sare
Mod de preparare:
Vinetele se spala bine, se lasa sa se zvinte, se taie in 4, pe lungime, apoi sferturile se taie in 2. Se sareza si se lasa sa stea astfel cel putin o jumatate de ora.
Pe urma, se scurg de zeama, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins. Puiul se curata, se spala, se lasa sa se zvinte, dupa care se taie in bucati. Acestea se inabusa intr-o lingura de ulei, adaugandu-se si ceapa curatata de coaja, spalata si tocata marunt, precum si 2-3 linguri de apa.
Se pun vinetele prajite peste bucatile de pui, se presara patrunjel tocat fin, se acopera cratita cu un capac, se lasa totul sa fiarba la foc mic, timp de 15 min., apoi se da la cuptor pana cand sosul scade bine.

Pui marocan cu rosii, vinete si alune

Ingrediente
6 linguri ulei de masline,
700g ceapa tocata felii,
6 catei de usturoi zdrobiti,
1 lingura boia de ardei (dulce),
1 1/2 lingurita sare,
1 lingurita sofran,
1 lingurita coriandru,
1 lingurita seminte de anason (macinate),
1 lingurita piper macinat,
1/2 lingurita chimion macinat,
1/2 lingurita ghimbir (ginger),
450 g rosii tocate din conserva, 250 ml apa,
3 linguri zeama de lamii-
16 pulpe de pui cu os si piele,
o vinata mare, necuratata, taiata in cuburi de 2 cm,
1 lingura cimbru proaspat tocat marunt,
125 g migdale prajite,
1 lingura patrunjel verde tocat marunt
Mod de preparare:
2 linguri de ulei de masline se incing intr-o cratita la foc moderat. Se adauga ceapa si usturoiul, se acopera si se lasa pina cind ceapa se moaie (aprox. 10 min.) Se adauga boiaua, sarea, sofranul, coriandrul, anasonul, piperul, cuminul si ghimbirul si se amesteca 1 minut. Se pun rosiile, apa si zeama de lamiie si se aduce la fierbere. Se aranjeaza pulpele de pui intr-o cratita pe un singur rind si se pune putin sos peste. Se aduce la fierbere, se reduce focul la mediu, se acopera si se lasa circa 15 minute, dupa care se intorc pulpele de pui, se acopera din nou si se lasa pina cind carnea este deajuns de patrunsa (in jur de 20 minute). Se incalzeste cuptorul la 200 grade c (400 f). Se unge o tava cu ulei de masline, se pun vinetele in uleiul ramas (4 linguri) intr-un castron si se imbiba in ulei. Se scot vinetele si se aseaza in tava si se coc pina cind se moaie si capata o culoare maronie, amestecind ocazional (aprox.25 min.), se amesteca vinetele, cimbrul proaspat, celelalte ingrediente care au fost calite la inceput (ceapa, rosiile...) cu carnea de pui si se mai lasa pe foc in cratita neacoperita aprox.10 min, iar daca se doreste, se mai adauga sare si zeama de lamiie. Cind este gata, se transfera mincarea pe un platou, se presara cu migdale si patrunjel verde. Ies 8 portii.

Ratatouille

Ingrediente:
1 kg rosii coapte
2 ardei de diferite culori
1 vanata mare
1 lingura sare
¾ pahar ulei de masline
1 dovlecel
1 zuchini
2 cepe mari
3 catei mari usturoi
100 ml vin rosu sec
4 frunze de chimen proaspat
5 linguri patrunjel verde tocat
5 linguri busuioc proaspat tocat
piper macinat
zeama de la 1 lamaie
Mod de preparare:
Legumele se spala si se curata. Vinetele se taie in cuburi mari si se presara cu sare. Rosiile se curata de pielite, se scot semintele si se taie felii. Cepele, zuchini, ardeii si dovlecelul se taie, separat, cubulete. Intr-o tigaie se rumesc dovlecelul si zuchini, dupa care se rastroarna intr-un bol. Se calesc ardeii si se pun in bol. Se calesc si vinetele si se pun peste restul de legume. Ceapa se caleste impreuna cu usturoiul, iar cand devine sticloasa se adauga vinul, apoi rosiile, chimenul si patrunjel tocat. Se fierbe la foc mic cam 10 minute, dupa care se adauga toate legumele si se lasa pe foc pana cand devin moi. Se iau de pe foc si se presara patrunjel tocat si busuioc, sare, piper si zeama de lamaie.

- 2 vinete de marime medie
- 2 ardei grasi
- 1 ceapa medie
- masline (cate vrei si fara samburi daca se poate)
- 4,5 rosii
- capere (se poate si fara)
- ulei de masline
- se poate adauga si cartof
- 1 lingura otet
- o lingurita zahar
- sare, piper dupa gust
Mod de preparare:
Vinetele se taie felii destul de groase, se sareaza si se lasa 1-2 ore ca sa piarda amareala. Intr-o tigaie se pun la prajit in ulei vinetele si ardei grasi taiati bucatele ( cam 2/3 cm). In alta tigaie caliti ceapa, dupa care adaugati vinetele si ardei rumeniti + rosii taiate bucatele, otetul si zaharul si, daca este necesar, jumatate de pahar de apa. Lasati acest amestec sa fiarba la foc mic cca jumatate de ora, dupa care adaugati maslinele si/sau caperele, sare, piper si mai lasati 5 minute sa fiarba. Se serveste calda cu parmezan ras pe deasupra.

Rulada de vinete I

Ingrediente:
cateva vinete felii (fara coaja)
branza mozzarella
busuioc
rosii
sare si piper
ulei
Mod de preparare:
Pe fiecare felie de vanata se pun diferite ingrediente: un  cubulet de mozzarella si sare, un cubulet de mozzarella si busuioc, sau o bucata de rosie si piper.
Se ruleaza feliile de vinete si se pun in tigaie aproape una de alta.
Se pune deasupra ulei, sare si piper si se lasa in cuptor pana branza se topeste.

Rulada de vinete II

Ingrediente
4 vinete mari,
80g.carne de vita tocata,
2 cepe,
4 catei de usturoi,
8 oua,
2dl.lapte,
8 linguri cascaval ras,
sare,
piper,condimente pentru carne de vita;
Mod de preparare:
1. Vinetele curatate si spalate se taie pe lungime, in felii groase de 1/2 cm. Se prajesc pe ambele parti in ulei si se lasa la racit.
2. Carnea tocata se amesteca cu 2 oua, sare, piper, boia, usturoi, ceapa si condimente pentru carne de vita (din comert).
3. Pe fiecare felie de vanata se pune o lingura de carne, se ruleaza si se pun in tava unsa.
4. Peste rulada se pune restul de oua batute bine cu lapte, se adauga sare si piper, se presara cascavalul ras deasupra si se dau la cuptor 30-35 minute.

Rulouri de vinete I

Ingrediente
500 g carne tocata din piept de pui
3 vinete medii
2 legaturi de patrunjel
4 rosii
1 ou
sare,piper
100 ml ulei
1 salata verde pentru ornat.
Mod de preparare:
1. Se pune carnea tocata intr-o cratita cu putin ulei si se caleste impreuna cu ceapa taiata foarte marunt pana scade tot sucul. Se pune sare si piper dupa gust, patrujelul tocat marunt si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se pune si un ou si se amesteca bine pana se face ca o pasta.
2. Vinetele se curata de coaja, se taie felii potrivite, se dau cu sare si piper, apoi se pun la scurs pe un prosop absorbant de bucatarie. Apoi se pun la fript pe gratar. Se rasucesc pe ambele parti si se prajesc bine.
3. Dupa ce s-au racit,vinetele se umplu cu carne, se ruleaza ca o sarma si se baga la cuptor pentru 10 minute cu putin unt sau ulei. Se servesc cu diferite garnituri. Rosiile se spala si se taie cubulete si se pun la fiert pana scad la jumatate si se servesc cu rulourile.

Rulouri de vinete II

Ingrediente:
2 vinete
200 g branza de capra
4 felii de sunca York
frunze de busuioc
ulei de masline
Mod de preparare
Se zdrobeste branza de capra si se amesteca cu busuiocul pisat si putin piper. Se pune deoparte. Se spala vinetele si se taie longitudinal, in felii subtiri. Intr-o tigaie, cu putin ulei de masline, se rumenesc feliile de vinete. Se scot, se asaza deasupra lor fasii subtiri de sunca, se acopera cu mixtura de busuioc. Se ruleaza. Se garnisesc cu o lingurita otet

Rulouri de vinete III

Ingrediente
 (8 portii)
2 vinete, sare,
1legatura patrunjel,
1/2 ceapa rosie taiata rondele,
200 gr.rosii,
200gr.carne tocata,
60 gr.parmezan ras,
1 catel de usturoi tocat,
piper,
4 linguri ulei de masline,
4 linguri otet de mere, 2 linguri suc de lamaie;
Mod de preparare:
1. Vinetele se spala, se curata si se taie felii pe lungime. Se sareaza si se lasa 10 minute. Patrunjelul se spala si se toaca fin. Rosiile se taie marunt. Carnea tocata se amesteca cu parmezanul, patrunjelul, rosiile, usturoiul si ceapa. Se condimenteaza cu sare si piper. Compozitia se repartizeaza pe feliile de vinete si se ruleaza. Fiecare rulou se prinde cu scobitori.
2. Se unge o forma de Jena cu 2 linguri de ulei, se aseaza rulourile, se ung cu restul de ulei si timp de 30 de minute se coc in cuptorul incins la 180 grade C. Inainte de servire, se stropesc cu otetul amestecat cu suc de lamaie si se tin inca 15 minute.

Rulouri de vinete cu ricotta

Ingrediente:
400 grame ricotta
2 oua batute
un praf de nucsoara
20 grame coaja rasa de lamaie
16 felii de vinete incinse pe gratar
500 ml sos de tomate cu busuioc
150 grame mozzarella
salata pentru servit.
Mod de preparare:
Intr-un bol amesteca ricotta cu ouale, nucsoara si coaja de lamaie. Asezoneaza cu sare si piper.
Umple fiecare felie de vanta cu crema de ricotta. Ruleaza si fixeaza rulourile cu scobitori.
Aseaza apoi rulourile intr-o tava unsa cu ulei. Peste rulouri toarna sosul de tomate.
Deasupra aseaza feliile de mozzarella.
Da tava la cuptor pentru 20 - 30 de minute.
Rulourile de vinete cu ricotta se servesc cu salata verde.

Rulouri de vinete cu ricotta la cuptor

Ingrediente:
două vinete, tăiate pe lungime în felii cu o grosime de 0,5 centimetri
sare şi piper negru proaspăt măcinat
ulei de măsline pentru uns
Pentru umplutură:
150 de grame de ricotta
150 de grame de mozzarella de bivoliţă
un vârf de cuţit de nucşoară proaspăt măcinată
două fire de ceapă verde, tăiate fin
Pentru sos:
250 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
450 de grame de roşii cherry, tăiate pe jumătate
1 căţel de usturoi zdrobit
un vârf de cuţit de zahăr
sare şi piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Încălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
Presăraţi sare şi piper peste feliile de vinete şi ungeţi-le cu ulei. Frigeţi-le timp de câteva minute pe fiecare parte, într-o tigaie grill, până apar urme arămii pe ele. Scoateţi-le din tigaie şi scurgeţi-le de ulei pe hârtie de bucătărie.
Pentru umplutură, amestecaţi ricotta, mozzarella, ceapa tăiată şi nucşoara într-un castron.
Aşezaţi feliile de vinete pe o suprafaţă curată şi puneţi pe fiecare, într-o margine, câte o linguriţă din umplutură. Rulaţi feliile de vinete cu umplutura la mijloc, ca pe clătite, şi aşezaţi rulourile unele lângă altele pe o farfurie.
Pentru sos, încălziţi uleiul de măsline într-o tigaie şi adăugaţi roşiile. Lăsaţi-le să se prăjească la foc mic, timp de 8 - 10 minute, până ce bucăţile de roşii încep să se dezintegreze. Adăugaţi usturoiul zdrobit, zahărul, sare şi piper. Cu o lingură, puneţi o parte din sos într-un vas pentru cuptor, în care veţi aşeza cu grijă rulourile, adăugând restul de sos peste ele.
Introduceţi compoziţia în cuptor şi lăsaţi-o timp de 12 - 15 minute, până începe brânza să se topească.


Salată algeriană cu chifteluţe de miel

Ingrediente
200 de grame de carne tocata de miel (pulpa)
200 de grame de graunte medii (pentru cuscus)
2 vinete
100 de grame de naut
400 de grame de fasole fava
2 cepe
1 catel de usturoi
8 fire de menta
1 lingurita cu praf de chimen
1 lingura cu otet
5 linguri cu ulei de masline
sare
piper
Mod de preparare
1. Pune grauntele pentru cuscus intr-un castron, stropeste-le cu apa rece si apoi scurge apa imediat. Lasa grauntele astfel timp de 15 minute, amestecand in ele din cand in cand, cu furculita, dupa care fierbe-le un sfert de ora, la vapori, sau 5 minute, la microunde, apoi lasa totul se raceasca.
2. Spala vinetele si apoi taie-le in cubulete. Caleste-le timp de 10 minute intr-o tigaie cu doua linguri de ulei de masline. Amesteca usturoiul si cepele, decojite si tocate, cu carnea de miel. Adauga si 4 fire de menta, taiata fin, jumatate din cantitatea de chimen, iar dupa aceea sareaza si pipereaza. Din aceasta compozitie vei face chiftelute de marimea unei nuci.
3. Scoate vinetele din tigaie, dupa ce s-au calit, scurge-le si pune-le deoparte. Adauga in tigaie o lingura cu ulei de masline si prajeste chiftelutele timp de 4-5 minute, intorcandu-le pe o parte si pe alta.
4. Introdu pentru 3 minute, in apa clocotita, fasolea fava, apoi scurge-o si raceste-o sub jet de apa rece, urmand ca apoi sa fie decorticata.
Intr-o salatiera, toarna cuscusul, nautul scurs, fasolea fava si restul de menta.
5. Intr-un castron, omogenizeaza otetul cu un praf de sare, cu restul de ulei si de chimen; pune si piper. Toarna compozitia in salatiera si amesteca.
Asaza deasupra cubuletele de vinete si chiftelutele de miel, dupa care poti savura salata.

Salata calda cu sos de vinete

Ingrediente:
1 zucchini (dovlecel)
1/2 ardei verde
1/2 ardei rosu
1/2 ardei galben
10-12 fire sparanghel
sos
1 vanata
100ml dashi sau alta supa
1 lingura ulei masline
1 lingura otet
1 lingura sos de soia
un praf de sare
un praf de zahar
piper
susan alb (optional)
Mod de preparare:
Vanata se coace, se curata si se lasa sa se scurga putin. Se pune apoi in blender impreuna cu celelalte ingrediente de la sos si se mixeaza bine.
Legumele se taie potrivit si se calesc in putin ulei de masline. Cand s-au rumenit putin se toarna sosul peste ele, se amesteca si se rastoarna totul pe platou. Se presara susan si se serveste calda. ☺

Salata calda de vinete si dovlecei

Ingrediente:
75g naut
75g fasole verde
75g linte
75g mazare
50g porumb conservat
2 cepe taiate cuburi
1 rosie mare,suculenta,cuburi
1 vanata,cuburi mari
1 dovlecel(zucchini),cuburi mari
3 catei usturoi,zdrobiti
4-5 Linguri ulei masline
coriandru proaspat,tocat
suc de la 1/2 lamaie
sare
Mod de preparare:
Pui nautul,fasolea in boluri separate cu apa rece,le tii 24 ore.In apa fiarta,pui intai nautul si fasolea,dupa 10 min pui lintea si fasolea verde,le lasi pana se inmoaie.In tigaie prajesti ceapa si usturoiul,in ulei,pana se auresc.Adaugi vanata si dovleceii,rosiile si prajesti 5-7 min(te asiguri ca legumele raman tari),pui fasolea fiarta,acoperi si lasi la foc mic 45 min.La sfarsit asezonezi cu sare si piper,adaugi porumbul,sucul lamaie,coriandru tocat,iei de pe foc.Servesti fierbinte.

Salata de vinete

Ingrediente:
6 ... 8 vinete mai subtiri la corp ( daca se poate sa aibe diametrul unui PET de 0,5 litri);
2 cepe mari albe;
2 cepe mari rosii;
4 ardei grasi;
4 ... 5 rosii coapte;
marar, patrunjel usturoi dupa gust;
sare, piper dupa gust.
Mod de preparare
Se spala foarte bine vinetele se indeparteaza cozile si se taie pe din doua pe lung.
Cu o lingura se scoate continutul(miezul) astfel incat ceea ce ramane sa nu fie mai gros de un centimetru.
Ceapa tocata marunt se pune la calit in ulei de masline, si se vor adauga pe rand ardeii, rosiile si miezul vinetelor tocat marunt sare, piper verdeturi, usturoi pisat.
Cand sunt pe jumatate patrunse, se se iau de pe foc, se pot lasa putin la racit, apoi cu ceea ce am pregatit se unplu vinetele ramase. Fiecare jumatate de vanata se impacheteaza in folie de aluminiu si se da la cuptor 30 ... 40 minute.
Se servesc dupa ce s-au racit cu verdeturi deasupra si eventual putin usturoi.

Ingrediente:
4 vinete medii,
1 pahar cu nuca macinata,
2 catei de usturoi, 2
50 gr iaurt gras ,
1 legatura de patrunjel, pentru ornare
Mod de preparare:
Se pregatesc vinetele ca pentru salata de vinete clasica: se coc, se curata si se lasa la scurs. Se coc si ardeii, se curata si se toaca marunt. Se amesteca apoi cu nuca macinata si cu usturoiul strivit ca pentru mujdei. La sfarsit se adauga si iaurtul (este absoarbit de nuca). Se decoreaza cu patrunjelul tocat marunt.

Salata de vinete marocana (Zaalouk)

Ingrediente:
500 g vinete (cu tot cu coaja), taiate cuburi;
30 g ceapa rosie, taiata in 4;
250 g rosii, taiate in 4;
2 ardei capia, copti;
4 catei de usturoi;
sucul de la 1 limeta;
30 g pasta de tomate;
1 lingurita de sare;
 1/2 lingurita piper negru, macinat;
 1/2 lingurita seminte chimion;
1/2 lingurita boia de ardei iute;
1/2 lingurita Raz el Hanout (amestec de condimente care contine: turmeric, piper cayenne, seminte de schinduf, seminte de coriandru, pudra de ghimbir, seminte de fenicul);
2 prize de sofran;
2 crengute de patrunjel (doar frunzele);
30 ml ulei de masline extravirgin.
Mod de preparare
Puneti sarea si sucul de limeta peste cuburile de vinete, amestecati bine, dupa care lasati vinetele la scurs timp de 30 de minute. Cand a trecut aceasta jumatate de ora, presati bine vinetele in strecuratoare, pentru a va asigura ca sunt bine scurse.
Maruntiti ceapa, usturoiul, rosiile si ardeiul copt si amestecati-le pana la omogenizare.
In acest punct puteti opta fie sa puneti absolut toate ingredientele direct la fiert, fie sa caliti putin vinetele in ulei, doar cat sa se inmoaie, dupa care veti adauga ceapa, usturoiul, rosiile, ardeiul copt, condimentele si pasta de tomate (eventual, daca observati ca rosiile nu au lasat suficient suc, puteti adauga si o cescuta de apa – secretul acestei retete consta insa in folosirea unor rosii zemoase, bine coapte, asa incat sa nu mai fie nevoie de un adaos de apa).
Compozitia astfel obtinuta o veti fierbe, la foc mediu spre mic, cu un capac deasupra, pana ce vinetele se vor putea zdrobi usor (cam 20-25 de minute). Dupa acest interval de timp, daca nu ati obtinut o consistenta asemanatoare cu zacusca, veti da deoparte capacul, veti mari un pic focul si veti lasa pana ce scade, amestecand frecvent pentru a nu se prinde. Cand consistenta este cea potrivita, puneti patrunjel, amestecati si stingeti focul.
In cazul in care v-au ramas bucati de vinete care vi se par a fi prea mari si nu doriti sa le simtiti ca atare prin salata, lasati compozitia sa se racoreasca, transferati totul intr-un blender si procesati un pic.
Puneti salata intr-un bol, lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care poate fi servita.

Ingrediente
3 vinete,
4 linguri grasime,
3 linguri faina,
3 linguri pesmet,
3 oua,
are
Mod de preparare
Se taie vinetele felii rotunde, groase cam de ½ cm, se pune sare si se lasa sa stea un sfert de ora, apoi se zvinta bine intr-un servet curat. Se dau prin faina, ou batut si pesmet, se prajesc in grasime incinsa. La fel se poate prepara din dovlecei si telina Snitelele se servesc fie simple cu felii de lamiie, fie cu sos de rosii.

Salata de vinete cu brinza  feta

Ingrediente:
2 vinete mai mari,
250 g brânză Feta,
3 linguri ulei de măsline,
3 căţei de usturoi,
1 linguriţă oregano,
1 linguriţă zeamă de lămâie,
 piper.
Mod de preparare
Vinetele se spală, se înţeapă în câteva locuri cu o furculiţă, apoi se coc în cuptor încălzit până se înmoaie bine. Când sunt gata, se scot din cuptor, se acoperă cu un şervet şi se ţin aşa timp de 10 minute. Apoi se curăţă de coajă, iar miezul se pune într-un vas. Cu ajutorul unui mixer se amestecă cu usturoiul pisat şi brânza Feta mărunţită. Se adaugă uleiul, zeama de lămâie şi piper, după gust. Se mixează până se obţine o pastă fină, iar în final se presară cu oregano.
Se serveşte cu pâine prăjită sau proaspătă.

Salată de vinete cu dovleac turcesc

Ingrediente:
1 kg vinete coapte,
500 g dovleac turcesc,
o ceapă,
ulei,
sare.
Mod de preparare:
Se scoate miezul de dovleac, se taie cubuleţe şi se pune la fiert în apă cu sare. După 10 - 15 minute se scoate din apă, se scurge bine şi se pasează până se obţine o pastă omogenă. Pasta se amestecă cu vinetele care au fost tocate în prealabil, apoi se adaugă ceapă tocată mărunt sau rasă, ulei şi sare după gust. Se aşează pe un platou şi se ornează cu felii de roşii sau ardei.

Salată de vinete răcoritoare

Ingrediente:
4-5 vinete tinere coapte, curătate si scurse.
2 cătei de usturoi
câteva seminte de chimen 
un vârf de crenggută de cimbru verde
o frunză de busuioc
zeama de la jumătate de lămâie
un praf de sare
ulei de măsline după gust
Mod de preparare:
Toate ingredientele se pun claie peste grămadă în vasul de blender și se mixează preț de câteva secunde. Sunt foarte bune cu roșii (cine nu știa?)

Salata de vinete cu rosii coapte

Ingrediente
1 vanata
2 rosii medii
o ceapa mica
3 linguri de ulei
sare dupa gust
Mod de preparare:
Se coace vanata pe flacara
Se coc rosiile pe o tabla, sau in tigaia
Se curata si se lasa la scurs vreo 2 ore
Se am toaca impreuna rosiile cu vanata, se adauga sarea, uleiul putin cate putin si la sfarsit ceapa

Salata de vinete cu smantana si ceapa verde

Ingrediente:
2 pungi vinete congelate ( 6 vinete )
o ceapa verde
4 linguri de smantana
sare
4 linguri de ulei
pentru buburuza si floare:
o jumatate de rosie ( pentru buburuza)
boabe de piper
o maslina
o rosie ( pentru floare)
un castravete
Mod de preparare:
Scoatem de seara vinetele de la congelator si le punem intr-o strecuratoare.
A 2 a zi le tocam bine bine.
Punem sare dupa gust si uleiul si amestecam cu o lingura de lemn, apoi adaugam smantana ( daca v-i se pare prea multa puneti atat cat va place).
Tocam ceapa verde cu tot cu frunze si o punem peste vinete, amestecam usor.

Salata de vinete din Bucovina!

Ingrediente
1 ceapa,
2 vinete,
ulei,
maioneza(sau 1 ou fiert si unul crud)
Mod de preparare
Pui vinetele la copt!Dupa ce s-au copt le scoti le presari cu sare si le acoperi cu un prosop,intre timp prepari maioneza daca nu o ai cumparata!Pui un galbenus fiert dat pe razatoarea de morcov si unul crud,cativa stropi de lamaie,sare,o lingura de apa rece si amesteci intr-un singur sens punand mereu cate putin ulei! Apoi tai ceapa foarte marunt si o pui putin sa se inmoaie,o lasi sa se inmoaie nu sa se caleasca! Dupa ce ati terminat,scoateti vinetele le cojiti de coaja si le bateti cu un cutit de lemn marunt!Dupa ce ati terminat de tocat adaugati peste ele ceapa inmuiata si amestecati bine pana se leaga,apoi puneti maioneza si condimentati!

Salata de vinete prajite

Ingrediente:
2 vinete mari
5–6 cepe
5 linguri ulei
750 g rosii
5 ardei copti curatati si taiati felii
sare
Mod de preparare
Se coc vinetele, se curata fierbinti si se lasa sa se scurga pe un fund de lemn. In acest timp se fierb rosiile si se trec prin strecuratoare, se coc ardeii, se curata si se taie felii subtiri ca taiteii. S
e taie ceapa marunt, se pune in ulei fierbinte si se prajeste pana ce se moaie, se adauga vinetele tocate, ardeii taiati, bulionul de rosii si sarea.
Se lasa sa se prajeasca amestecand mereu cu lingura, pana ce scade bulionul. Se aranjeaza pe farfurie si se serveste rece.

Salata de vinete romaneasca

Ingrediente:
1/2 kg vinete;
1 ceapa de marime potrivita, tocata;
2 lingurite de patrunjel tocat;
1/4 cana ciorba de legume sau supa concentrata;
2 lingurite ulei de masline;
1/4 lingurita cimbru;
1/4 lingurita boia, ardei iute (optional);
sare de mare si piper, dupa gust.
Mod de preparare:
1. Se pune in functiune cuptorul si se incalzeste la foc potrivit.
2. Se taie vinetele in doua sau trei locuri si se pun pe gratarul din cuptor sau intr-o tigaie si se lasa 20-30 de minute, adica pana cand devin moi. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.
3. Se curata vinetele de coaja. Se taie apoi pulpa in bucati mari, se pune intr-un vas si se adauga patrunjelul, restul ingredientelor si se amesteca cu mixerul pana cand se obtine o compozitie omogena. Se adauga ceapa tocata. Se pune apoi la rece si dupa o ora poate fi servita.

Salata mediteraneana cu vinete

Ingrediente:
1 vanata mare,
1 lingura sare,
250 g rosii mici,
1-2 linguri ulei de masline,
1 ardei gras rosu (potrivit) taiat in doua,
1 ardei gras verde (mic) taiat in doua,
1/3 ceasca frunze de busuioc proaspat,
2 dovlecei mijlocii taiati felii,
90 g ciuperci taiate in doua,
2 linguri maghiran verde tocat,
3 linguri otet aromat
1-2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade si se unge cu ulei o tava. Se taie vanata felii subtiri, pe lung,
se pune pe un fund de lemn si se sareaza. Se lasa sa stea 15 minute, se clateste cu apa rece, se
zvanta bine intr-un servet si se aseaza feliile pe tava, una langa alta.
2. Se cresteaza fiecare rosie (in cruce) si se aseaza pe tava cu vinete. Se ung toate legumele cu
ulei si se dau 10 minute la cuptor, dupa care se scot, se lasa sa se raceasca si vinetele se taie
fasii.
3. Ardeii copti si curatati de pielita se taie in doua, se indeparteaza semintele si apoi se taie si
ei fasii, la fel si frunzele de busuioc. Dovleceii se pun intr-o forma rezistenta la foc si se
oparesc cu apa clocotita. Se lasa sa stea 1 minut, se scurg, se scufunda in apa rece si se lasa
din nou sa se scurga bine.
4. Se pun toate legumele, impreuna cu verdeata, intr-un castron mare, se stropesc cu ulei si
otet si se amesteca. Se lasa o ora sa se patrunda si se servesc la temperatura camerei.

Spaghete cu vinete şi roşii uscate

Ingrediente:
- o pungă de spaghete, preferabil cu legume (vezi mai jos ce-am folosit)
- 1-2 vinete medii
- un borcan de roşii uscate
- 1 ceapă mare roşie
- 3-4 căţei usturoi
- 1 cutie roşii pasate sau cubuleţe
- busuioc
- sare, piper
- ulei de măsline
Mod de preparare:
Tai vinetele cubuleţe, roşiile uscate bucăţi, pisezi usturoiul împreună cu busuiocul şi uleiul de măsline şi mărunţeşti ceapa.
Pui spaghetele la fiert conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
Într-o tigaie cu puţin ulei de măsline încins căleşti vinetele, iar când s-au rumenit, adaugi ceapa, usturoiul cu busuioc şi roşiile uscate. După 4-5 minute în care se combină aromele, adaugi sosul de roşii, sare şi piper şi mai laşi câteva minute.
Pe foc mic adaugi spaghetele în sos şi amesteci bine până când sosul a acoperit pastele noastre.

Strudel cu vinete

Ingrediente
un pachet aluat frantuzesc
16 felii de vinete
120 g prosciutto cotto
150 g cascaval afumat (scamorza)
seminte de susan
citeva linguri cu lapte (sau un ou) pentru uns
Mod de preparare:
Intii de toate, taiem vinetele (doua vinete mari sint suficiente) pe lungime si destul de grosute feliile, apoi pe tava pentru facut gratarel le prajim frumos pe ambele parti, apoi le lasam sa se raceasca bine, bine...
Separat taiem prosciutto felii subtirele, cascavalul il taiem felii mai groase (ca eu le-am taiat cam transparente...). 
Preincalzim cuptorul la 200 de grade si pregatim strudelul.
Intindem foaia de aluat frantuzesc, care in alternativa poate fi inlocuita cu aluat de ricotta, iar restul ingredientelor (vinete, prosciutto si cascaval) le impartim in doua parti egale. Pe mijlocul asezam feliile de prosciutto, apoi feliile de vinete urmate de felii de cascaval (taiate mai groase decit cum am taiat eu...
acoperim din nou cu un rind de prosciutto, vinete si terminam cu cascavalul. Acum inchidem strudelul si crosetam cit putem de frumos si de bine (se vede ca le am cu cusutul, nu si cu crosetatul...
Ungem cu putin lapte sau cu un ou zbatut, presaram multe, multe seminte de susan (sau de care avem...), bagam tava in cuptorul preincalzit, timp de cca 25-30 de minute, sau pina strudelul capata culoare dorita. Mie imi place mai "bronzat", dar cred ca vreo 22 de minute ar fi sucifiente, ca sa nu se topeasca de tot cascavalul.
Scoatem din cuptor
lasam sa se raceasca un pic, taiem si servim caldut... merge si rece, dar caldut linga o bere rece, e ideal...

Sufle de vinete

Ingrediente:
2 vinete mari coapte si curatate de coaja,
3 catei de usturoi,
sare, nucsoara, rozmarin, busuioc,
3 oua,
2 linguri de faina.
Mod de Preparare:
Vinetele le-am tocat, am adaugat usturoiul pisat, condimentele, faina si 3 galbenuse si am amestecat bine toate ingredientele. Albusele le-am batut spuma si le-am incorporat in compozitia de vinete, amestecand usor de jos in sus. Am pus compozitia in 2 vase ceramice unse cu putin ulei de masline. Am copt la 180 grade Celsius pana s-au rumenit.

Sufleu de vinete cu carne tocata

Ingrediente
500g cartofi fainosi,
2 cepe,
1 catel de usturoi,
1 vanata mare(600g),
6 linguri ulei de masline,
400g carne tocata mixta,
rozmarin,cimbru,sare,piper,boia,
2 rosii,
300ml lapte,
4 linguri amidon alimentar,
200g smantana,
2 0ua,
nucsoara
Mod de preparare:
Cartofii se fierb in coaja,apoi se curata si se lasa sa se raceasca.Ceapa si usturoiul se taie marunt.Vanata curatata de coaja ,se taie felii pe lung si se prajeste usor in ulei incins.Separat se prajeste carnea tocata cu ceapa si usturoiul.Se condimenteaza cu mirodenii si verdeturi.Rosiile decojite se taie in felii subtiri;la fel si cartofii.Se unge o forma cu ulei si se asaza alternativ straturi de vinete, cartofi,rosii si carne tocata.
Laptele se fierbe si se leaga cu amidonul;se adauga smantana si oul.Se condimenteaza dupa gust cu nucsoara,sare,piper,se toarna peste legume si se da vasul la cuptor ptr.45 minute.

Supa de vinete I

Ingrediente
30ml de ulei
2 vinete mari, decojite si taiate marunt
2 cepe, taiate marunt
5g de oregano proaspat taiat marunt
2 rosii mari, decojite si taiate marunt
2l de zeama de vita
30g de pasta de tomate
Sare si piper proaspat
125-200ml de iaurt simplu
Patrunjel proaspat taiat marunt pentru garnisire
Mod de preparare
1. Incalzeste uleiul intr-o oala mare si prajeste vinetele si ceapa pana se inmoaie. Adauga restul ingredientelor in afara de iaurt si patrunjel si lasa la fiert timp de 30 de minute.
2. Pune amestecul la blender si adauga iaurtul. Incalzeste si serveste imediat. Garniseste cu patrunjel proaspat.

Supa de vinete II

Ingrediente:
2 vinete
250 g ciuperci
3 L supa de pui
100 ml ulei de masline
125 ml vin rosu
1 ceapa alba
2 dovlecei
3 rosii
1 capatana usturoi
2 linguri oregano
2 linguri busuioc
2 linguri patrunjel tocat marunt
sare si piper negru macinat, dupa gust
Mod de preparare
Vinetele, dovleceii, rosiile se curata de coaja si se taie cuburi; ceapa se toaca marunt; usturoiul se desprinde si se marunteste; ciupercile se spala si se taie felii fine. Se pun toate la calit intr-o cratita cu ulei de masline incins, apoi se scot si se pun intr-o tava si se baga la cuptor pentru 1 ora.
Legumele se preseaza si se asaza intr-o oala, se toarna supa de pui, apoi vinul si se lasa la fiert timp de aproximativ o jumatate de ora. Se condimenteaza cu sare si piper, oregano si busuioc, se mai lasa cateva secunde la foc mic, dupa care supa se toarna fierbinte in farfurii si se garniseste cu patrunjel.

Tajine de pui

Ingrediente
6 copane de pui,
2 cepe,
4 rosii,
4 vinete,
100 g masline negre,
1 cub concentrat de pasare (Knorr),
2 prize sofran (pudra),
1 lingurita chimen macinat,
1 lingurita scortisoara pisata,
150 ml ulei de masline,
1/2 legatura coriandru,
sare,
piper.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180°. Taiati rosiile in patru si maruntiti-le (in mixer). Tocati ceapa curatata, spalati vinetele si taiati-le cuburi mai mari.
Incingeti, intr-o cratita, 100 ml de ulei si prajiti vinetele la foc iute, adaugand cate putin ulei. Scoateti-le din cratita si puneti-le deoparte.
Puneti in cratita copanele si rumeniti-le impreuna cu ceapa tocata si asezati-le apoi intr-o tava. Pudrati-le cu sofran, chimen si scortisoara, sarati-le, piperati-le, adaugati rosiile si maslinele si stropiti-le cu zeama de carne (cubul dizolvat in 250 ml de apa clocotita). Puneti si vinetele in tava, impreuna cu coriandrul, amestecati bine, acoperiti-le cu un capac si dati-le 45 de minute la cuptor sa se patrunda. Serviti-le imediat, sau incalzite pe foc mic.

Tarta cu vinete

Ingrediente:
Pentru aluat:
200gr faina,
1/2 lingurita sare,
25gr unt,
1/2 pahar apa foarte rece.
Pentru umplutura:
 2 vinete,
300gr sunca,
300gr telemea de oi,
100gr telemea de vaca,
2 linguri busuioc verde tocat,
4 oua,
2 linguri ulei,
100gr parmezean sau cascaval ras,
sare, piper.
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu sarea si untul taiat bucatele, apoi se adauga apa rece si se framanta pana se formeaza un aluat omogen care se lasa la rece 30 minute. Vinetele se curata si se taie pe lungime, se dau cu sare si se lasa sa stea intr-un castron circa 30 minute. Se clatesc cu apa rece se storc si se trag la tigaie cu putin ulei pana se inmoaie putin. Se scot si se lasa la racit. Se intinde foaia de aluat, se aseaza in tava de tarta, acoperindu-se si pereti, se inteapa foaia in cateva locuri. In mijlocul tartei se aseaza sunca taiata cubulete amestecata cu telemeaua de oi si busuiocul tocat marunt. Deasupra se aseaza feliile de vinete, ouale batute si amestecate cu parmezanul sau cascavalul ras, sarea si piperul, dupa gust. Din loc in loc se presara telemeaua de vaca. Se baga compozitia la cuptorul incins si se lasa circa 35-40 minute.

Tocanita de pui cu vinete (Chicken and aubergine stew)

Ingrediente
1 piept mare de pui, taiat in bucati mici
2 borcane de 800 g de vinete in suc de rosii (sau 2 vinete medii si 500 ml suc de rosii)
2 cepe mari
5 catei de usturoi
6 linguri de ulei de porumb
1 lingurita maghiran uscat
sare, piper dupa gust
Mod de preparare:
Toaca ceapa nu foarte fin si taie usturoiul felii
Incalzeste uleiul intr-o tigaie adanca si prajeste putin pe fiecare parte, bucatile de pui
 Adauga ceapa si usturoiul. Amesteca bine 2-3 minute, pana ce ceapa capata o culoare galbuie
 (Daca folosesti vinete proaspete, pune-le si pe ele.) Adauga maghiran, putina sare si piper. Pune un capac si lasa 5 minute.
Adauga vinetele din conserva cu tot cu suc de rosii. 
Mai lasa 5 minute la foc mic, pana cand se formeaza sosul.
Se serveste cu mamaliga.

Vinete aromate

Ingrediente
4 cepe albe,
3 vinete,
 6 rosii,
3 dovlecei,
7 catei de usturoi,
1 lingura ierburi de Provence (rozmarin, cimbru, busuioc),
6 linguri ulei de masline,
sare, piper.
Mod de preparare:
• Curatati ceapa, stergeti cu un servet vinetele, dovleceii si rosiile (fara pedunculi) si taiati toate legumele felii groase de 0,5 cm.
• Incingeti cuptorul la 1700C, frecati cu 1 catel de usturoi o forma termorezistenta, ungeti-o cu ulei si asezati in ea - in picioare - rondelele de legume, cat mai stranse unele in altele.
• Curatati 6 catei de usturoi si puneti-i intregi printre rondele, sarati, piperati, stropiti legumele cu putin ulei si dati-le 20 de minute la cuptor.
• Scoateti-le din cuptor, apasati-le cu lingura pentru spuma, ca sa iasa zeama din ele (fara sa le zdrobiti) si mai lasati-le sa se patrunda, la cuptor, inca 40 de minute. Serviti legumele fierbinti, direct din forma.

Vinete a la greque

Ingrediente:
4 vinete
200 ml ulei de masline
2 linguri faina
2 catei de usturoi
patrunjel verde
1/2 l iaurt
sare
piper
Mod de preparare:
Vinetele se spala si se taie rondele de1/2 cm grosime, doar 3 dintre ele. Se presara peste ele sare si se lasa 30 de minute de-o parte. Intre timp, se curata de coaja vanata ramasa si se taie cubulete, se presara sare. Rondelele de vinete se spala sub jetul de apa rece si zvanta cu hartie absorbanta, dupa care se prajesc in ulei incins, 2-3 minute la foc potrivit. Cand incep sa se rumeneasca, se scot din tigaie si se lasa sa se scurga pe un servetel. Cubuletele de vanata, se zvanta bine se dau prin faina si se pune la prajit in restul de ulei incins. Se adauga usturoiul presat si dupa ce s-au rumenit toate, se scot din tigaie si se lasa sa se scurga. Cubulete de vanata se amesteca cu iaurtul si se asaza pe o farfurie plata, se adauga apoi rondelele si se decoreaza cu patrunjel verde.

Vinete a la Pilio

Ingrediente:
1 kg vinete,
500 g ardei verzi,
1/2 ceasca ulei,
1 kg rosii decojite,
500 g carnaciori,
sare si piper.
Mod de preparare:
Tai vinetele in felii subtiri si le sarezi. Lasi la scurs timp de 30 de minute. Le calesti si le scurgi de ulei.
Tai ardeii in doua le scoti semintele si ii speli. In acelasi ulei prajesti ardeii si carnaciorii. Pui din nou feliile de vinete.
Sarezi, piperezi si pui totul intr-o tava. Deasupra asezi rondelele de rosii si le acoperi cu o foaie de staniol. Lasi la cuptor la foc potrivit, timp de 1/2 ora.
Satios, gusto, de vara, o reteta pentru mari si mici.

Vinete catalane

Ingrediente:
2 roşii
2 vinete
1 linguriţă boia
1 ceapă tocată
4 linguri ulei de măsline
3 căţei de usturoi
sare
pătrunjel tocat
piper
Mod de preparare:
Se curăţă vinetele de coajă şi se taie cuburi. Se încinge ulei într-o tigaie şi se călesc vinetele. Se adaugă ceapa tocată, usturoiul tocat şi boia. Se prăjeşte totul, timp de câteva minute, la foc mic. Se adaugă roşiile şi se condimentează, după gust, cu sare şi piper.
Se acoperă şi se lasă încă un sfert de oră, până ce vânăta este gata.
Se aşază pe platou şi se garniseşte cu puţin pătrunjel tocat.

Vinete chinezesti

La restaurantul chinezesc poarta numele Vinete Nanjing,
Ingrediente:
2 vinete, taiate felii pe lung, sarate si lasate deoparte 30 de minute.   
7 catei de usturoi zdrobiti
o bucata de ghimbir ras,
sosul,:
sos soya,
sos iute , tabasco,
otet,
zahar si o lingurita amidon :
Mod de preparare:
Se usuca vinetele cu hartie absorbanta, si se taie betigase
Se pune wok-ul la incins, si cand incepe sa fumege, se adauga putin ulei- nu se pune mult pt ca vinetele absorb mult ulei, iar mancarea tinde sa devina grea la stomac.
Se prajesc vinetele in ulei la foc mare - metoda stir-fry, apoi se adauga ghimbirul si usturoiul, se mai lasat 2-3 minute, si se adauga sosul
Se lasa pana se leaga sosul.
Se serveste cu orez simplu.

Vinete chinezesti in sos picant

Ingrediente
1 vanata mai mare
2 catei de usturoi
100 ml ulei
1 lingurita ulei de susan
2 lingurite sos soia
1 lingurita otet de vin
1 lingurita alcool de gatit (vin de orez)
3 lingurite ulei de ardei iute
(daca nu aveti, puneti 3 ardei iuti uscati)
1/2 lingurita sare
2 lingurite zahar
1 lingurita amidon
Mod de preparare:
intr-un castronel amestecam sosul de soia, otetul de vin, alcoolul de gatit, uleiul de ardei iute sarea si zaharul
curatam vanata de coaja si o taiem in bucati, in wok incingem uleiul si punem bucatile la calit
bineinteles ca vinetele  vor inghiti imediat uleiul, NU mai adaugam mai mult ulei. Le calim bine pe toate partile, chiar daca avem tendinta sa credem ca se vor arde. Dupa ce se calesc, punem o jumatate de cescuta de apa. Uleiul din vinete se va lasa imediat in apa. Scurgem bine vinetele si le punem pe servetele de bucatarie sa absoarba restul de ulei. 
Tocam usturoiul marunt si il punem la calit impreuna cu lingurita de ulei de susan
dupa cateva secunde adaugam si vinetele scurse
mai calim cateva secunde si apoi adaugam amestecul de sosuri preparat inainte
dizolvam amidonul in 3 linguri de apa si adaugam peste vinete
mai lasam cateva secunde pana se formeaza un sos consistent si este gata.


Vinete cu branza

Ingrediente:
2 vinete mari
½ ceasca faina
2 oua batute
2 cani pesmet cu condimente
½ cana ulei
1 ceasca sos Marinara, sau sos de tomate, condimentat
un varf de cutit sare
un varf de cutit oregano
un varf de cutit piper negru
300 g branza mozzarella, taiata felii
parmezan, dupa gust
Mod de preparare
Se decojeste vanata si se taie felii subtiri. Se dau feliile de vanata prin faina, apoi prin ou, iar apoi prin pesmet. Se incinge ½ ceasca de ulei intr-o tigaie mare. Se prajesc feliile de vanata pe ambele parti si se scurg. Pe o tava suficient de mare, se pune putin sos. Se asaza feliile de vanata prajita pe un singur strat si se asezoneaza cu mirodenii.
Deasupra se toarna restul de sos si se pun feliile de branza. Eventual, se presara putin parmezan. Se acopera totul cu o folie de aluminiu si se coace 20 de minute in cuptorul incins, pana cand branza se inmoaie.

Vinete cu brinza la cuptor

Ingrediente:
3 vinete mijlocii,
3 linguri făină,
4 linguri unt sau untură,
1 1/2 ceaşcă cu lapte,
100 g brânză,
 sare,
1 linguriţă pesmet,
unt proaspăt cât o nucă.
Mod de preparare:
Se aleg vinete mijlocii, se taie felii, se opăresc câteva minute în apă clocotită cu sare şi se ţin 20 minute sub teasc. Se scurg, se dau prin făină şi se prăjesc în unt sau untură. Separat se face un sos alb din două linguri de unt în care se prăjesc uşor două linguri de făină şi se stinge cu lapte. Se adaugă brânză rasă, se potriveşte de sare şi de piper. Într-o formă rezistentă la foc, se aşază rânduri alternând de vinete şi de sos. Deasupra se presară pesmet şi se adaugă câteva bucăţele de unt. Se dă la cuptor până începe să se rumenească.

Vinete cu cartofi

Ingrediente:
1-2 vinete potrivite,
2-3 cepe,
4-5 catei usturoi,
sare,
1 legatura marar,
1 kg cartofi
Mod de preparare:
Tai vinetele in cuburi si le prajesti putin in ulei,dupa care le pui la scurs.Nu le cureti de coaja inainte,numai le speli bine.Calesti ceapa,pui cartofii taiati cuburi,usturoiul pisat si vinetele si le lasi pana sunt toate patrunse.la sfarsit pui mararul.

Vinete cu cascaval

Ingrediente:
6 vinete
300 g. cascaval
4 linguri pesmet
4 linguri unt
Mod de preparare:
Se coc vinetele, se curata si se scurg.
Cascavalul se taie o parte felii, restul se rade.
Pe o tava se aseaza cateva felii de cascaval, apoi un strat de vinete, apoi pesmet presarat.
Deasupra se aseaza restul feliilor de cascaval, apoi din nou vinete iar la urma cascavalul ras, pesmet si bucatele de unt.
Se da totul la cuptor 25-30 de minute.

Vinete cu ciuperci

Ingrediente
250 gr carne tocata,
3-4 vinete,
250 gr ciuperci,
1 ceapa,
4 buc branza felii,
1 rosie,
1 usturoi,
1 lingura patrunjel tocat
Mod de preparare:
Se taie vinetele in doua si se lasa cu sare si putin ulei si se pun la cuptor 20 min. Usturoiul, ceapa si rosia se taie marunt si se calesc impreuna cu carnea tocata. Cand vinetele sunt gata se scoate miezul ramanand doar coaja iar miezul se amesteca peste compozitia de carne peste care se pune si ciupercile si se lasa la scazut. Compozita gata preparata se pune in cojile de vinete iar deasupra se pune feliile de branza si le dam la cuptor pana branza s-a topit. Deasupra se presara patrunjel.

Vinete cu ciuperci la cuptor

Ingrediente:
4 vinete medii
2 cepe
4 oua fierte tare
200 g ciuperci proaspete
1 lingura faina
4 lingurite unt
4 lingurite ulei
1 pahar sos alb sau smantana
verdeata
sare,piper
Mod de preparare:
Vinete se spala, se curata si se taie cubulete, se sareaza si se lasa o ora sub pres.  Ciupercile se fierb, se taie marunt si se prajesc putin in unt cu ceapa maruntita. Vinetele  se scurg de suc si se calesc in ulei. In oala de lut se pune un rand de vinete, unul de ciuperci cu ceapa, unul de oua fierte si taiate rondele. Se sareaza , se pipereaza dupa gust.  Ultimul strat trebuie sa fie de vinete. Deasupra se toarna sosul  alb si se pune la cuptor.  Inainte de servire se presoara cu verdeata.

Vinete cu mozzarella si parmezan

Ingrediente:
-  2 vinete mai mari
- 300 gr mozzarella
- 5-6 rosii
- cateva frunze de busuioc
- 100 gr parmezan
-4-5 catei de usturoi
- 2 oua, pesmet (pentru prajit vinete)
- condimente
Mod de preparare
- se taie vinetele longitudinal in felii subtiri, si se sareaza . Pe rand, le trecem prin ou, prin pesmet si le prajim.Le scoatem pe un servetel care va absorbi uleiul - intr-o tava unsa cu ulei asezam un strat de vinete astfel prajite , apoi asezam un strat de rosii taiate rondele, peste care asezam mozzarella.
-ultimul strat va fi tot de vinete.
-pregatim sosul din rosii decojite, usturoi si busuioc
-stropim vinetele cu sosul obtinut
-preseram un strat de parmezam ras
-dam la cuptor pentru aproximativ 30 min (verificam sa fie gata vinetele).
-servim cu maaaare pofta
Poate fi servit ca fel de mancare , sau pe post de ganitura.


Vinete cu mozzarella (sau telemea)

Ingrediente
1 kg de rosii,
3 vinete,
1 bucata de mozzarella (rotunda, cum se vinde in comert) sau 250 g de
branza telemea mai moale,
3 ramurele de cimbru proaspat,
1 cl de supa de pasare (concentrat de pasare fiert in apa),
untdelemn fin,
sare, piper.
Mod de preparare
Spalati rosiile, taiati-le capacul de sus, apoi taiati-le si pe ele in rondele, pe toa-ta suprafata
lor. Puneti sa se incinga in tigaie o lingura de untdelemn si caliti feliile de rosii in el, vreme de
5 minute. Sarati, piperati. Spalati vinetele (alegeti-le cat mai lunguiete) si taiati-le felii cam de
un deget, pe lat. Incalziti cuptorul la maximum. Intr-un vas rezistent la foc, uns cu putin
untdelemn, asterneti rosiile, rondea langa rodea. Peste ele, asezati vinetele, presarati cimbrul,
sarati, piperati, stropiti-le din abundenta cu untdelemn si supa de pasare. Peste toate asezati
mozzarella sau telemeaua, taiate felii subtiri. Bagati vasul la cuptor si lasati-l vreme de o ora si
jumatate. Serviti mancarea fierbinte, cu putin cimbru presarat pe deasupra.

Vinete cu parmezan

Ingrediente:
O vanata de marime medie,
un ou,
2 lingurite lapte,
o cana pesmet condimentat cu delikat,
o cana sos de spaghete,
2 cani branza mozzarella,
2 lingurite parmezan.
Mod de preparare:
1. Se curata vanata, se taie felii.
2. Intr-un vas se bate oul cu lapte.
3. Se pune pesmetul pe o farfurie.
4. Se trec vinetele prin ou apoi prin pesmet.
5. Se pun feliile de vanata pe farfurie si se lasa la microunde 4 minute, la putere maxima, intorcandu-se feliile o data, la 2 minute.

Vinete cu peste

Ingrediente:
4 vinete
200 g paste-melcisori
2 cutii ton in ulei
1 ceapa
200 g cascaval
1 lingurita zeama lamaie
ulei masline
sare
Mod de preparare:
1.Speli,stergi vinetele,le tai in 1/2 pe lung,indepartezi cu grija o parte din miez,astfel incat sa obtii niste barcute.
2.Fierbi pastele in apa cu sare si o lingurita ulei.Scurgi de apa si amesteci cu ceapa fin tocata si tonul scurs de ulei si stropit cu putin suc lamaie.
3.Umplii vinetele cu amestecul de paste si ton,le pui in tava unsa cu ulei.
4.Lasi la foc moderat cca 40 min.Inainte cu 10 min sa opresti focul presari deasupra cascaval ras.

O vanata,
100 g piept de pui(poate sa fie rest de la friptura,daca nu trebuie sa prajesti inainte),
100 g cascaval,
100 g sunca,
ulei de masline,
sare,
piper,
sos de rosii,
oregano
Mod de preparare:
cureti vanata si o tai felii 8de-a lungul vinetei),o sarezi si o lasi sa scoata putina apa...dupa vreo 10 minute de lasat la scurs,le pui intr-o tava ,le ungi cu ulei si le bagi in cuptor pt cca un sfert de ora,interval in care le intorci o data pe cealalta parte.
intr-o tava pui o felie de vanata,o ungi cu sos de rosii,presari oregano,pui bucatzele de pui,felie de vanata,sunca,cascaval si dai la cuptor pana se topeste cascavalul.

Vinete cu smantana

Ingrediente
2 vinete mai mari
50 gr unt
250 ml smantana
150 gr branza telemea
sare
putina faina
Mod de preparare
1. Se spala bine vinetele, fara sa se curete de coaja, si se taie in felii groase cam cat un deget. Apoi se oparesc in apa clocotita timp de 10-15 minute, atat cat sa se inmoaie.
2. Dupa ce ati oparit feliile de vinete se scot cu paleta din apa clocotita si se scurg bine de zeama din ele. Cel mai bine este sa presati usor fiecare felie pentru ca asa isi lasa cel mai bine zeama.
3. Ungeti o tava cu unt sau margarina si apoi aezati rondelele de vinete una langa alta, cu grija insa sa lasati suficient spatiu intre ele astfel incat sosul sa poata cuprinde toate feliile.
4. Se da pe razatoare toata branza telemea. Jumatate din cantitatea obtinuta se presara pe rondelele de vinete, iar cealalta jumatate se lasa deoparte. In alt castron se amesteca smantana cu faina, adaugand faina putin cate putin ca sa nu se faca cocoloase. Se adauga putina sare dupa gust si se toarna totul peste vinete.
5. Se presara deasupra restul de branza rasa si se da tava la cuptorul preincalzit pentru 10-15 minute.
Sfat: Iata cum pot fi servite vinetele gatite cu smantana: asezati vinetele pe un paltou, presarati deasupra putin patrunjel tocat marunt, iar alaturi, pentru efect, asezati cateva felii de rosii facute pe gratar.

Vinete cu trei feluri de branza la cuptor

Ingrediente:
4 vinete potrivite
200g branza cu mucegai albastru DorBlu Kaserei Champignon
200 g mozzarella
100 g Gran Primo Mix Agriform (amestec de branzeturi)
200 ml smantana dulce
4 oua
4 linguri faina alba
o mana de ierburi (busuioc si oregano)
4 catei usturoi
3 linguri de bulion
ulei de masline
20- 30g unt
Mod de preparare
Vinetele se spală bine şi se taie felii subtirele. Se pune făina într-o farfurie şi 3 ouă în alta şi se bat pana se amesteca ( niste boluri pregatite ca pentru snitele). Se pune ulei de măsline într-o tigaie şi se lasă la încins. Feliile de vinete se dau prin făină, apoi prin ou şi se pun în tigaie la rumenit şi pe o parte şi pe alta. Se porneşte cuptorul la 200 grade C şi se unge o tavă cu unt. Se pune un rând de felii de vinete pane în tavă. Peste acest strat se pun mozzarella tăiată felii, putine ierburi şi bucăţi de brânză cu mucegai. Peste, se aşează inca un strat de vinete pane, apoi se presara parmesan. Se presară busuiocul proaspăt tăiat. La sfârşit vine stratul 3 de vinete. Într-un vas adânc se bat smântana dulce şi oul rămas. Se toarnă în tavă peste vinete. Se acoperă cu folie de aluminiu perforată şi se bagă la cuptor aproximativ 20- 25 minute. Când timpul expiră, se scoate tava, se înlătură folia şi se pune deasupra un strat generos de parmezan ras. Se mai lasă la cuptor 10-15 minute. In acest timp, maruntiti usturoiul si amestecati-l cu sosuul de rosii (bulion), sare si piper dupa gust, precum si putine verdeturi, in special oregano.. Când parmezanul se topeşte şi se rumeneşte plăcut, se scoate tava din cuptor. Se serveşte cald cu sosul preparat lângă.



Vinete cu usturoi marinate

Ingrediente
5-6 vinete (de preferat lungi si subtiri),
 otet diluat si fiert (proportia un pahar cu otet la doua pahare apa),
2 frunze de dafin si citeva boabe de piper,
sare,
ulei pentru prajit,
citiva catei de usturoi
Mod de preparare
Se spala vinetele, se sterg si se taie felii groase de 2-3 degete. Se presara cu sare fiecare felie, se asaza una peste alta si se pune peste ele un fund de lemn cu o greutate deasupra pentru 30 de minute. Se sterg cu un servet curat de bucatarie si se prajesc in ulei. Dupa ce s-au prajit toate feliile de vinete, se ung cu mujdei de usturoi. Se aseaza in borcane una peste alta si se toarna otetul fiert cu condimente si se lasa la racit. Se sterilizeaza 6-8 min. Se mureaza in 10-12 zile si sint grozave la aperitive.

Vinete coapte, cu brinza

Ingrediente:
6 vinete mijlocii,
200 g brânză,
2 linguri unt,
1 linguriţă pesmet,
sare.
Mod de preparare:
Se aleg vinete mijlocii. Se coc observând ca să rămână cât mai albe. Nu se toacă. Se dă sare. Se unge o formă cu unt, se aşază felii subţiri de brânză, deasupra se pun trei vinete întregi care se întind cu cuţitul, astfel încât să formeze un strat; se pune unt, apoi iar brânză şi vinete. Deasupra se presară brânză rasă amestecată cu pesmet, se stropeşte cu unt, se dau la cuptor la foc iute. Se servesc în formă.

Vinete condimentate

Ingrediente:
800 g vinete/2 mari,taiate cuburi de 1 cm
4 catei usturoi,tocati
50 g ghimbir proaspat,tocat
2 ardei iuti rosii,tocati
100-125 ml(1/2 cana) ulei seminte struguri/rapita
1 ceapa tocata
1 lingura chimen macinat
1 lingurita seminte fenicul
1 lingura seminte coriandru,macinate
½ lingurita curcuma
250 ml/1 cana otet vin alb
160 g( 2/3 cana) zahar alb
1 lingurita sare,daca se cere
1 lingura sare suplimentar pt sarat vinetele
Mod de preparare:
Pui vinetele in strecuratoare,in castron,presari cu 1 lingura sare.Lasi 20 min,la scurs.Poti pune o greutate peste ele sa se scurga mai usor.
Odata scurse,le speli bine incastron mare cu apa rece,le scoti la uscat pe un prosop hartie.
Tai usturoiul,ghimbirul,ardeiul iute,in robot,adaugi putina apa sa obtii o pasta.
Adaugi toate condimentele ,amesteci scurt.
Incalzesti uleiul in tigaie mare,pui ceapa,o calesti putin pana se inmoaie,apoi adaugi pasta de ghimbir usturoi si condimente.Gatesti amestecand 1 min,apoi adaugi vinetele si mai lasi 5-10 min pana vinetele s-au inmuiat.
Adaugi otetul,zaharul si o lingurita sare-daca e nevoie,amesteci sa se combine.Acoperi si fierbi usor 15 min,pana sunt moi.
Pui cu lingura in borcane sterilizate calde.Pui borcanele in apa calda si cu o fuculita apesi sa iasa bulele de aer.Inchizi cu capace si fierbi pe baie apa min 15 min,apa trebuie sa treaca peste capac de 2,5 cm.
Lasi borcanele sa-si dezvolte aroma cateva saptamani.Odata deschis borcanul se pastreaza in frigider pana la 6 saptamani.Poti pasa continutul borcanului pt a face un sos minunat.

Vinete conservate in bulion

Alegeti vinete tinere, bine coapte, şi curaţati-le, luandu-le alternativ câte o fasie de coaja de câte 1 cm. Tăiaţi-le în lung pe jumatati, apoi fiecare bucata în trei parti egale. Asezati-le într-un castron şi daţi-le cu putina sare, acoperiti-le şi lăsaţi-le asa doua ore. După aceea stoarceti-le foarte bine şi opariti-le 5 minute într-un vas cu apa clocotita şi sărată. Puneţi vinetele în borcane de 0,800 l, turnati peste ele bulion de roşii fierbinte, legaţi borcanele cu celofan dublu şi fierbeti-le pe baie de aburi 60 de minute.

Vinete gratinate

Metode
1. Se încinge cuptorul la 160º C/gaz 4. Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie, se adaugă usturoiul şi se lasă să sfârâie pentru 2 minute. Se adaugă roşiile şi scorţişoara şi se lasă pe foc încă 15 minute, până se îngroaşă amestecul. Se adaugă busuiocul şi se asezonează.
2. Se taie vinetele pe lungime, în felii de aprox. jumătate de centimetru. Se ung pe ambele părţi cu ulei, se asezonează şi se frig (pe o tigaie tip grătar), întorcându-le de câteva ori, până ce se înmoaie bine (se pot frige la fel de bine şi într-o tigaie nonaderentă). Este important însă să se obţină nişte vinete cât se poate de moi, aşadar nu vă grăbiţi.
3. Se înlătură batonul de scorţişoară şi se răstoarnă câteva linguri de sos pe fundul unui vas termorezistent. Se acoperă cu un strat de vinete şi de mozzarella şi se repetă adăugarea straturilor, terminând cu unul de sos (veţi obţine în total aprox. 3-4 straturi). Se presară cu parmezan şi se dă la cuptor 30-40 de minute, până când bolboceşte şi capătă o culoare rumenă.

Vinete grecesti

Ingrediente
- 3-4 vinete mari,
- 1 kg rosii,
- 4 linguri ulei,
- 1 lingurita zahar,
- 2 linguri faina,
- 1 capatina usturoi,
- sare.
Mod de preparare
Se taie vinetele pe lungime si latime in opt, se oparesc cu apa clocotita si se tin 15 minute sub presa (se asaza pe o planseta de lemn si se acopera cu altul peste care se pune o greutate). Se scurg bine, apoi fiecare bucatica se tavaleste in faina si se prajeste in ulei incins. Se asaza intr-un vas care rezista la cuptor(de piatra sau de sticla Jena), si se toarna peste ele urmatorul sos. In uleiul care a ramas de la prajitul vinetelor se pune usturoiul tocat marunt si se amesteca cu rosiile curatate de pielita si seminte, taiate bucatele mici, zaharul si sarea.
Se lasa sa fiarba citeva minute cu vinetele. Se dau la cuptor pentru 15-20 minute.

Vinete grilate
Asta ii cea mai complicata reteta.
Ungi feliile de vanata cu ulei de masline,l e sarezi , le piperezi si le pui pe gratar....asa fac si zuchinni, cel mai mult vara la gratar cu carbuni.

Vinete impanate

Ingrediente:
15 vinete mari,
1 l de ulei,
1/2 kg de masline,
2-3 linguri de miere,
1.5 l suc de roşii sau otet diluat şi fiert cu mirodenii.
Mod de preparare:
Tăiaţi vinetele în rondele groase de 2 cm şi prajiti-le în ulei pe ambele fete. Impanati-le cu usturoi şi asezati un rând de vinete, unul de masline taiate, câteva frunze de telina şi repetati. Presati foarte bine, turnati 1/2 l cescuta de otet diluat, fiert şi racit şi legaţi cu celofan. A doua zi fierbeti borcanele pe baie de aburi 15 minute.

Vinete impanate si murate

Se aleg vinete fragede si tinere, se curăţă de cotoare, se spală şi se cres­tează adine în patru. Se opăresc 3—4 minute în apă clocotită. Se scot din vas, se scurg bine de apă şi se presează între două seînduri ca să se scurgă sucul amar. Separat, se spală şi se curăţă morcovii, pătrunjelul şi ţelina rădăcini. Aceste zarzavaturi se taie subţire (Julienne), se opăresc cu apă clocotită, apoi se lasă să se răcească.
Se adaugă frunze de ţelină, mărar şi pătrunjel verde tăiate mărunt, precum şi ceapă tăiată în felii. Zarzavatul tăiat se ames­tecă cu sare: proporţia este de 30—40 g sare la 1 kg. Cu acest amestec se um­plu vinetele în crestăturile făcute care, apoi, se leagă la mijloc cu cozi de ţe­lină upărite. Vinetele astfel preparate se introduc în borcane, aşezînd printre ele frunze de ţelină. Cînd borcanele sînt umplute, se presează vinetele cu o greutate. Nu se adaugă saramură, deoarece aceasta se formează prin presarea vinetelor.
Timpul de murare variază între 15 şi 20 zile, după care borcanele se păs­trează în pivniţă, la rece, sau în cămară.

Ingrediente:
4 vinete bine coapte       .
1 ardei gras
1 kg rosii
1 morcov
l ceapa
 ceasca untdelemn
l capatâna usturoi
1 lingura sare
5 fire cu frunze de telina
Mod de preparare
Vinetele se taie felii groase de-un deget, se presara cu sare si se pun între 2 funduri de lemn, o ora, sa-si lase zeama amara
Se sbicesc cu o cârpa uscata si se prajesc în untdelemn încins
Se toaca rosiile, ardeiul, ceapa, se rade morcovul si se pun toate cu 1 ceasca de apa la fiert
Usturoiul se taie felii subtiri
Se asaza vinetele în borcan, presarându-se cu felii de usturoi si fire de telina
Când rosiile si celelalte au fiert si sunt bulion, cam 1 litru, se strecoara, se mai dau o data în clocot, apoi se toarna peste vinete
Se pune si uleiul ramas de la prajit, se leaga bine borcanele si se pun si ele, învelite în cârpe, la fiert 1 ora, într-o cratita mare, cu apa numai pâna la gât, sa nu se înece
Taine: Sunt bune si reci, si calde. Daca rosiile, ardeiul, ceapa, morcovul se calesc în ulei pâna ajung pasta, e si mai gustoasa gateala si se va chema "vinete în ulei".

Vinete in evantai
Ingrediente:
- 2 vinete
- 4 rosii
- 4 linguri parmezan(eu folosesc deseori cascaval)
- 1 lingura oregano, o lingurita busuioc
- sare, piper
- 3 linguri ulei masline(daca nu aveti puteti folosi si de floarea soarelui)
Mod de preparare
Fiecare vanata se cresteaza pe lung incepand de la varf spre codita, fara a taia pana jos, sa obtinem un evantai.
Uleiul cu oregano si cu busuioc se face pasta in blender, sau il striviti cu chestia aia pisat usturoi...ce aveti la indemana
Se sareaza feliile de vanata pe ambele fete, se ung apoi cu uleiul aromat.
Se presara apoi parmezan sau cascaval Se insereaza apoi cate 2 felii de rosii intre crestaturi
Se mai unge cu restul de ulei vanata pe dinafara si mai presarati parmezan daca vreti.
Se pune in tava de copt. se da la cuptor 45 min la 200C, pana se patrunde vanata bine.
Daca vreti , optional in fiecare ,,pala" de evantai puneti si cate o feliuta de kaizer sau sunculita afumata.
Sunt foarte gustoase si mai ales foarte estetice.

Vinete in pijama pe canapea

Ingrediente
4felii de paine rotunda,
2 vinete potrivite,
o ceapa mare,
300g carne tocata,
sare, piper,
un catel de usturoi,
4oua,
150g cascaval,
o legatura de marar
2rosii,
4 linguri de smantana,
4 linguri ulei
Mod de preparare:
Vinetele se taie pe lung in jumatati,apoi se curata coaja in fasii sa alterneze o fasie alba cu una mov cam de 1cm,se scobesc vinetele si se presara cu sare.Se toaca ceapa si se caleste usor apoi se adauga carnea,mararul tocat si un ou.Se condimenteaza dupa gustcu sare si piper.Se clatesc si se scurg bine vinetele,se umple cu amestecul de carne formand o movilita.Painea se prajeste pe ambele parti. Se unge o forma cu ulei sau unt si se aseaza feliile de paine,pe fiecare felie de paine se aseaja o vanata.se pot adauga si cubulete de vanata ramase de la scobit, rosiile se taie in cuburi si se amesteca cu usturoiul pisat si se toarna peste vinete.se da la cuptor 15 minute.In acest timp batem oualele ca pentru omleta cu 2 linguri de smantana ,scoatem forma din cuptor si adaugam oualele si radem cascaval mai lasam 20de minute si servim cu smantana si marar.Pofta buna,efectul e garantat!

Vinete in sos caramel

Ingrediente:
500 g vinete mici,
5 linguri ulei,
4 linguri miere,
50 ml suc de lamaie,
3 cateti de usturoi,
2 lingurite coriandru,
1 lingura sos chilli,
50 ml apa,
verdeata
Mod de preparare:
Se taie vinetele in doua, pe lungime, se sareaza si se lasa o ora. Se taie usturoiul marunt, se caleste in ulei si se aseaza pe o farfurie. Se amesteca sucul de lamaie cu apa si miere, si se da un clocot, apoi se lasa sa fiarba la foc mic timp de 5-7 minute, adaugand la sfarsitul fierberii, chilli, usturoi si coriandru. Se storc bine vinetele, se clatesc cu apa rece si se usuca bine. Vinetele, se prajesc pe ambele parti si se sareaza. Se pun in tigaia cu sos caramelizat, se amesteca si se lasa sa fiarba cca 2-3 min. Se aseaza vinetele pe o farfurie, se toarna sosul deasupra, se presara verdeata si se tin la rece aprox. o ora.

Vinete în ulei de măsline

Ingrediente
3 cani de ulei de masline extravirgin
1 kg de vinete
10 frunze de busuioc proaspat
2 catei de usturoi
2 cani de otet din vin rosu
1 lingurita de sare cu varf, piper negru
Mod de preparare
Spalati vinetele si uscati-le bine pe un prosop de bucatarie.
Taiati-le in felii de 0,5 cm grosime. Sarati-le bine si lasati-le sa se scurga cel putin 14 ore, pentru a-si pierde toata zeama.
Fierbeti otetul si adaugati vinetele numai 1 minut. Scoateti-le cu spumiera si scurgeti-le.
Puneti-le intr-un vas mare de sticla si alternati cu frunze de busuioc, usturoi si piper. Turnati deasupra uleiul de masline.
Acoperiti bine vasul si pastrati-l intr-un loc intunecat si racoros timp de 2 saptamani inainte de folosire. Se poate pastra 4-5 luni.

Vinete la cuptor I

Ingrediente
3-4 vinete nu prea mari (1 kg),
1 ou,
200 g branza de vaci,
100 g branza sarata (telemea, burduf, etc)
Mod de preparare
Vinetele se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au inmuiat, se scot, se lasa sa se racoreasca si se taie de-a lungul. Cele doua jumatati se scobesc de miez, avand grija ca la gat sa nu se scobeasca prea mult. Miezul se amesteca cu branza dulce si sarata, se adauga oul si se amesteca bine. Se umplu cu aceasta compozitie cele doua jumatati si se pun intr-o tava unsa cu putin ulei. Se coc pana se rumenesc (aprox. 45-50 minute).
Se pot servi reci sau calde.

Vinete la cuptor II

Ingrediente:
2-3 vinete,
felii de şuncă şi de brânză topită (în funcţie de numărul şi mărimea vinetelor),
sare, piper,
ulei
Mod de preparare:
Vinetele se spală şi se taie felii de grosimea unui deget, fără să le curăţăm de coajă.
Presărăm sare peste ele, le aşezăm într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, le stropim cu ulei şi le dăm la cuptor până se rumenesc pe o parte. Întoarcem vinetele şi aşezăm peste fiecare felii de şuncă…
…şi felii de brânză.
Le mai lăsăm la cuptor pentru 5 minute până se topeşte brânza şi le servim calde.

Vinete la cuptor III

Ingrediente
4 vinete
5 ardei grasi
5 rosii
1 ceapa
1 legatura patrunjel si 1 de marar
sare
piper
ulei
Mod de preparare
Coaceti vinetele pe plita, lasati-le sa se raceasca apoi curatati-le de coaja si rupeti-le in fasii.
Coaceti ardeii si procedati la fel ca la vinete.
Intr-o tava medie unsa cu ulei puneti pe rand un strat de rosii, unul de verdeata, unul de vinete si unul de ardei.
Repetati actiunea pana terminati ingredientele.
La final, caliti ceapa si adaugati-o peste vinete impreuna cu sare dupa gust.
Vinetele la cuptor sunt gata cam in douazeci de minute.
Menţiuni
Daca nu tineti post puteti servi vinetele la cuptor cu smantana .

Vinete la cuptor IV

Ingrediente:
3 vinete decojite, taiate bucati fine
4 cepe verzi, tocate
3 oua batute
500 g piept de pui fiert, cubulete
250 g branza cheddar, rasa
80 g branza parmezan, rasa
80 g coriandru proaspat tocat
2 felii de paine neagra
3 linguri de unt
3 linguri smantana
½ lingurita boia
1 varf de cutit sare
½ lingurita piper negru boabe
Mod de preparare
Se incalzeste o tava in prealabil. Se pun bucatile de vinete intr-o oala de teflon, se acopera cu apa sarata si se lasa sa fiarba 15 minute, pana acestea se inmoaie. Se scot apoi, se scurg de apa si se amesteca bine. Cu ajutorul unui robot de bucatarie se faramiteaza feliile de paine neagra, peste care se adauga parmezanul si se amesteca bine.
Intr-un castron mai mare, se paseaza vinetele iar peste ele se pune jumatate din amestecul de paine, apoi branza cheddar, ceapa, coriandru, ouale, untul, smantana, sarea si piperul. Dupa ce se incorporeaza bine, se presara si carnea cubulete. Intreaga compozitie se toarna in tava deja incinsa, se garniseste cu firimiturile de paine ramase si cu boia, apoi se baga la cuptor pentru 35 minute. Se serveste cald.



Vinete la gratar

Ingrediente
vinete,
usturoi,
patrunjel,
ulei de masline
Mod de preparare
Vinetele se spala, se sterg, se elimina cotorul si se taie felii rotunde.Se coc pe gratar pe aragaz pe o parte si pe cealalta.Se curata usturoiul si se taie feliute cit mai subtiri.Se spala patrunjelul si se rup frunzele. Se pun intr-un vas straturi de felii de vinete, usturoi, frnze de patrunjel si putin ulei.

Vinete marinate

Ingrediente:
2 vinete mijlocii,
3 catei de usturoi,
1 ardei iute rosu,
1 lamiie,
 cateva fire de patrunjel verde,
sare, piper,
ulei de masline
Mod de preparare:
Se spala foarte bine vinetele sub jet de apa rece. Se taie felii de un cm. Grosime care se condimenteaza cu piper. Se incinge tigaia in care se pune o lingura de ulei. Se prajesc toate feliile de vinete. Se adauga ulei din cind in cand deoarece vinetele trag mult ulei. Dupa aceea se aseaza feliile de vinete in forma de solzisori pe un platou. Se taie marunt ardeiul, patrunjelul si se rade coaja de lamiie dupa care se presara totul peste vinete. Se piseaza usturoiul si se amesteca cu sare dupa gust, se adauga zeama din lamiie si se freaca bine asa incit sa se formeze un fel de marinata. Aceasta marinata se toarna peste vinete.

Vinete mediteraneene

Ingrediente
1 ceapa, taiata
3 linguri ulei de masline
1-2 catei de usturoi
400 g rosii taiate
1 lingura paste de tomate
sare si piper negru proaspat macinat
2 vinete medii
60 g masline, taiate
60 g mozzarella gratinata
10 frunze de busuioc
Mod de preparare
1. Caliti ceapa pentru cateva minute intr-o lingura de ulei, adaugati usturoiul si mai gatiti inca 5 minute. Puneti apoi rosiile si pasta de tomate si fierbeti pentru 10-15 minute pana intreaga compozitie se ingroasa. Asezonati.
2. Taiati fiecare vanata in cate 8 felii subtiri. Alegeti cele mai mari 12 felii, ungeti-le cu ulei si dati-le pe gratar, la foc mic, pana se rumenesc. Puneti-le deoparte pe hartie de copt. Asezati pe gratar si celelalte felii, apoi taiati-le si lasati-le deoparte intr-un castron.
3. Adaugati 4 linguri din sosul de rosii preparat la Pasul 1, alaturi de masline, peste vinetele taiate din castron si amestecati bine. Puneti jumatate din cantitatea de sos de rosii in tava pe care urmeaza sa o folositi.
4. Setati cuptorul la 200 grade Celsius. Puneti feliile de vinete pe un tocator si impartiti umplutura de rosii si masline intre cele 12 felii. Presarati jumatate din cantitatea de branza si jumatate din frunzele de busuioc, taiate. Rulati fiecare felie si asezati-le in tava, peste rosii, cu partea rulata in jos. Adaugati ce a mai ramas din sosul de rosii peste vinete, apoi presarati branza ramasa. Coaceti pentru 20 de minute, apoi presarati frunzele de busuioc ramase si serviti.

Vinete murate

Ingrediente:
10 vinete,
20 de catei de usturoi,
5-6 morcovi,
3-4 radacini de patrunjel,
câteva foi de dafin,
1/2 l de ulei,
2 linguri de zahar,
otet, sare,
frunze de telina şi patrunjel.
Mod de preparare:
Spălaţi vinetele şi despicati-le pe lung fără să le desfaceti complet. Puneţi-le în apa fierbinte şi opariti-le 2-3 minute. Scoateti-le şi puneţi-le sub presa. Separat pisati usturoiul, daţi morcovul şi patrunjelul prin razatoare şi căliţi totul în ulei. Puneţi verdeata potriviti de sare şi de piper. Cu aceasta compozitie umpleti vinetele, legaţi-le infasurat în 2-3 locuri cu frunze de telina şi asezati-le în borcane mici. Umpleti cu o parte otet combinat cu 3 parti de apa, 2 linguri de zahar, 1 pahar de ulei, 1 ardei iute, ienibahar şi sare după gust. Presati cu doua scandurele şi legaţi cu celofan dublu.

Vinete murate în oţet-reţetă bulgăreasca

Ingrediente:
5 Kg de vinete, albe, frumoase, mai grăsane
4 Kg de gogoşari
1l apa,1l otet
2 linguri sare,
16 linguri zahăr
usturoi
2 l ulei bun de floarea soarelui
Mod de preparare:
Se curăţă vinetele de coaja neagră şi se taie rondele cu grosimea de 1,5-2cm, apoi se prăjesc în ulei pâna devin aurii. Aveţi grijă sa nu le prăjiti prea tare,căci se inmoaie de tot şi nu e cazul. Va intra ceva ulei, deci să fiti pregătiţi cam cu 2 litri de ulei. Se lasă la scurs şi racit -foarte important.
Gogoşarii se taie în sferturi, se curăţă şi se opăresc câteva minute in următoarea soluţie fierbinte-apa cu otetul,zahărul si sarea.
Apoi se asează în borcane de 800 gr. Primele doua rânduri vor fi vinetele,apoi alternativ gogoşarii, pană sus,unde ultimul rând va fi din vinete.Intre rânduri se pun unul-doi căţei de usturoi.
Se adaugă soluţia în borcane ,se pun capacele şi se fierb la bain-marie 30 de minute.

Vinete orientale I

Ingrediente
vinete 2 kg
ceapa 500 gr
ardei capia 4-5 buc
patrunjel 3 leg
ulei de masline 1 lingura
usturoi 5-6 catei
rosii in bulion 300 gr
Mod de preparare
Vinetele se curata de coaja se taie in cuburi de 3 cm se presara cu sare,se lasa 30 min ceapa si ardeiul se calesc in ulei de masline se adauga usturoiul si vinetele se lasa pe foc 10 min si se adauga rosiile se fierb la foc mic pana se patrund si devin scazute
se adauga patrunjelul, si se servesc reci.

Vinete orientale II

Ingrediente:
2 vinete
3 linguri ulei masline
2 cepe mari
2 catei usturoi
1 morcov mare
250g carne tocata
3 linguri stafide
sare,piper,boia,scortisoara
3 rosii
100g cascaval
Mod de preparare:
Vinetele se injumatatesc pe lungime si miezul se scobeste cu grija.se toaca marunt. Ceapa, usturoiul maruntite, morcovul felii subtiri si uleiul se pun la calit, se adauga miezul vinetelor si carnea tocata.totul se lasa pe foc pina scade tot lichidul. Se condimenteaza cu sare, piper, boia, scortisoara, se adauga stafidele.
Cu acest amestec se umplu jumatatile de vinete.
Rosiile curatate de coaja si samburi se toaca marunt si se pun cu 100 ml supa si 1lingura ulei pe fundul unei forma rezistente la foc. Deasupra asezam vinetele si ceva cascaval feliat:
Se da la cuptor 45 min, la 180 grade. Ultimele 15 min, numai la rezistenta de jos. Se servesc impreuna cu sosul, fierbinti.

Vinete pane

Ingrediente
o vinata potrivita,
sare (sau vegeta),
piper,
2 oua,
faina,
pesmet,
 ulei pentru prajit
Mod de preparare
Se spala bine vinata si se taie felii subtiri (aproximativ o jumatate de centimetru). Feliile se pudreaza cu sare si se asaza pe o farfurie citeva minute sa se scurga. Separat, se bat ouale cu faina, sare, piper, ca o compozitie de snitele. Se dau apoi feliile de vinete prin compozitia respectiva, prin pesmet si se prajesc in ulei incins.

Vinete pentru musaca

Luati vinete frumoase, nu prea mari, cu seminte putine şi curaţati-le alternativ câte 2 cm de coaja. Tăiaţi-le în felii rotunde şi puneţi-le într-un vas presarate cu putina sare. După o ora presati vinetele şi opariti-le în apa clocotita timp de cinci minute sau prajiti-le putin pe ambele fete. Pregatite într-un mod sau altul, puneţi vinetele în borcane cu frunze de telina oparite şi câteva masline. Presati foarte bine, umpleti borcanele adaugand ulei, o lingura de otet şi sare după gust. Legaţi cu celofan şi fierbeti borcanele pe baie de aburi în prima zi 30 de minute iar în urmatoarea 15 minute.

Vinete picante

Ingrediente:
3 vinete mici si subtiri
2 ardei iuti
1 lingurita ghimbir macinat
2 linguri apa calda
2 catei usturoi
150 ml sos soia
sare
piper
Mod de preparare:
Vinetele se taie in 2 pe lung,se lasa in apa cu sare, sa nu se inegreasca si sa iasa amareala. Se scurg bine, se frig pe gratar.
Sos:
Usturoiul zdrobit frecat cu putina sare, ardeiul iute tocat marunt, ghimbir si torni apa calda. Omogenizezi torni sosul soia, condimentezi cu piper. Asezi vinetele pe platou, torni sosul picant peste ele. Consumi ca atare, cu o felie lamaie/garnitura orez fiert.
Ingrediente
vinete (3, 4 bucati nu prea mari),
2-3 oua,
brinza, cascaval, lapte, faina, condimente
Mod de preparare
Vinetele se taie rondele, se oparesc si scurg de apa. Dupa ce se racesc, se tavalesc prin faina si se prajesc in ulei. Se scot pe o farfurie si se lasa sa se racoreasca un pic. Separat, se pregatesc doua compozitii: 1. - umplutura si 2. - aluatul de clatite; pentru 1. - umplutura consta din oua intregi amestecate cu brinza rasa si condimente (vegeta, piper etc.) pentru 2 - aluatul clasic de clatite: faina, lapte, oua, sare (un pic) Rondele se iau doua cite doua, se adauga la mijloc o lingura de umplutura, apoi se scufunda bine in aluatul de clatite si - repede - se pun la prajit in ulei, la un foc potrivit. Se intorc pe o parte si pe alta (posibil si pe laturi) pina devin aurii. Este recomandabil sa se asambleze intii vinetele doua cate doua, si de abia apoi sa se scufunde pe rind in aluat si se se puna la prajit.
Se pot servi calde, cu cascaval ras deasupra sau reci, cu sos de usturoi

Vinete portugheze

Ingrediente:
4 vinete mijlocii,
150 g brânză,
2 linguri făină,
2 linguri untură,
2 cepe,
500 g roşii,
 1 fir de usturoi,
 cimbru, dafin, sare, piper,
1 linguriţă zahăr,
1 lingură unt,
1 linguriţă pesmet.
Mod de preparare
Se aleg vinete mijlocii, se taie felii de 1 cm grosime. Se opăresc, se scurg, se sărează şi se pun pe un fund de lemn să stea 20 de minute cu un teasc deasupra. Separat se înfierbântă o lingură de unt în care se prăjesc cepele tăiate mărunt. Se adaugă roşiile tăiate în două, un fir de usturoi, cimbru, frunză de dafin, sare, piper, şi zahăr. Se lasă să fiarbă înăbuşit o jumătate de oră, până ce sosul se îngroaşă. Se şterg feliile de vinete, se dau prin făină şi se prăjesc în untură. Se trece sosul prin sită, se pun câteva linguri pe fundul unei forme rezistente la foc, iar deasupra câteva feliuţe subţiri de brânză albă (telemea). Se aşază apoi feliile de vinete, se repetă din nou punând sos, felii de brânză şi apoi vinete. Când totul este aşezat, se toarnă deasupra sosul care a mai rămas, se presară brânză rasă amestecată cu pesmet, se stropeşte cu unt, se dă la cuptor, la foc iute. Se servesc în formă.

Vinete prajite in sos de bulion cu usturoi

Este o mancare speciala pentru mine care mi-a bucurat si extaziat universul gastronomic inca din copilarie. Cantitatile specificate mai jos sunt pentru 4 portii.
Ingrediente:
3 vinete potrivite
o ceapa mare
4 catei de usturoi
2 ardei grasi (optional)
2 – 3 rosii (optional)
200 g bulion
o legatura patrunjel
sare
Mod de preparare:
Vinetele se spala, se taie capetele si se curata de coaja partial, longitudinal apoi se feliaza transversal (felii de cca. 5 mm grosime pt. un rezultat optim – vezi foto). Se prajesc in ulei de prajit la foc repede pana se rumenesc frumos pe ambele parti si apoi se lasa la scurs intr-un vas sau sita / strecuratoare.
Ceapa se taie marunt, la fel si ardeii si se pun la inabusit cu ulei nobil intr-o tigaie / cratita incapatoare acoperita. Dupa ce au lasat zeama destula, se adauga si rosiile (daca este cazul), apoi usturoiul pisat si bulionul diluat intr-o cana cu apa si se lasa totul la clocotit.
Dupa ce au fiert 2-3 minute, se pun si feliile de vinete prajite (una cate una) si se lasa la scazut intregul amestec pentru cca. 30 min. la foc moderat. Sunt gata cand sosul devine vartos si inchis la culoare.
Ingrediente
3 vinete potrivite
500 gr rosii
3 cepe
1-2 morcovi
3 ardei grasi
1 patrunjel
1 telina mica
1 lingura marar si patrunjel tocat
1 capatana usturoi
2 ling faina
4 linguri ulei
1/2 lingurita zahar
sare
Mod de preparare
Fiind vreo 4 ani vegetariana convinsa, am cules retete de peste tot . Aceasta reteta am invatat-o de la o rusoaica din studentie, la ei se cheama cumva si se face cu un pahar de vodka in sos. Eu l-am eliminat, dar daca vreti, puteti incerca.
Asadar, se spala vinetele, se scoate cotorul, se taie in rotogoale de un deget grosime. Se sareaza si se lasa o ora. Se scurg bine , se usuca cu un servet curat , se dau prin faina si se prajesc pe ambele parti ,la foc mediu, altfel se arde coaja urat.
In uleiul ramas se pune ceapa si zarzavatul , taiate feliute subtiri, lasandu`le sa se inmoaie bine.
Intr-o cratita se pune un rand de rosii taiate rotocoale, peste ele vinete prajite, se presara un pic de usturoi presat, iar apoi un strat de zarzavat prajit, presarat cu verdeata. Se pune asa pana se umple cratita, doar ca ultimul rand sa fie de rosii. Se amesteca un pahar de apa cu sare si zahar si se pun peste vinete in cratita. Se da la cuptor pana scade bine . Se poate manca cu mamaliguta pripita!
Ingrediente
6 vinete mijlocii
200g. de ciuperci proaspete
100ml. Untdelemn
O legătură de pătrunjel
3 cepe
1 căpăţână de usturoi
80 g. pesmet
sare
piper
Mod de preparare:
Se taie vinetele în două, în lungime, se opăresc şi se pun la presă să se scurgă cca.1/2 oră. Când s-au scurs, se scobesc în interior, lăsând un perete subţire pentru umplutură.
Separat, se încălzeste untdelemnul în care se călesc ceapa,ciupercile şi usturoiul, împreună cu miezul scos de la vinete, tăiat mărunt. Se potriveşte de sare şi piper şi se lasă să fiarbă 20 de minute .
Vinetele scobite se dau prin pesmet şi se umplu cu compoziţia pregătită. Se aşeză totul într-un vas, se toarnă restul de undelemn şi se dă la cuptor.
Dacă ciupercile şi miezul de vinete n-au lăsat destulă apă, se toarnă o cescuţă de apă, puţin câte puţin până fierb. Mâncarea trebuie să fie bine scăzută.
Se servesc reci cu mult pătrunjel verde.

Vinete umplute II

Ingrediente:
4 vinete mijlocii
100 ml ulei de masline
4 cepe
4 catei de usturoi
1 conserva de rosii
1 legatura de patrunjel
sare
piper
1 vf de cutit de scortisoara
oregano uscat
1 lamaie
Mod de preparare:
Se spala vinetele, se taie in jumatate pe lungime, se sareaza si se pun intr-un vas sa se scurga pt 15 minute. Ceapa se toaca marunt, usturoiul se piseaza, patrunjelul se toaca marunt, lamaia se feliaza, iar rosiile din conserva se taie mai marunt. Vinetele se scobesc de miez cam 2 cm adancime. Se pune uleiul la incins si se prajesc pe interior vinetele. In uleiul ramas se caleste ceapa cu usturoiul. Se adauga apoi rosiile si pulpa de vinete, tocata marunt. Se acopera cu un capac si se fierbe 5 minute. Se adauga apoi scortisoara si oregano si se mai lasa putin pe foc. La sfarsit se adauga piper si sare dupa gust. Se asaza vinetele intr-o tava si se umplu cu compozitia de mai sus. Pe fiecare vanata se asaza cate 1-2 felii de lamaie si se da la cuptor la foc potrivit 15-20 minute. Se serveste cu patrunjel tocat deasupra.

Vinete umplute III

Ingrediente
1,7 kg vinete,
3 cepe ,
1/2 ceasca de ulei de masline,
500 g carne tocata vita si porc(amestec),
sare,
piper,
1/2 ceasca de vin alb,
patrunjel verde tocat,
unt,
100g.branza rasa,
2 linguri sos Bechamel;(optional)
Mod de preparare:
1. Se taie vinetele in doua pe lungime. Se sareaza in interior si se pun pe un strecurator de plastic pentru ca sa se scurga.
2. Intr-o tigaie se caleste carnea tocata, se adauga vinul, ceapa taiata marunt si patrunjelul tocat si se lasa la foc moderat timp de 30 de minute.
3. Se scoate continutul vinetelor, care se taie in cubulete si se pune in tigaie. Se continua calirea pana cand carnea este patrunsa, se ia de pe foc si se umplu vinetele cu acest amestec, in care se incorporeaza branza rasa si sosul Bechamel sau 2 linguri smantana.
4. Se aseaza vinetele umplute intr-un vas de Jena uns cu unt si se coc la cuptor 45 minute. Se servesc cu sos de rosii si vin alb sec.

Vinete umplute IV

Ingrediente
2 vinete mari
300g carne tocata
100g brinza rasa sau cascaval ras
1 ceapa
1 morcov
1 ardei gras galben
1 ardei gras rosu
2 rosii
ulei de masline
sare, piper, oregano, marar
felii de rosii pentru decor (optional)
Mod de preparare:
Vinetele se spala, se usuca si se taie in jumatati, se scobesc si se freaca cu sare lasindu-se la scurs lichidul rezultat (vinetele se intorc cu scobitura in jos).
Carnea se rumeneste in ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper.
Miezul de la vinete se caleste impreuna cu ceapa, ardeii, morcovul, rosiile (si acestea tocate marunt)citeva minute.
Se adauga legumele peste carnea tocata, se presara oregano si mararul tocat, se amesteca foarte bine si se umplu vinetele (pe care le-am uns cu ulei de masline).
Acestea se asaza intr-o tava, se adauga putina apa si ulei si se da la cuptor pentru 20 de minute.
Cind sunt aproape gata se presara brinza rasa sau cascaval si se mai lasa la cuptor citeva minute. Se mai poate adauga usturoi, felii de rosii sau costita afumata (dupa gust).

Vinete umplute V

Ingrediente
4-5 vinete,
300 gr carne tocata,
1 ou ,patrunjel verde ,
sare,piper,
5-6 rosii,ulei de masline,
parmezan ras,
Mod de preparare:
Se curata vinetele de coaja, se taie in doua si se scobesc, apoi se oparesc cateva minute.
Partea scobita se taie marunt, se taie ceapa si se caleste in ulei, se adauga vinetele din scobitura, se sareaza, se pipereaza, se adauga carnea tocata si se calesc impreuna 20-30 minute. Se lasa la racit, se adauga oul si putin parmezan ras. Vinetele oparite si racite se umplu cu aceasta umplutura si se pun in tava unsa cu ulei si tapetata cu felii de rosii. Deasupra se mai pune un strat de rosii, parmezan si patrunjel verde taiat marunt. Se da la cuptor 40-50 minute. Se poate servi cu smantana.

Vinete umplute VI

Ingrediente
250 grame carne tocata,
3 vinete mai groase,
2 cepe,
2 rosii, verdeata,
sare, piper,
o cana de smantana,
ulei
Mod de preparare:
Se taie vinetele jumatati in lung. Intr-o cratita se pune ulei si se prajesc jumatatile de vinete cu miezul in jos pana se inmoaie. Dupa ce se racesc se scobeste miezul, vinetele ramanand in forma de barca. Se caleste ceapa taiata marunt, se stinge cu rosiile taiate cubulete, se potriveste de sare, piper si verdeata. Se adauga peste carnea tocata si se amesteca si cu miezul vinetelor. Se umplu jumatatile de vinete cu acest amestec, se pun in tava, se acopera cu smantana si se dau la cuptor 30 min. Smantana se poate pune si dupa ce se scot vinetele de la cuptor.

Vinete umplute VII

Ingrediente
3 vinete
200 g carne tocata
un ardei rosu
sare, piper, parmezan
3 rosii curatate de coaja
o ceapa
un catel de usturoi
o ceasca de orez pe jumatate fiert
Mod de preparare:
Vinetele se taie in lungime (fara sa inlaturi coditele). Intr-un vas incalzi, se frige carnea, ardeiul si rosiile, precum si orezul. Se adauga sare si piper. Vinetele se scobesc, iar mezul se caleste in ulei si se aduga carnii. Se umple vinetele cu aceasta compozitie, se orneaza cu rosii, iar deasupra se preasara parmezan. Se coc 15 min la cuptor.

Vinete umplute cu carne de pui

Ingrediente
2-3 vinete mai subtiri si mai lungi,
1-2 rosii,
1 ceapa,
200-300 g carme de pui tocata,
1 morcov,
1 ardei,
1 catel usturoi,
cascaval,
patrunjel (frunze),
sare,
piper,
lamaie.
Mod de preparare:
Vinetele se spala si se sterg cu un servetel. Se taie pe lung, se scoate mijlocul cu o lingurita (se lasa cam de 0,5 cm miez), se stropesc cu suc de lamaie si se presara sare si piper. Ceapa, jumatate din miezul de vinete, morcovul si ardeiul se taie marunt (eu le-am dat la robot) si se pun in tigaie pentru citeva minute. Se adauga rosiile taiate cubulete, apoi carnea, sarea si piperul (dupa gust) si se mai lasa 8-10 min la foc mic. Se adauga usturoul tocat marunt si patrunjelul taiat fin si se mai lasa 1-2 min. Cu aceasta compozitie se umplu vinetel si se presara pe deasupra cascaval ras.Se pun intr-o tava si se introduc in cuptorul preincalzit. Se lasa aproximativ 50 min la 180 grade celsius.

Vinete umplute cu legume

Ingrediente
2 buc. vinete mici,
1 buc. ceapa,
1 buc. morcov,
1 buc. ardei gras,
2-3 capatini usturoi,
patrunjel, marar,
2-3 buc. rosii,
50 gr. untdelemn
Mod de preparare
Se spala vinetele, se indeparteaza codita si se cresteaza incomplet in patru. Se fierb in apa cu sare si se scurg bine. Se introduce zarzavatul tocat marunt si fiert inabusit prin despicaturile vinetelor, dupa care se dau la cuptor, acoperite cu untdelemn si cu rosiile curatate de pielita.
Servire
Se servesc reci, ca aperitiv sau ca primul fel

Vinete umplute cu rosii

Ingrediente:
4 vinete,
2 rosii,
1 ou,
4 linguri de pesmet,
patrunjel verde,
2-3 catei de usturoi,
100 g cascaval,
1 lingura unt,
Delikat Legume dupa gust.
Mod de preparare:
Speli vinetele, le tai in doua pe lungime si le dai intr-un clocot impreuna cu Delikat Legume dupa gust.
Le scoti si le lasi sa se scurga.Cu o lingura, le scoti miezul si le lasi deoparte.
Toci miezul, il amesteci cu pesmetul, oul, rosiile tocate si patrunjelul taiat fin, ca si usturoiul. Umpli jumatatile de vinete.
Le ornezi cu felii de rosii si cu cascaval ras, le asezi intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet si le dai la cuptor pentru 1/2 ora.
La nevoie, adaugi 1 pahar de apa, sa nu se lipeasca de tava.

Vinete umplute la cuptor

Ingrediente
1 kg vinete
7 oua
200 g cascaval
200 g sunca presata
6 rosii
250 ml ulei
sare
piper
patrunjel verde
Mod de preparare
Spalati vinetele apoi taiati-le pe jumatate si scoateti-le miezul cu o lingura.
Stoarceti o lamaie si stropiti vinetele pe interior cu zeama pentru a isi pastra culoarea.
Puneti sase oua la fiert apoi opariti rosiile si dupa ce le-ati decojit, taiati-le marunt.
Tocati miezul vinetelor in cubulete mici, apoi dati cascavalul pe razatoare si taiati cubulete sunca.
Amestecati sunca, cascavalul si miezul taiat cu un ou crud.
Adaugati apoi rosiile, sare, piper, ulei apoi amestecati-le bine si umpleti vinetele cu compozitia formata.
Bagati apoi intr-o tava la cuptor in care ati pus putin ulei.
Dupa aproximativ 20 de minute vinetele vor fi gata.
Presarati parunjel verde sau cascaval ras pe deasupra inainte de servire.

Vinete siciliene aromate

Ingrediente:
8 linguri ulei de masline,
1 vanata medie,
1 ceapa,
1 telina,
400 g rosii proaspete,
10 masline rosii, 10 masline verzi,
50 g stafide,
1 lingura capere,
2 lingurite de otet,
2 lingurite nuci de pin,
sare dupa gust.
Mod de preparare:
Intr-o tigaie se incing 2 linguri ulei de masline. Cand uleiul este fierbinte, se adauga vanata curatata de coaja si taiata cubulete. Se prajeste pana cind se inmoaie, aproximativ 15 minute, amestecand din cand in cand. Se scoate pe o farfurie. In aceeasi tigaie, la foc mediu, se pun 2 linguri de ulei. Se adauga ceapa tocata marunt. Se caleste pina capata o nuanta aurie, aproximativ 4 minute. Se scoate ceapa din tigaie. In aceeasi tigaie, la foc mediu, se toarna 2 linguri de ulei. Se adauga telina taiata cuburi. Se caleste aproximativ 3 minute. Se scoate din tigaie. In tigaie, la foc mediu, se toarna restul de ulei. Se adauga vanata, ceapa, telina, rosiile taiate cubulete, maslinele (fara samburi si taiate in jumatate), stafidele (inmuiate in prealabil in apa, timp de 20 de minute), caperele, otetul si nucile de pin. Se potriveste cu sare, dupa gust. Se gateste aproximativ 15 de minute. Se ia de pe foc si se pune pe farfurie. Se raceste putin amestecul si se serveste cu paine prajita. Poate fi servita si ca garnitura la friptura.

Zacusca gustoasa de vinete cu gogosari copti, ca pe Tarnave

Ingrediente:
10 kg vinete,
6 kg de gogosari,
1,5 kg ceapa,
700 ml ulei,
1 l bulion,
sare, piper boabe,
foi de dafin.
Mod de preparare:
Se coc vinetele si gogosarii inainte cu mult de a prepara zacusca.
Pasul urmator: se curata ceapa, se spala se da prin masina de carne, sau se razuieste pe razatoarea cu gauri mari daca rezista ochii la piscaturile ei. O alta varianta este sa zdrobiti ceapa cu blenderul, asa cum am procedat eu anul acesta. Intro oala, puneti uleiul la incins, adaugati ceapa si paziti mereu oala sa nu ardeti ceapa. Fierbeti ceapa in ulei, la foc mic,  cu rabdare cam 1 ora. Acum e momentul sa adaugati gogosarii dati prin masina sau zdrobiti cu blenderul, fierbeti ingredientele inca 1 ora, adaugati bulionul si vinetele, potriviti de sare, puneti piperul si dafinul. Continuati fierberea inca 1 ora, fara sa va pierdeti rabdarea si cu gandul la zacusca, amestecand des sa nu se arda. Acum, dupa cea de-a treia ora de rabdare, zarzavatul trebuie sa fie fiert in intregime, stingem focul si turnam zacusca in borcane. Ceva timp pierdeti si aici, aveti nevoie de alte 30 minute de rabdare. Eu am folosit borcane cu capace, nu sunt prea scumpe si prezinta siguranta pt conserve, acestea nu scad, chiar daca aveti o camara mai calda asa cum e la mine. Daca ati ajuns in aceasta faza, nu mai aveti nevoie decat de alte 30 minute de rabdare( ultimele la aceasta reteta), doar pt a aseza borcanele cu zacusca in tava aragazului peste o carpa, puneti in tava cateva cani de apa calda pt ca borcanele sunt calde, apoi dati tava la cupor pt  o jumatate de ora de rabdare. Daca acestea s-au scurs, sunteti o invingatoare! V-ati ales cu vreo 20-23 de borcane de zacusca pt iarna si ati scapat pana anul viitor, daca va calcati promisiunea si totusi faceti din nou zacusca.










No comments: